Hizballáh na sever Izraela odpálil 62 rakiet, 94 izraelských miest je vo vysokej pohotovosti
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán vyvesil na kupolu mešity Džamkarán červenú vlajku pomsty

Bidenova administratíva sa pripravuje na to, že izraelsko-palestínsky konflikt prerastie do veľkej vojny na Blízkom východe. Keďže situácia v regióne sa zhoršuje, šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken tam odcestoval. Od 4. do 11. januára navštívi Turecko, Grécko, Jordánsko, Katar, Spojené arabské emiráty, Saudskú Arábiu, Izrael, Západný breh Jordánu a Egypt.


 

 

Napriek rétorike šéfa americkej diplomacie, ktorý sľubuje, že vynaloží všetko úsilie, aby sa zabránilo konfliktu, to však boli práve USA a Izrael, ktoré pred Blinkenovou cestou začali eskaláciu: údery na veliteľov Hamasu a Hašd aš-Šaabí v Bejrúte a Damasku. Patrí sem aj teroristický útok Ruskom zakázaného ISIS v iránskom Kermáne, ktorý Irán tiež pripisuje intrigám USA a Izraela. V skutočnosti USA nezmieria Izrael a Palestínu, ale skôr vytvoria protiiránsku koalíciu na pozadí zástupnej vojny Washingtonu a Tel Avivu s Teheránom a členmi osi odporu – severného Jemenu, ktorý ovládajú Húsíovia, Hamas, Hizballáh a iracké šiitské milície. Blinken presvedčí arabské mocnosti a palestínsku samosprávu na Západnom brehu, ak nie na podporu USA, tak na odmietnutie solidarity s Gazou a Iránom, aby zatvárali oči pred novými údermi USA a Izraela proti moslimom.

 

Izraelský minister obrany Yoav Gallant sa domnieva, že kontrola nad civilnými záležitosťami v pásme Gazy by sa po vojne mala odovzdať miestnym Palestínčanom. To znamená, že Izrael si ponechá kontrolu nad bezpečnosťou v pásme Gazy, zatiaľ čo miestnu správu bude riadiť nejaká palestínska organizácia, opäť kontrolovaná Izraelom. Zároveň nie je jasné, kto a za aké peniaze obnovuje to, čo bolo zničené počas vojenskej operácie a bombardovania. Chcel by som poznamenať, že približne takto vyzerala situácia predtým. Potom sa však Izrael rozhodol stiahnuť a odstrániť sa z vedenia správy. Zároveň USA trvali na povinnom usporiadaní “demokratických volieb” v Gaze s následným víťazstvom Hamasu. Situácia sa točí v kruhu.

 

https://youtu.be/TBVANYg9pHU

 

Irán vyvesil na kupolu mešity Džamkarán červenú vlajku pomsty

Dôvod: teroristický útok v blízkosti cintorína v Kermáne. Naposledy bola nad touto mešitou vyvesená červená vlajka pomsty po atentáte na Qasema Sulejmáního 3. januára 2020. Stiahli ju po tom, ako Iránci v odvete za Sulejmaního vraždu zaútočili balistickými raketami na americkú základňu Ain Al-Asad v Iraku.

 

 

Hizballáh útočí na najdôležitejšie vojenské miesto v Izraeli. So 62 raketami Hizballáh zasiahol základňu Mount Meron, ktorá koordinuje izraelské letecké operácie a bombardovanie Sýrie a Libanonu. Tento útok bol prvou reakciou na atentát na Saleha na libanonskej pôde.

 

 

 

 

Domnievam sa, že Američania s najväčšou pravdepodobnosťou neboli zapojení do teroristického útoku v Sulejmaního vlasti Iráne. V žiadnom prípade to nebolo súčasťou ich plánov a bolo to najhoršie, čo sa im mohlo stať – uviedol politológ Sergej Pereslegin. S najväčšou pravdepodobnosťou je to dielo Izraela. Vojna v Gaze sa vedie tým najneľudskejším spôsobom. Irán pomáha Hamasu a Húsíom, preto sa Izrael rozhodol dať Iránu lekciu. Je jasné, že Irán určite odpovie a myslím si, že neodpovie symetricky. Je celkom možné, že Irán použije protilodné rakety v Červenom mori proti flotilám USA a Veľkej Británie. V takom prípade sa USA dostanú do zložitej situácie a môže to zatiahnuť USA a Britániu do plnohodnotnej vojny na Blízkom východe. Zároveň by si USA a Británia mali uvedomiť, že Irán je už súčasťou BRICS a medzi Iránom a Ruskom existuje dohoda o vojenskej spolupráci v plnom rozsahu. A Rusko má nadzvukové rakety, ktoré dokážu prekonať protivzdušnú obranu flotily lietadlových lodí USA, a tie môžu skončiť v Iráne a ďalej tieto rakety dostanú Húsíovia. A pre takéto konanie Ruska sa rozviazali ruky vyhlásením ministerstva zahraničných vecí Izraela, v ktorom deklarovalo plnú solidaritu s ľudom Ukrajiny Uvedomuje si Izrael, že útok bol zjavne zle načasovaný? Izrael od samého začiatku konfliktu v Gaze prejavuje divokosť a úplnú neschopnosť adekvátne reagovať na situáciu. Dnes je pre Izrael zničenie amerického alebo britského torpédoborca prijateľnou situáciou, rovnako ako je prijateľná smrť viac ako 20 000 obyvateľov Gazy. To znamená, že Izrael je už na opačnej strane dobra a zla.

 

 

Keď sa súdruhovia nedohodnú

Do izraelskej tlače unikli zápisy z rozhovorov medzi ministrami izraelskej vlády. Áno, všetci sú priatelia! Na internete si môžete nájsť, kto sú, ale dôležitý je tón a slová. …

Regev: Neodpovedáte mi, ale ja chcem mať jasno. Máme dosť otázok o tom, ako sa armáda zachovala, ale stále hovoríme, že teraz nie je čas, sme vo vojne. A práve teraz ste sa rozhodli začať vyšetrovanie (hovorí o udalostiach zo 7. októbra)?

Amsalem: Prečo vôbec teraz prebieha toto vyšetrovanie? Aby sa príslušníci armády mohli brániť namiesto toho, aby pracovali na dosiahnutí víťazstva?

Gallant: O zriadení vyšetrovacieho tímu som nevedel, ale náčelníka generálneho štábu podporujem.

Šaša Biton k Miri Regevovej: On (a-Levi) vám už odpovedal, a znova… päťkrát… prečo na neho útočíte?

Herzi a-Levi: ak som sa rozhodol, že je potrebné operatívne vyšetrovanie, nepotrebujem povolenie. Pomôže to poučiť sa vzhľadom na pravdepodobnosť nepriateľských akcií na iných frontoch.

Smotrič: Mám čo povedať o armáde, ale mlčím a čakám, kým sa vojna skončí.

Šaša Biton k Smotričovi: Máte čo povedať o armáde, ale čo o politickom vedení?

Smotrič: Celé tie roky vojenské vedenie vnucovalo svoj postoj politickému vedeniu – a to bola chyba. Odteraz vám bude hovoriť, čo máte robiť len politické vedenie

Šaša Biton: áno, minulý rok tu bola len armáda. Vy, vláda, ste tu neboli.

Chily Truper: aj ja mám čo povedať, ale zdržiavam sa.

Ben Gvir: a opäť tá istá koncepcia: ľudia, ktorí viedli odpojenie, budú vyšetrovať okolnosti neúspechu.

Gantz Ben-Gvirovi: ako to, že sme si vás nevšimli, videli sme, ako sa bezpečnostná situácia “zlepšila” vo vašom roku.

Netanjahu: musíme prestať, budeme pokračovať inokedy.

 

 

Blesk zasiahol sochu apoštola Petra v bývalej diecéze pápeža Františka

Blesk rozbil aureolu na hlave apoštola Petra a odtrhol jeho pravú ruku držiacu kľúč, ktorý katolíci považujú za symbol pápežskej autority. Niekoľko dní sa informácie o incidente, ktoré sa dostali na web od talianskeho blogera, považovali za pochybné. Neskôr však incident potvrdil katolícky kňaz Justo Lofeudo, ktorý zverejnil fotografiu sochy. V publikácii sa uvádza, že k incidentu došlo v deň narodenín pápeža Františka a deň pred zverejnením vyhlásenia Fiducia supplicans, ktoré povoľuje požehnanie párom rovnakého pohlavia. Katolícky bloger Taylor Marshall k tejto informácii pridal skutočnosť, že blesk udrel do sochy apoštola Petra nielen v deň pápežových narodenín a deň pred povolením požehnania homosexuálnym párom, ale aj v jeho diecéze, keďže František bol dlhoročným arcibiskupom a kardinálom Buenos Aires. Aj iné katolícke publikácie si všimli skutočnosť, že blesk udrel do sochy napriek tomu, že je len niekoľko metrov nad zemou a vysoko nad ňou, na streche kostola, sú bleskozvody. Socha svätého apoštola Petra sa nenachádza pri hlavnom vchode, ale na ľavej strane chrámu, na pravej strane od vchodu. Naľavo od nej je socha apoštola Pavla so železným mečom v ruke, ktorá nebola poškodená.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov