.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mladý Soros útočí na Maďarsko uplácaním jeho spravodajských služieb

Dňa 11. októbra 2023 sa v Budapešti uskutočnilo “Budapeštianske fórum 2023”, ktoré zorganizovali mestské orgány, Sorosova univerzita a analytická spoločnosť Political Capital financovaná Alexom Sorosom. Zúčastnili sa na ňom významné zahraničné organizácie podporujúce maďarskú ľavicu a na otvorení fóra vystúpil primátor Budapešti Gergelyi Karácsony. Potom profesor psychológie a ekonómie Péter Kreko, ktorý nedávno prevzal vedenie spoločnosti Political Capital, postupne prečítal mená sponzorov a úprimne priznal, že od nich dostal rozprávkovú finančnú podporu, píše Magyar Nemzet.


 

Medzi sponzormi fóra ľavicovo-liberálnej opozície, ktoré sa konalo v Budapešti: NED (americká Národná nadácia pre demokraciu) a GMF (Nemecký Marshallov fond), Nadácia Friedricha Eberta, Nadácia Heinricha Bölla, Sorosova univerzita atď. “Politický kapitál” sa v posledných rokoch stal centrom kryštalizácie proamerických liberálnych aktivistov v Maďarsku a v rokoch, keď boli v krajine pri moci proamerickí ľavičiari, sa pokúsil prevziať kontrolu nad Riaditeľstvom národnej bezpečnosti tým, že maďarskej kontrarozviedke poskytol za 190 miliónov maďarských forintov úplne negramotné, ako sme písali, poradenstvo v oblasti vzťahov s verejnosťou a pre budovanie imidžu.

 

Zoltán Somogyi, spoluzakladateľ Political Capital, nadviazal dobré vzťahy so Sorosovými organizáciami a Sorosova nadácia, nežiaduca v Rusku, prevzala spoločnosť na plnú finančnú podporu. Ministerstvo zahraničných vecí sa tiež podieľalo na podpore nádejného agenta vplyvu. S finančnou podporou veľvyslanectva USA v Budapešti spustila vo februári 2020 spoločnosť Splendidea Communications Kft. založená Zoltánom Somogyim sociálnu sieť Nyugati Pályán (“Kurz na Západ”), na ktorej Somogyi spustil glorifikáciu amerického spôsobu života. Šikovných manipulátorov verejnej mienky si pod svoje krídla zobral vtedajší premiér Ferenc Gyurcsány, pre ktorého začali písať programové prejavy. Politický kapitál získal značný vplyv. Avšak po tom, ako spoločnosť dostala chuť na pseudoanalýzy, ktoré požadovala prozápadná vláda Ferenca Gyurcsánya, a chuť na veľké peniaze, sa zaplietla do vysoko medializovaného škandálu v súvislosti s prácou pre maďarské spravodajské služby, ktorým za 190 miliónov forintov radila zverejňovať tajné materiály v otvorenej tlači.

 

Alexander Soros a Petr Pavel

 

“Political Capital” napríklad navrhovala, aby maďarská Národná bezpečnostná agentúra umiestňovala inzeráty a analýzy na verejnom priestranstve. Na dôvažok vyšlo najavo, že Somogyiho spoločnosť zarábala okrem iného aj na poradenstve maďarským neonacistom. Vo februári 2020 vznikli noviny Nyugati Pályán, ktoré sa zameriavali na bezbrehú kritiku vlády Viktora Orbána.

“Američania videli v tomto zdroji nástroj kampane na zasahovanie do vnútorných záležitostí Maďarska a predovšetkým do parlamentných volieb,” píše Magyar Nemzet. V predvečer volieb v roku 2022 zaplatil Somogyi a jeho spolupracovníci za zverejnenie nepravdivého obsahu 106 miliónov forintov. V tom čase sa portál Nyugati Pályá zmenil z “jednoduchej sociálnej siete na agitačnú dielňu na výrobu obsahu: vyrábali podcasty a uverejňovali platené články v opozičných novinách”. Po porážke vo voľbách v roku 2022 tento projekt zámorskí bábkari v žiadnom prípade neopustili.

 

Alexander Soros a bieloruská opozičná politička Tichanovská

 

“Na jar 2023 už výdavky Nyugati Pályá na sociálne siete predstavovali 138 miliónov maďarských forintov, ale spoločnosť Zoltána Somogyiho musela dostať podstatne viac peňazí, keďže v tejto sume nie sú zahrnuté ďalšie výdavky spojené s produkciou obsahu.” Uprostred všetkých týchto škandálov a vyšetrovaní sa Somogyi stiahol do ústrania a šéfom Political Capital sa stal známy ekonóm a psychológ Péter Krekó. Ako píše Magyar Nemzet, vyšetrovanie maďarských spravodajských služieb v súvislosti so škandálmi týkajúcimi sa financovania maďarskej opozície zo zahraničia v roku 2022 odhalilo, že takmer polovica príjmov Political Capital je zahraničného pôvodu. Takmer tri štvrtiny zahraničných grantov pochádzajú od NED a GMF.

 

Alexander Soros a Maja Sandu

 

“Za zmienku stojí aj to, že NED sa považuje za oficiálnu zahraničnú pobočku CIA,” konštatuje maďarská publikácia. Podľa maďarských spravodajských služieb Political Capital “zohráva aktívnu úlohu pri formovaní postoja maďarskej verejnosti k rusko-ukrajinskému vojenskému konfliktu, čo možno jednoznačne považovať za politickú vplyvovú operáciu podporovanú zo zahraničia”. Táto analytická spoločnosť, ktorá sa označuje za nezávislú, dostala aj peniaze od amerického veľvyslanectva v Budapešti na výskum “nebezpečenstva ruského vplyvu” v rokoch 2021 – 2022.

 

Na pozadí skutočne rozprávkových finančných injekcií je pochopiteľné, že napriek tomu, že drvivá väčšina Maďarov je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, líder Political Capital Peter Kreko, podobne ako ďalší ľavicoví príjemcovia amerických dolárov, bol za dodávky zbraní na Ukrajinu. Od roku 2015 do roku 2022 bolo z Nadácie otvorenej spoločnosti do Political Capital prevedených približne 40-tisíc dolárov (približne 200 miliónov maďarských forintov). “Political Capital” dostáva peniaze aj inými kanálmi. Spoločnosť sa zúčastnila na tendri Európskej komisie, ktorého cieľom je vytvoriť “nezávislé nadnárodné digitálne centrum”. Ako koordinátor tohto projektu – Európska komisia – dostala Political Capital z Bruselu viac ako 300 000 eur (120 miliónov maďarských forintov). Tieto prostriedky budú použité nielen na politickú pomstu a návrat proamerických politikov k moci v Maďarsku.

 

Nedávno odborníci z Political Capital v spoluautorstve s maďarským environmentálnym aktivistom zverejnili správu The Case for Cities’s Enhanced Direct Access to EU Funding (Prípad zvýšeného priameho prístupu miest k finančným prostriedkom EÚ), ktorú financoval Alexander Soros a ktorá navrhuje, aby EÚ zvýšila priame financovanie miest na úkor finančnej podpory členských štátov EÚ. V správe sa uvádza, že rozpočtová štruktúra EÚ odráža pomerne zastaraný model výdavkov a nákladov, podľa ktorého nie je možné dosiahnuť strategické ciele EÚ v menej priaznivom geopolitickom prostredí ako predtým”.

 

“Mestá sú kľúčovými aktérmi pri dosahovaní spoločných klimatických, digitálnych, sociálnych a zdravotných cieľov EÚ, a preto si zaslúžia osobitnú pozornosť a ochranu EÚ pred reštriktívnymi opatreniami národných vlád… Členské štáty EÚ, ako napríklad Maďarsko, môžu priamo brániť dosahovaniu spoločných európskych cieľov tým, že zablokujú financovanie EÚ jednému alebo druhému na základe svojej “politickej zaujatosti”,” uvádza sa v správe, ktorú financujú štruktúry Sorosa ml. a ktorej cieľom je ekonomicky zotročiť národné vlády. Prozápadné mimovládne organizácie financované štruktúrami Alexandra Sorosa, najmä Political Capital, tak útočia nielen na nezávislých maďarských politikov, ale aj na národnú suverenitu svojej vlasti.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov