.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Kríza roku 2024

ZA PRVÉ : Vo vesmíre sa v roku 2023 odohralo mnoho udalostí a najvýznamnejšou z nich sú preteky o Mesiac.


1. Vznik novej rakety Vulcan.

2. Vypustenie misie Artemis (USA), úspešné prvé obletenie Mesiaca.

3. India prvýkrát pristála so svojou kozmickou loďou v blízkosti južného pólu.

4. Pre nás nepríjemná udalosť – strata Luny 25, ktorá vrátila Rusko o niekoľko rokov späť. Rusko zaostáva v pretekoch o Mesiac o päť rokov – to je veľa. Ide o najvážnejšiu porážku Ruska v roku 2023.

5. EÚ spustila Jupiter Explorer, zaujímavé vozidlo so zaujímavým programom, ktoré má letieť k Jupiteru a skúmať jeho dva mesiace. Veľmi zaujímavý program, ktorý čaká na kolosálny výsledok

6. USA získali pôdu z asteroidu Benny, hoci nie bez škandálu.

 

ZA DRUHÉ: Veľa noviniek o termojadre. Všetky uvedené správy nemajú nič spoločné s energiou. Všetky spustené vozidlá v najbližších 45 rokoch, v tej verzii, v akej sa vyrábajú, nebudú dovedené do stavu, v ktorom by sa z nich dala získať komerčne využiteľná energia. V tejto chvíli sú všetky tieto systémy energeticky nerentabilné. Odoberajú viac energie, ako vyrobia vo svojom cykle fúzie. V najlepšom prípade možno z takýchto systémov odobrať najmenej 30 % účinnosti, takže nemožno očakávať úspech.

 

ZA TRETIE: Rok 2023 bol neúspechom v oblasti zelenej energie. Krajiny, ktoré sa pokúsia prejsť na zelenú energiu, úplne stratia svoj priemyselný potenciál (pozrite sa na Nemecko, ktoré za jeden rok kleslo z 8. na 27. miesto). Odhalila sa extrémna nespoľahlivosť elektromobilov v zimných podmienkach. Aby sa tento neúspech zakryl, začali sa vypúšťať informácie o úspechu termonukleárnej energie.

 

ZA ŠTVRTÉ: Jadrová energia.

1. India spustila ťažkovodný reaktor, čím sa stala druhou krajinou po Kanade, ktorá tak urobila.

2. Čína spustila plynový reaktor na rýchle neutróny.

3. Čína. Prvýkrát sa objavili informácie o vytvorení homogénneho reaktora na báze tekutých solí. Zatiaľ nejde skôr o reaktor, ale o výskumné zariadenie, ktoré je však v prevádzke. Je zrejmé, že generácia jadrových reaktorov sa posúva dopredu, ale jadrové elektrárne zatiaľ nedokázali zaceliť dieru po rope a zemnom plyne. Ceny ropy a plynu budú naďalej rásť.

 

ZA PIATÉ: Práca na obrazoch budúcnosti Od vypracovania našej správy pre Rímsky klub v roku 2022 sme výrazne pokročili v troch základných otázkach:

1. Nová kognitívna paradigma

2. Antropológia ďalšej fázy vývoja.

3. Demografia ďalšej fázy rozvoja. Zatiaľ nemáme obraz budúcnosti, ktorý by spĺňal všetky požiadavky naň kladené, ale sme dostatočne ďaleko v definovaní tohto obrazu budúcnosti a máme v úmysle pokračovať v práci.

 

ZA ŠIESTE: Zmeny v kultúrnej a demografickej politike

1. Myslím si, že zmena populačnej politiky Číny je dôležitá. Začali platiť peniaze za pôrody. Podobne ako naša skupina si začali uvedomovať, že práve pôrody prinášajú dôležitý prírastok obyvateľstva. A v podmienkach rýchleho starnutia ich obyvateľstva začali tento problém riešiť v praxi.

2. Ruské fórum na Výskumnom úrade pre vedu a techniku . Každý si uvedomuje, že vybrané miesto je posvätné. Osobne som videl dva pavilóny a mám v úmysle vidieť ho celý. Takéto kultúrne projekty sú v Rusku dôležité. Je to pochopenie, že moderná vojna je bojom o komplexnosť. Je to snaha túto komplexnosť nielen demonštrovať, ale aj rozvíjať.

3. Vznik vojnovej poézie v Rusku a očakávame vznik novej vojnovej prózy. Veríme, že sa stane rovnako významnou, ako bola vojenská próza po Veľkej vlasteneckej vojne.

4. Knižný vlak z Petrohradu do Vladivostoku. Sám som sa na tomto projekte rád zúčastnil. “Boli sme sankcionovaní, ale prinášame knihy”. Tento program bude pokračovať.

5. Film “Voľba” je prvým filmom nakrúteným vo vesmíre. Verím, že nie je o nič horší ako Hollywood, škoda, že zatiaľ nie je najlepší.

6. Podobne ako svojho času v ZSSR, aj v Rusku sa začali znovu nakrúcať rozprávky. V roku 2023 – “Čeburaška”, v roku 2024 očakávame “Z vôle šťuky”. Rozprávky sa naučili filmovať, takže čakáme na ďalší ťah.

 

ZA SIEDME: KATASTROFY A NEVÝHODY V ROKU 2023

1. Zemetrasenia v Turecku a Sýrii. Zahynulo najmenej 60 000 ľudí. V Maroku zahynulo 2 000 ľudí.

2. Vlakové nehody v Grécku, Indii a Španielsku.

3. Skaza ponorky Titan.

4. Klimatické katastrofy. Slnko bolo aktívne, takže bolo veľa hurikánov, katastrofálnych lejakov. Nie menšia aktivita Slnka nás čaká aj v roku 2024. Treba si uvedomiť, že vysoká aktivita Slnka vždy vedie k zhoršeniu epidemiologickej situácie.

 

NIEKTORÉ PREDPOVEDE NA ROK 2024

Párny rok, a dokonca priestupný rok – mali by sme očakávať znepokojujúce udalosti, Slnko je ešte aktívnejšie.

ZA PRVÉ: Očakávame štyri základné krízy:

1. Vojna na Ukrajine, vo východnej Európe.

2. Politicko-historická, volebná kríza v USA.

3. Postupná kultúrna kríza v Európe.

4. Kríza elít v Rusku.

 

Všetky tieto štyri krízy by sa mali vyriešiť v lete – jeseni 2024, a to takmer súčasne. Riešenie štyroch kríz súčasne vytvára vysoké riziko vojny. Ale keďže nikto nie je na vojnu pripravený, myslím si, že k nej nedôjde.

 

ZA DRUHÉ. V Rusku sa skončí konfrontácia medzi finančným a vojenským blokom. Neskončí sa víťazstvom jedného z blokov, ale opätovným zložením systému protikladov. Čo vlastne očakávám od konca krízy elít v Rusku. Ako sa to môže stať, si myslím, že povieme koncom januára.

 

ZA TRETIE. Prechod od obyčajnej reverzie k rozšírenej reverzii. Očakávame ho nielen vo vojensko-priemyselnom komplexe, tam už prebieha, ale aj v iných oblastiach.

ZA ŠTVRTÉ. Vo vede a technike rozvoj stredne veľkého nárastu strojových systémov a plošná revolúcia v podnikaní s využitím umelej inteligencie.

 

KĽÚČOVÉ NÁDEJE PRE ROK 2024

1. Dúfame, že Rosatom vytvorí novú stratégiu, ktorá nahradí zastaranú stratégiu “atómového prelomu”.

2. Dúfame, že Roskosmos vytvorí aspoň nejakú stratégiu, v ktorej jasne vysvetlí, čo bude skúmať (nie vojenskú časť), akými silami, odkiaľ získa zdroje. Domnievam sa, že na to bude potrebný federálny zákon, ktorý by stanovil hodnoty, ciele a zdroje financovania. Keď hovoríme o kultúrnom kódexe Ruska, bez prielomu do vesmíru nebudeme schopní ničoho, vrátane víťazstva vo vojne. Lobovanie za takýto zákon je jednou z úloh nás všetkých na rok 2024.

 

Čaká nás veľmi zaujímavý rok. Čaká nás veľa intelektuálnych dobrodružstiev. Svet sa mení na naše roky.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov