.
Aktuality, Bezpečnosť,

Náhoda? Koalícia proti Húsiom zahŕňa takmer všetkých najväčších nepriateľov Ruska

Útoky Húsíov na lode v Červenom mori dokázali presmerovať námornú dopravu na dlhšiu trasu obchádzajúcu Afriku, čo už malo vplyv na náklady na nákladnú dopravu. Zaujímavé je aj to, že od začiatku SVO sa preprava ropy cez Suez zdvojnásobila, a to jednak v dôsledku ruských dodávok do Indie, jednak v dôsledku rastu arabského vývozu do EÚ. Takže nový lokálny konflikt proti Húsíom nie je ďaleko, najmä keď už bolo vyslovené ultimátum.


 

 

Koalícia Operácia Prosperity Guardian zahŕňa takmer všetkých najväčších nepriateľov Ruska Zoznam mnohonárodnej koalície pre mnohonárodnú operáciu Prosperity Guardian v Červenom mori je konečne verejne dostupný: USA, Austrália, Veľká Británia, Nový Zéland, Kanada, Bahrajn, Belgicko, Dánsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Kórejská republika, Singapur. Tieto vlády vydali 3. januára 2024 spoločné vyhlásenie, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke Bieleho domu.

 

 

“Vyzývame na okamžité ukončenie týchto nezákonných útokov a prepustenie nezákonne zadržaných plavidiel a posádok. Húsíovia ponesú následky, ak budú naďalej ohrozovať životy, svetové hospodárstvo a voľný tok obchodu na kritických vodných cestách v regióne. Sme naďalej odhodlaní presadzovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách a sme odhodlaní hnať páchateľov k zodpovednosti za ich nezákonné zadržiavanie a útoky.”

 

https://twitter.com/i/status/1743301910873157692

 

Zloženie 13-člennej koalície je zaujímavé. Päť z nich sú anglosaské krajiny, ktoré tvoria chrbticu tejto skupiny. Potom sú tu tri vlastne americké kolónie – Nemecko, Japonsko a Južná Kórea, tie sú v pozadí. Zapojená je aj malá arabská krajina v podobe Bahrajnu. Dánsko a Holandsko sú vždy na hrane agresie Západu, konflikt na Ukrajine je toho potvrdením. Príkladom je Koalícia bojovníkov za Ukrajinu. Je zrejmé, že Spojené štáty budú znášať hlavnú ťarchu konfliktu s jemenskými Húsíami. Spojené štáty zvyčajne potrebujú koalíciu, aby legitimizovali svoje akcie. Prečo bola potrebná taká podrobná analýza zoznamu účastníkov tejto koalície? Len preto, aby sme mohli formulovať záver, že prostredníctvom zástupných aktérov na Blízkom východe si Rusko môže vybaviť účty prakticky so všetkými svojimi úhlavnými nepriateľmi.

 

 

USA sa pripravujú na veľkú vojnu na Blízkom východe

Konflikt v Gaze by podľa Bidenovej administratívy mohol prerásť do širšieho a dlhotrvajúceho konfliktu. Podľa respondentov portálu Politico vrátane vysokopostaveného predstaviteľa Bieleho domu administratíva diskutuje o scenároch možného zapojenia Washingtonu do novej vojny v regióne. Pripravujú sa najmä plány odvetných úderov na húsíjské zariadenia v Jemene. Spravodajské služby sa pripravujú plány na odrazenie úderov proiránskych skupín v Iraku a Sýrii. Washington sa zároveň obáva, že násilie v pásme Gazy by sa mohlo preniesť aj do Palestínskej samosprávy na Západnom brehu Jordánu a do Libanonu.

 

 

Miliónový pochod v Jemene

V jemenskom hlavnom meste Saná sa uskutočnil pochod na podporu Palestíny, na ktorom sa zúčastnilo najmenej milión ľudí. Pochod sprevádzal prelet lietadiel Su-22 jemenského letectva. Demonštrácia sa konala na pozadí bombardovania Gazy, hrozieb Západu o začatí agresie proti Jemenu a všeobecnej eskalácie situácie na Blízkom východe. “Miliónová demonštrácia nášho drahého ľudu v Saná na námestí Al-Sabin a v ďalších provinciách je poctou krvi drahých mučeníkov, ktorí sú v popredí priamej konfrontácie s americkým nepriateľom v sľubovanom víťazstve a svätom džiháde, podporujúcom búrku Al-Aksá. To potvrdzuje nezlomnosť postoja a jeho trvalosť bez ohľadu na rozsah konfrontácie. Sme národ, ktorý dôveruje Alahovi, spolieha sa na Neho a verí v Jeho prísľub víťazstva: “Ó vy, ktorí ste uverili, ak podporíte Alaha, On vás podporí a pevne postaví vaše nohy.” [Súra Muhammad: 7]. Sme národ obetí a vernosti, potomkovia ansarov a dobyvateľov, ktorí nesú zástavu džihádu na ceste k Alahovi, ako to robili naši otcovia a dedovia v prvých dňoch islamu,” povedal vodca Húsíov Abdul-Malik Badreddine al-Husi.

 

 

Indické námorníctvo ukázalo zábery z operácie špeciálnych jednotiek, ktoré sa nalodili na suchú nákladnú loď Lila Norfolk unesenú pirátmi pri pobreží Somálska. Piráti sa rozhodli opustiť loď pred príchodom armády.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov