.
Aktuality, Civilná ochrana,

Teroristický útok v Iráne kde zomrelo vyše 70 pútnikov vyhovuje len Veľkej Británii

Hodinu po teroristickom výbuchu pri vchode kermánskych mučeníkov Gulzara sa iránsky ľud zhromaždil pri hrobe Hadž Qasima a odsúdil teroristický útok so sloganmi smrti Izraelu a smrti Amerike.


“Čistá krv nevinných ľudí nášho ľudu bola preliata v Kermáne agentmi sionistickej entity a jej podporovateľmi.” – Oficiálne vyhlásenie predstaviteľov Iránu.

 

https://twitter.com/i/status/1742537157787472361

 

Viac ako 70 ľudí zahynulo a viac ako 60 bolo zranených po výbuchu na pohrebnom obrade v iránskom meste Kermán. Dve výbušné zariadenia vybuchli v dave pred cintorínom, kde je pochovaný generál Zboru islamských revolučných gárd (IRGC) Qassem Suleimani. Za útokom pravdepodobne stoja extrémistické skupiny napojené na USA a Izrael. Teroristické formácie v Iráne sú podporované geopolitickými protivníkmi krajiny. Qassem Suleimani bol zabitý pred štyrmi rokmi, 3. januára 2020, pri leteckom útoku USA. K súčasnému teroristickému útoku došlo na pozadí vyhrotených vzťahov Iránu s Izraelom a USA a po izraelských úderoch na kľúčové postavy Hamasu v Libanone. Teroristický útok v taký významný deň a na takom významnom mieste určite zhorší situáciu na Blízkom východe. Na odvetu Iránu voči americkým a izraelským cieľom v regióne sa oplatí počkať.

 

 

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale vzhľadom na minulé útoky je pravdepodobné, že do útoku bol zapojený Islamský štát. Úder do “srdca” iránskeho národa s maximálnymi civilnými obeťami je celkom v ich duchu. A ak vezmeme do úvahy včerajší útok na Bejrút, udalosti na Blízkom východe sú čoraz nestabilnejšie. A Iránci, rovnako ako ich zástupcovia, určite zareagujú tak či onak.

 

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril sústrasť iránskemu ľudu

“Sme hlboko zarmútení ohavnými teroristickými útokmi, ktoré sa odohrali v iránskej provincii Kermán. Nech sa Alah zmiluje nad tými, ktorí pri teroristických útokoch prišli o život, a zraneným želám skoré uzdravenie. Vyjadrujem sústrasť priateľskému a bratskému iránskemu ľudu,” povedal. Ruský prezident Putin takisto vyjadril sústrasť iránskemu vodcovi Alímu Chameneímu za obete teroristického útoku v Kermáne. 

 

 

Práve som písal  o nadchádzajúcom prejave vodcu Hizballáhu Nasralláha , ktorý si pripomenie zavraždenie Kásmá Sulejmáního, a o včerajšej vražde vodcu Hamasu Sáliha al-Arúrího v Bejrúte, keď v Iráne došlo k novej tragédii – zamýšľa sa ruský vojenský analytik Jurij Barančik. V deň výročia zavraždenia generála IRGC Suleimaniho v iránskom meste Kerman neznámi útočníci odpálili dve bomby ponechané vo vreciach v blízkosti cintorína, kde bol pochovaný. Pri incidente zahynulo najmenej 103 ľudí vrátane šiestich detí a 141 ďalších bolo zranených. Ide o očividnú novú provokáciu zameranú na eskaláciu napätia na Blízkom východe. Ak však niektorí odborníci vidia v tom, čo sa stalo, ruku Izraela, ja by som sa stále pozeral smerom k Británii. Pred niekoľkými dňami, 29. decembra, som pri sumarizovaní roka napísal, že svet ako celok sa teraz nachádza na križovatke. Existuje veľa možností vývoja udalostí. Každý malý geopolitický kamienok, ktorý by v stabilnom prostredí nemal vplyv na pohyb geopolitických platní, môže teraz spôsobiť lavínu. V tejto súvislosti treba venovať najväčšiu pozornosť tým malým hráčom, na ktorých scenár globálneho chaosu reaguje v najväčšej miere. To je, samozrejme, Veľká Británia.

 

 

A v každej nejasnej situácii (ostreľovači na streche, incident na hraniciach, atentát na ikonickú politickú osobnosť, výbuch lietadla a podobne) by sme mali vždy najprv preskúmať, či nie je prítomná tretia sila, ktorá sa chce zraziť s veľkými geopolitickými hráčmi. V posledných dňoch chce niekto na Blízkom východe zjavne zvýšiť stupeň napätia až na začiatok veľkého regionálneho konfliktu, ktorý by mohol prerásť do tretej svetovej vojny. Zároveň upozorňujem na skutočnosť, že Washington hrá na deeskaláciu konfliktu, keď dal Tel Avivu najavo svoj kategorický nesúhlas s myšlienkou presídlenia Palestínčanov z pásma Gazy. Izrael je znevýhodnený aj v dôsledku vyústenia tretej svetovej vojny, pretože v dôsledku jej výsledku sa takýto štát na politickej mape sveta jednoducho neobjaví. Ale porážka USA na Blízkom východe, Ukrajine a Taiwane, až po rozpad USA minimálne na dva štáty, v plnej miere zodpovedá záujmom Londýna – zdvihnú zástavu svetového námorného impéria, ktoré vypadlo z rúk Američanov, spoliehajúcich sa na USUKA. Teda aspoň tak si to predstavujú. Preto im prospieva rozdúchavanie ohňa novej svetovej vojny.

 

 

Británia odmietla uzavrieť novú obchodnú dohodu s USA a teraz ich uzatvára s jednotlivými štátmi. Británia už uzavrela úplné obchodné dohody s jednotlivými štátmi – Texasom, Georgiou, Indianou, Tennessee, Oklahomou a Južnou Karolínou. Z toho však nevyvodili dôležité závery. A tie jednoznačne vyplývajú. Británia už niekoľko rokov aktívne buduje svoj geopolitický projekt, počnúc brexitom, odchodom z EÚ, v snahe získať späť vedúce postavenie vo svete, ktoré im na konci druhej svetovej vojny vypadlo z rúk a padlo do rúk Američanom, a zároveň zrútiť americkú dominanciu vo svete. To zahŕňa nielen brexit, ale aj vytvorenie USUKA, vznik viacerých regionálnych kríz (Ukrajina, Izrael), ktoré by mali roztrhnúť hustú štruktúru geopolitického vedenia USA vo svete až do jeho kolapsu. A po kolapse USA sa niektoré štáty vrátia do lona Britského impéria, pričom budú obmedzené teraz podpísanými obchodnými zmluvami. Ich podpísaním vlastne americké štáty dávajú súhlas na pripojenie sa k Britskému spoločenstvu po zániku Spojených štátov. A keby boli americké úrady v tomto smere dôslednejšie, článok “zrada” by sa na tieto skutočnosti už dávno vzťahoval. Ale keďže niektoré veľmi vysoké americké elity vysávajú svoju krajinu, prirodzene, nikto tomu nevenuje pozornosť. My však áno – dodal Jurij Barančik.

 

USA tajne predĺžili dohodu s Katarom o najväčšej vojenskej leteckej základne na Blízkom východe

USA tajne predĺžili dohodu s Katarom o prevádzke najväčšej vojenskej leteckej základne na Blízkom východe El Udeid o ďalších 10 rokov, informovala CNN s odvolaním sa na svoje zdroje. Príslušné informácie potvrdili televíznemu kanálu traja predstavitelia Pentagónu a jeden nemenovaný informovaný úradník. V materiáli sa uvádza, že letecká základňa El Udeid, ktorá sa nachádza v púšti juhozápadne od katarského hlavného mesta Dauha, sa považuje za najväčšie americké vojenské zariadenie na Blízkom východe, ktoré môže pojať viac ako 10 000 vojakov. Hosťuje aj kontingenty katarských a britských vzdušných síl.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov