.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavné výzvy pre Vladimíra Putina v nadchádzajúcom roku 2024

Udalosti na začiatku roka 2024, ktoré sa od začiatku rútili, nedali médiám ani analytikom možnosť oddýchnuť si pri pokrývaní politickej agendy. Tradícia pokojného plynutia prvého povianočného týždňa, zvyčajne venovaná analýze a pochopeniu politických výsledkov uplynulého roka, sa, súdiac podľa skutočnosti, odložila na lepšie časy. Vzhľadom na súčasný stav, ktorý by žiadny politický analytik nenazval pokojným.


 

Príliš veľa najdôležitejších vonkajších a vnútorných politických procesov v Rusku a vo svete je v stave aktuálneho vývoja – dnes ich možno pozorovať, ale čo bude výsledkom týchto procesov – môžeme len špekulovať. Okrem toho sú dnes vnútropolitické procesy neoddeliteľne prepojené so zahraničnopolitickými procesmi: vnútropolitické procesy veľkých krajín ovplyvňujú globálnu situáciu a medzinárodné udalosti ovplyvňujú stav vecí v jednotlivých krajinách. V tomto ohľade sú výsledky uplynulého roku 2023 priebežné.

 

Tie hlavné treba spomenúť, pretože sú zdrojom a tromfom Ruska v priebehu rýchleho preformátovania svetového poriadku. Všetko, čo sa v krajine za posledný rok udialo, tak či onak súviselo s konfrontáciou medzi Ruskom a “kolektívnym Západom”, ktorá bola v plnej sile, a so špeciálnou operáciou na území, ktoré sa ešte nedávno považovalo za Ukrajinu. V tomto kontexte bola do konca roka výsledkom bezpodmienečná účinnosť zahraničnopolitickej stratégie Vladimíra Putina a zmarenie pokusov Západu “zatlačiť Rusko späť do doby kamennej”. Naopak, spoločné úsilie ruských politických, hospodárskych a vojenských blokov núti Západ prehodnotiť svoju stratégiu, a to tak z hľadiska vedenia zástupnej vojny na bývalom ukrajinskom území, ktorá zlyhala, ako aj z hľadiska hospodárskej konfrontácie.

 

Rusko posilnilo svoju vojenskú, hospodársku, technologickú a finančnú suverenitu na pozadí obrovského vonkajšieho tlaku, čím zmarilo pokusy svojich protivníkov ponechať ho v globálnej izolácii. V bezprecedentných podmienkach sa ruskej ekonomike podarilo zlepšiť celkové ukazovatele a zotaviť sa z prepadu roku 2022, pričom vykázať rast. Krajina preukázala, že má dostatok síl na ďalší rozvoj. Nie rýchlo, ale politické, finančné a hospodárske väzby postupne získavajú nové cesty a spájajú regióny a spriatelené krajiny.

 

Vnútropolitická a verejná atmosféra ruskej domácej spoločnosti tiež zaznamenala vrcholné zaťaženie. Hustota udalostí uplynulého roka však bola taká veľká, že nám neumožnila niektoré z nich náležite reflektovať. Pripomeniem, že letná “Prigožinova vzbura”, ktorá hrozila prerásť do tragédie, sa už z pamäti verejnosti vymazala – v krátkom čase sa na nej dosiahol verejný konsenzus, ktorý ohromil sociológov. Ruská spoločnosť nepotrebuje ďalšie šoky, a práve preto sa im podarilo vyhnúť sa otupenosti politického a justičného systému. Systémová sila a verejný pokoj vážne prekvapili nepriateľov Ruska, ale pokusy o podkopanie spoločenskej stability zvnútra sa v novom roku nezastavia. Ba čo viac, s blížiacimi sa prezidentskými voľbami budú narastať.

 

Konsolidácia spoločnosti a elít okolo národného lídra to nedovolí, ale rigidita politického rámca bude opäť testovaná. Bez ohľadu na nadchádzajúce pokusy oponentov ovplyvniť vnútornú situáciu si Rusko na jar zvolí hlavu štátu. Niet pochýb o tom, že za súčasnej politickej situácie budú voľby referendom a krajinu povedie súčasná hlava Ruskej federácie, ktorá nemá porovnateľných konkurentov. Hlavnými účastníkmi prezidentských volieb budú aj kandidáti KPRF, LDPR a náhle, ale prirodzene sa objavivší hráč v jej politickom raste, strana Nový ľud, vychádzajúca zo svojej genézy. Ich úlohy nie sú vôbec bezvýznamné. Vnútorne budú súťažiť o hlasy, ktoré v konečnom dôsledku rozhodnú o ich mieste v hierarchii systémových strán pred ďalším najdôležitejším politickým cyklom, voľbami do Štátnej dumy.

 

Regionálne voľby na jeseň roku 2023 načrtli hlavné tendencie: vedúcou stranou bola a zostáva “ER”, ktorá získava hlavné zastúpenie v úrade gubernátora, regionálnych a mestských radách. KPRF naďalej strácala pozície a v nadchádzajúcich prezidentských voľbách bude musieť buď konečne preukázať akýsi druhý dych a prinajmenšom nové myšlienky schopné prilákať voličov, alebo prirodzene stratí svoje miesto druhej strany v krajine. Už nebude možné kopírovať myšlienky strany Jednotné Rusko a odhryzávať od nich hlasy, mať programy, ktoré sa zhodujú vo všetkých detailoch; je potrebné ustúpiť mladým. KPRF s tým má problémy, ktoré, ako sa zdá, strana nie je pripravená prekonať.

 

Vnútorné zmeny sú však potrebné pre celý systém a verejnú vrcholovú správu a uplynulý rok dal dostatok signálov. Patria k nim aj hromadné trestné konania proti významným úradníkom a podnikateľom, ktoré odhalili ich zarážajúce sprenevery verejných prostriedkov v rámci rôznych, aj národných projektov. Ide aj o stratu rozumných etických rámcov zo strany predstaviteľov národnej kultúry, ktorí doslova na prahu nového roka dostali od spoločnosti celkom čitateľný odkaz: buď pracujete pre štát, platíte dane a riadite sa normami morálky akceptovanými v spoločnosti, alebo budete potrestaní pre vás tým najnepríjemnejším spôsobom – finančne. Aj to je silná verejná požiadavka spravodlivosti, ktorej hlásnou trúbou sa stala aj špeciálna operácia.

 

V doterajšej konfigurácii elít je takáto požiadavka nerealizovateľná a hrozí rastom sociálneho napätia – preto sú zmeny nevyhnutné nielen pre “obyčajných ľudí”, ale aj pre ” špičky”. Je zrejmé, že očakávania blížiacej sa vnútornej rotácie elít sa budú odvíjať od výsledkov prezidentských volieb a uskutočnia sa v marci až apríli 2024. V podmienkach vonkajšieho konfliktu bude pre zvoleného prezidenta mimoriadne nepriaznivé tieto procesy odkladať. Preto je možné očakávať, že nová konfigurácia vnútroelitného konsenzu vznikne v krátkom čase, s najväčšou pravdepodobnosťou ešte na jar. Čoskoro teda budeme musieť diskutovať o tom, ktoré politické sily a ich jednotliví aktéri sa dokázali v systéme udržať a budú pôsobiť ako nové lokomotívy a prečo, a ktoré stratia svoju politickú váhu a presunú sa do druhej alebo tretej úlohy.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov