Vrchný veliteľ Zalužnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Vrchný veliteľ Zalužnyj sa neudržal vo Verchovnoj rade Ukrajiny: „S kým mám bojovať?“

Zdroj NV.ua tvrdí, že sa to stalo počas prerokúvania zákona o mobilizácii.
“Potrebujem ľudí. (…) S kým mám bojovať? Mám sa obrátiť na svet a tam prosiť ľudí, alebo vy pôjdete bojovať ak to nezabezpečíte,” opýtal sa ukrajinských poslancov.


 

Už predtým sa prezident Zelenský zmieňoval, že sa naň obrátil generálny štáb s požiadavkou mobilizovať pól milióna ľudí. Na konci decembra úrady poslali do parlamentu návrh zákona o mobilizácii. Navrhuje sa v ňom zrušiť vojenskú základnú službu, zrušiť odklad pre invalidov najľahšej skupiny, zaviazať tých, ktorí spadajú do kategórie povolancov elektronicky sa registrovať, absolvovať vojenskú prehliadku a na výzvu z vojenskej správy prísť na miesto, uvedené v povolávacom rozkaze. Hlasovanie o prvom čítaní zákona sa uskutoční 10.-12. januára 2024.

 

Na Ukrajine už našlo smrť 5900 zahraničných žoldnierov
Ruské ministerstvo obrany 4. januára 2024 uviedlo, že od začiatku zabili v špeciálnej vojenskej operácii vyše 5900 zahraničných žoldnierov a že Ukrajine pomáha 54 štátov a doterajšia pomoc má hodnotu 203 mld. USD. Za celý čas operácie prišlo na Ukrajinu bojovať vyše 13 500 žoldnierov, z toho vyše 8500 bolo z Európy, vyše 1700 z Ázie, vyše 2700 zo Severnej a Latinskej Ameriky. Ministerstvo tvrdí, že bojujú tam aj žoldnieri z Afriky, no ich počet neuviedlo. K dnešku bojuje v radoch OSU vyše 1900 cudzokrajných žoldnierov a doteraz ich bolo zabitých vyše 5900. Keď pred časom minister S. Šojgu spomínal vyše 5800 mŕtvych žoldnierov, tak uviedol, že 1427 bolo z Poľska, 466 z USA a 344 z V. Británie. Ruské ministerstvo 4. januára poskytlo aj údaje o bojovej technike. Napríklad tie, že OSU dostali od západných štátov vyše 1600 jednotiek raketovej a delostreleckej výzbroje, vyše 200 PVO komplexov, vyše 5200 kusov obrnenej techniky a vyše 23 tisíc dronov. Uviedlo tiež, že na prospech OSU lieta vyše 500 družíc USA a štátov NATO, z toho je vyše 70 vojenských a prieskumných. Okrem toho na prospech OSU funguje vyše 20 tisíc terminálov družicového systému Starlink.

 

Čo zbadala ukrajinská vojenská expertka?
Riaditeľka Centra podpory aeroprieskumu Ukrajiny Marija Berlinska pre “Ukrajinskú pravdu” uviedla, že Rusko úspešne vyvíja technológiu rojov dronov a že Ukrajina pri ich nasadzovaní zaostáva.
“Rusi teraz kráčajú smerom technológie rojov dronov a, čo je veľmi dôležité, smerom automatického optického systému navádzania a navigácie,” hovorí. Táto technológia vraj dodá ruským dronom nezraniteľnosť pred ukrajinskými prostriedkami REB. Ukrajina má momentálne nedostatok dronov i munície k nim a potrebuje rozpracovať nové spôsoby boja s ruskými dronmi, pretože tie doterajšie prestanú fungovať od momentu zavedenia technológie optického navigačného systému. O technológii rojov dronov asi prvý prehovoril riaditeľ spoločnosti “Rostech” Sergej Čemezov, keď uviedol, že ich spoločnosť konštruuje drony, schopné nanášať protivníkovi údery v zostave rojov.

 

NI: Ruské plameňomety “Solncepjok” nenechajú po protivníkoch ani stopu

Útoky ruských ťažkých plameňometných systémov “Solncepjok” nezanechá po protivníkovi ani stopu, napísal Peter Suciu v článku pre National Interest. “Okrem toho tvrdí, že tlaková vlna zabije všetkých, ktorí sa nachádzajú v zasiahnutom kruhu, teplo od výbuchu značne poškodzuje budovy i dopravné prostriedky, zapaľuje všetko horľavé a detonuje akúkoľvek muníciu. Mnohé zasiahnuté ciele sa v podstate menia na prach,” hovorí sa v článku. Ťažký plameňometný systém TOS-1A “Solncepjok” bol skonštruovaný na základe TOS-1 “Buratino” v roku 2001. Predurčený je na ničenie ľahko opancierovanej techniky, automobilov, budov, opevnení a živej sily protivníka na vzdialenosť do 6 km. Technika odpaľuje rad neriadených reaktívnych striel s tzv. termobarickou hlavicou. Táto munícia vychrlí špeciálnu horiacu zmes v podobe aerosólu a potom vytvorený oblak detonuje, vytvoriac mohutný výbuch so silnou tlakovou vlnou.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov