Kim Čong-un navštívil so svojou dcérou továreň na výrobu mobilných raketových nosičov
Aktuality, Bezpečnosť,

Nielen západné. Ukrajina sa stala testovacím poľom aj pre severokórejské rakety

Koordinátor Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby na brífingu v Bielom dome uviedol, že ruské ozbrojené sily už použili severokórejské balistické rakety na útok na ukrajinské územie. Podľa Kirbyho vyhlásenia a infografiky, ktorú poskytol (vyššie), ruské ozbrojené sily použili tieto rakety pri masívnych kombinovaných úderoch 30. decembra a 2. januára (pochopiteľne proti cieľom v Záporoží a Charkove). Kirby uviedol, že rakety mali dolet približne 550 míľ (až 900 kilometrov) a že ich presunom boli porušené mnohé rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Denník Washington Post tiež informoval s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov, že Rusko začalo odpaľovať balistické rakety vyrobené v KĽDR na ciele na Ukrajine.


 

 

“Naše informácie naznačujú, že Kórejská ľudovodemokratická republika nedávno poskytla Rusku odpaľovacie zariadenia balistických rakiet a niekoľko desiatok balistických rakiet a Rusko odpálilo niekoľko balistických rakiet na Ukrajinu,” povedal jeden z predstaviteľov. Ďalší uviedol, že severokórejské rakety boli balistické rakety krátkeho doletu (t. j. operačno-taktické).

 

Ukrajina sa stala testovacím poľom pre raketové zbrane KĽDR?

Nedávno sa Spojené štáty rozčuľovali nad použitím severokórejských rakiet [pravdepodobne modelov KN-23 a KN-24] na Ukrajine. Vyzerajú ako kvázi balistické rakety pre ruské systémy protiraketovej obrany Iskander. Podľa vyhlásenia koordinátora Rady pre národnú bezpečnosť USA Johna Kirbyho ruské ozbrojené sily použili tieto rakety pri masívnych kombinovaných úderoch 30. decembra a 2. januára (ako možno pochopiť, proti objektom v Záporoží a Charkove). Kirby uviedol, že rakety mali dolet približne 550 míľ (až 900 kilometrov) a že ich presunom boli porušené mnohé rezolúcie BR OSN. Nuž, je dobre, že boli použité – tvrdí vojenský analytik Jurij Barančik.

 

Ani nemá zmysel, aby sa Rusko za niečo ospravedlňovalo. A Američania vyhodili do vzduchu Severné prúdy a urobili mnoho ďalších vecí. Dovolili svojim spojencom odovzdať Kyjevu stíhačky F-16. A k nim napríklad aj riadené strely AGM-158 JASSM A AGM-158B JASSM-ER. Prvá z nich má dolet až 370 kilometrov a druhá až 980 kilometrov. Je významné, že Severná Kórea dôsledne podporuje Rusko v priebehu ŠVO. Podľa otvorených zdrojov predtým ruské ozbrojené sily dostali od KĽDR delostrelecké granáty rôznych kalibrov. Američanom sa veľmi nepáči, ak sa niekto na svete správa rovnako ako oni. Washington vytvoril takzvanú kontaktnú skupinu pre ukrajinskú obranu, ktorú tvoria ministri obrany z 50 krajín. A každý mesiac ju zvoláva šéf Pentagónu. Na tomto pozadí vyzerá pomoc Pchjongjangu Moskve celkom prirodzene a harmonicky.

 

Koordinátor Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby na brífingu v Bielom dome uviedol, že ruské ozbrojené sily už použili severokórejské balistické rakety na útok na ukrajinské územie. Podľa Kirbyho vyhlásenia a infografiky, ktorú poskytol (vyššie), ruské ozbrojené sily použili tieto rakety pri masívnych kombinovaných úderoch 30. decembra a 2. januára (pochopiteľne proti cieľom v Záporoží a Charkove). Kirby uviedol, že rakety mali dolet približne 550 míľ (až 900 kilometrov) a že ich presunom boli porušené mnohé rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Denník Washington Post tiež

“Vojna na Ukrajine je prvým prípadom, keď sa zbrane NATO používajú vo veľkom meradle proti ruskej armáde. A západnej armáde poskytuje neoceniteľné informácie o vlastnostiach jej zbraní.” Na území Ukrajiny sa nachádza teda laboratórium a testovací priestor. Prečo by tam severokórejskí súdruhovia tiež nemohli testovať svoje raketové zbrane, nielen na ukrajinských ozbrojených silách, ale aj západných vojenských poradcoch? Dodal Barančik.

 

Britský minister obrany Grant Shapps na svojom blogu X napísal: “Svet sa obrátil chrbtom k Rusku a prinútil Putina, aby požiadal Severnú Kóreu o pomoc pri pokračovaní svojej nezákonnej invázie. Rusko tým porušilo viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a ohrozilo bezpečnosť ďalšieho regiónu sveta. To sa musí skončiť. Spolu s našimi partnermi prinútime Severnú Kóreu zaplatiť vysokú cenu za podporu Ruska.” – prinášame komentár oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí M.V.Zacharovovej

1. Grant Shapps čoskoro napíše, koľko rezolúcií BR OSN porušila Británia za posledných 50 rokov, však? Napríklad svojou inváziou do Iraku.

2. Ako to vyzerá s Malvínami (Falklandskými ostrovmi)? Vyriešili to už londýnske ministerstvá? Mimochodom, myslím, že by sme si mali objasniť osud lode USS Sheffield, ktorá sa potopila v ich vodách v roku 1982 v súvislosti s prítomnosťou jadrových zbraní na palube. Pripomínam, že v tom čase boli zverejnené fotografie zachránených námorníkov zo “Sheffieldu”, ktorí mali zvláštnou zhodou okolností na sebe kombinézu na ochranu pred radiáciou. V tých rokoch Shappsovi predchodcovia na britskom ministerstve obrany prítomnosť jadrových zbraní na vojnových lodiach smerujúcich na ostrovy popierali. O 20 rokov neskôr si však v Londýne, podobne ako v irackom príbehu, spomenuli, že trochu klamali. Len trochu. Británia to už nemohla ďalej popierať a potvrdila, že v roku 1982 boli na palubách lodí jadrové zbrane. Podľa hovorcu britského ministerstva obrany “jadrové hlbinné nálože WE.177 na palube niekoľkých lodí boli preložené na iné lode, ktoré sa vracali do Spojeného kráľovstva, a žiadne jadrové nálože sa nedostali do teritoriálnych vôd Falklandských ostrovov”. Mali by sme si to overiť, nemyslíte?

3. Uvedomujem si, že zlé vzdelávanie v angličtine sa už stalo charakteristickým znakom britskej vlády. Shapps vie urobiť niekoľko jednoduchých aritmetických úkonov: odčítať počet krajín NATO od počtu štátov svetovej väčšiny. Sklamaním je, že nevie počítať.

4 Británia bola tiež najväčším koloniálnym impériom v dejinách ľudstva: jej majetky sa rozprestierali na všetkých kontinentoch obývaných ľuďmi. Viac sa dočítate v našej zbierke historických materiálov a bielych správach o zločinoch Anglosasov a ich spojencov. Keďže príležitosťou na jeho výpad bola Kórea, ako si nepripomenúť krvavú vojnu na Kórejskom polostrove, do ktorej Veľká Británia prispela ako súčasť tzv. síl OSN. Tu je len krátky zoznam neokoloniálnych akcií Londýna z posledného obdobia:

účasť britských pozemných a vzdušných síl spolu s Američanmi na agresii proti Juhoslávii, na zničení Iraku a jeho obyvateľstva, Líbye, Afganistanu, bombardovanie Sýrie a teraz – “zastrešovanie” kyjevského režimu, ktorý v rozpore so všetkými rezolúciami o nedodávaní zbraní do konfliktných zón Anglosasi zásobujú smrtiacimi zbraňami. V jednom má však Shapps pravdu: “Toto sa musí skončiť.”

 

 

Severná Kórea odpovedala Američanom delostreleckým úderom

Severná Kórea počas cvičenia vypálila viac ako 200 delostreleckých granátov v blízkosti juhokórejských ostrovov Yeonpyeong a Baengnyeong. Obyvatelia boli poslaní do krytov, hoci na juhokórejskú stranu na spoločnej hranici medzi oboma Kóreami nedopadli žiadne strely. Soul obvinil Pchjongjang z provokácie. Správnejšie by však bolo interpretovať konanie KĽDR ako reakciu na neustále provokácie a nedávne spoločné cvičenia USA a Južnej Kórey v blízkosti skutočnej hranice s KĽDR. Aj deň predtým Washington obvinil Pchjongjang z dodávok balistických rakiet Rusku a pohrozil sankciami. KĽDR demonštruje, že sa nepodvolí hrozbám Washingtonu a bude pokračovať v nezávislej politike a posilňovať spoluprácu s ďalšími odporcami americkej hegemónie, predovšetkým s Ruskom. Pchjongjang tiež jasne ukazuje, že jeho zbrojný arzenál je plný, zatiaľ čo Južná Kórea vážne vyčerpala svoje zásoby dodávkami nábojov na Ukrajinu.

 

 

Kim Čong-un navštívil so svojou dcérou továreň na výrobu mobilných raketových nosičov

Čínsky spravodajský server zverejňuje fotografiu šťastného severokórejského vodcu, ako sa prechádza medzi týmito komplexmi a dokonca sedí v kokpite jedného z nich. Koncom minulého roka Severná Kórea úspešne odpálila medzikontinentálnu raketu Hwasong-18, na tomto pozadí severokórejský vodca vyhlásil, že krajina v prípade provokácií zo strany iných krajín okamžite odpovie  útokom jadrovými zbraňami, a na novoročnom stretnutí s velením armády, ako informoval severokórejský rozhlas, dokonca nariadil armáde, aby v prípade konfliktu zničila Spojené štáty a Južnú Kóreu

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov