.
Aktuality, Pozemná technika,

Najohromnejšia super zrada Ukrajiny na celom svete a naskrz dva kontinenty

Nie je to tak dávno, čo sa autor pokúšal vynájsť teoretické spôsoby, akými by Ukrajina mohla vyrovnávať materiálnu prevahu, ktorú Rusko získava predovšetkým nárastom domácej zbrojnej výroby. Existovala jedna možnosť na blízkom východe, kde sa v Jordánsku nachádzajú enormné zásoby obrnenej techniky a delostreleckých kusov. O tomto bol ešte dňa 6.6.2023 spísaný aj uverejnený samostatný článok, ktorý zhrnul výzbroj nachádzajúcu sa v Jordánsku a pripomenul vtedajšiu aktualitu, že Ukrajina dostane 60 protilietadlových tankov Gepard odkúpených USA z jordánskej výzbroje.


 

Jordánske sklady môžu byť esom západu proti Rusku (armadnymagazin.sk)

 

Z dnešného hľadiska je však potrebné pripomenúť, že v článku sa uvádzalo, že Jordánsko má vyše 300 bojových vozidiel pechoty YPR-765, ktoré sú vyzbrojené 25 mm automatickými rýchlostrelnými kanónmi a okolo 250 obrnených transportérov YPR-765 pri.50 s guľometom kalibru 12,7×99 mm v pancierovej vežičke. Tiež 90 vyslobodzovacích vozidiel YPR-806. K tomu treba pripočítať aj 55 raketových stíhačov tankov YPR-765 verzie prat s americkými protitankovými riadenými strelami TOW. Čo sa teda stalo? Smeruje teda všetka táto technika do ukrajinskej výzbroje?

 

Skôr než bude privedená záporná odpoveď, treba pripomenúť, že na Ukrajine sa objavilo jediné bojové vozidlo pechoty pechoty YPR-765 zo súkromnej zbierky, o čom bola 7.9.2023 napísaná krátka správa s uvedením príkladov zničených obrnených transportérov YPR-765 pri.50. Tie boli len časťou oficiálnych dodávok vozidiel YPR-765 v počte 196 kusov.

 

 

Prvé BVP YPR-765 na ukrajinskom bojisku

 

Ukrajinci teda mali skúsenosti s obsluhou týchto vozidiel vo verzii obrnených transportérov a poradili by si aj s verziou BVP vyzbrojenou automatickým kanónom. Lenže žiadne z jordánskych vozidiel nedostanú. Naopak, ak sa pozrieme na aktuálnu správu holandského COMMIT-u, tak nebolo dodaných, ale predaných a nie Ukrajine, ale Jordánsku 53 holandských obrnených vozidiel YPR.

 

Fotografie prevráteného a zničeného YPR-765, ktoré na sociálnych sieťach
zverejnili ruskí vojaci pri postupe v záporožskej oblasti dňa 3.1.2024

 

Boj sudoplatovcov s vozidlom YPR-765 pred niekoľkými dňami. Ďalší YPR-765 zničila aj skupina BOBR, na západ však do informačného priestoru jej video tej reálnej straty ukrajinskej armády nepreniklo.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TQJdSbUVxIM

 

Treba dodať, že holandská zásielka Jordánsku obsahovala aj 200 nákladných automobilov DAF YA-4442, ktoré by sa na posilnenie logistiky hodili aj Rusku. Ale tam ešte nie sme, aby členský štát NATO dodával vojenské vybavenie Rusku a pritom sa tváril, že mu úprimne záleží na Ukrajine. Chce to čas.

 

 

Ukážka automobilu 4×4 typu DAF YA-4442, Ukrajina v skutočnosti dostala tiež okolo 300 nákladných vozidiel tohto typu z Holandska v novembri 2022 a na časť z nich dala protilietadlové dvojkanóny ZU-23-2 kalibru 23×152 mmB:

 

Okrem 53 obrnených vozidiel YPR a 200 nákladných automobilov zásielka obsahovala 2 plné lodné kontajnery náradia a náhradných dielov. Celková hmotnosť prepravovaného tovaru bola uvedená v BoL na 2 667 500 kg. Niektoré kusy tejto techniky sú staršie ako tridsať rokov. Najprv boli presunuté z vojenských základní na sklady vo Vriezenveene a Oudemolen na záverečné kontroly. Podplukovník Harry Jansen, projektový manažér, a major Harm-Jan Boering, vedúci projektu, dohliadali na logistickú operáciu, ktorá zahŕňala presun vybavenia vlakom a 75 kombináciami ťahača a prívesu do Eemshavenu, prístavu využívaného často holandskou armádou.

 

Video, ktoré zobrazuje a preukazuje naloženie techniky na loď v Holandsku:

 

Operácia na európskej strane bola dobre naplánovaná a prebehla hladko za asistencie Organizácie obrany a dopravy (DVVO). Zbrane už mali doraziť do jordánskej Akaby a byť tam aj vyložené. Prepravu zabezpečila civilná loď prenajatá Jordánskom, keďže za dopravu a vykládku zodpovedala kupujúca krajina. Účasť holandskej armády sa skončila po naložení vozidiel na loď. Výťažok z predaja pôjde do holandského obranného rozpočtu, nie do Všeobecných zdrojov Holandska ako v minulosti. Tento projekt finančne prispieva holandskej armáde a je súčasťou širšieho úsilia, pričom Jordánsko je pravidelným klientom pre nadbytočné holandské vojenské vybavenie od začiatku rokovaní v roku 2018. Kľúčovým prvkom tejto dodávky je 53 vozidiel YPR v rôznych konfiguráciách. Aj keď sú tieto vozidlá dosť staré, zostávajú signifikantným doplnkom jordánskeho arzenálu. No a Ukrajine by sa hodili tým viac, že časť zo 196 vozidiel YPR-765, ktoré sama dostala, bolo už zničených. Podľa poslednej uzávierky Oryxu zo dňa 30.12.2023 malo byť doteraz preukázateľne zničených 40 YPR-765, ďalších 8 poškodených, 8 opustených na bojisku a 3 ukoristené Rusmi. Táto štatistika nemusí byť zďaleka úplná.

 

Možno však s istotou povedať, že s ďalšími 53 vozidlami YPR si Rusi hlavu lámať nemusia a nezáleží na tom, koľko z nich bolo v zdravotníckej verzii YPR-765 PRGWT. Čuduj sa svete, aj Ukrajinci majú straty a musia evakuovať zranených s bojového poľa. Preto by sa im aj obrnené pásové sanitky významne hodili.

 

Dostávame sa tým k tomu, prečo má článok taký najzarúškovanejší názov. Má prilákať k jeho čítaniu aj všeobecných Edkov a Fiony, ktorí by si mali sadnúť k spoločnej mise kolienok so syrom a fentanylom a zamyslieť sa nad tým, prečo musí táto vzájomná genocída dvoch slovanských národov pokračovať. Autor myslieť nepotrebuje, stačí mu počúvať ukrajinských expertov. Nedávno jeden z nich povedal, že jediný pozitívny scenár pre Ukrajinu je, že žiaden pozitívny scenár nie je. Ďalej pokračoval pomocou teórie psychoanalýzy. Vojna pokračuje.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov