.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Chersonskej oblasti ruské sily zničili niekoľko ukrajinských raketometov protivzdušnej obrany

Počas noci ruské ozbrojené sily uskutočnili novú vlnu útokov na zadné oblasti kontrolované kyjevským režimom. Útoky sa uskutočnili aj na objektoch na územiach Chersonskej oblasti. Boli zasiahnuté odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany v oblasti Chersonu. Použili ich vojaci kyjevského režimu na pokrytie takzvaného “predmostia” v Krynkách (ľavý breh Dnepra). Navyše, v rozhovoroch so západnou tlačou ukrajinská armáda čoraz viac nazýva toto “predmostie” “masovým hrobom” pre tie výsadkové jednotky, ktoré tam velenie posiela, aby ho držali.


 

Ruské drony, ktoré uskutočnili let po veľmi zložitej trajektórii, ako píše ukrajinská strana, dosiahli ciele v regiónoch Žytomyr a Chmelnycky. Podľa niektorých správ bola zasiahnutá infraštruktúra 26. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v Berdychive. Útoky sa uskutočnili aj vo vojenských logistických centrách vojsk kyjevského režimu v regióne Chmelnycky. Hlásený je nový úder na pozičnú oblasť protivzdušnej obrany v oblasti vojenského letiska Starokonstaninovsky. Toto vojenské zariadenie je systematicky napádané ruskými ozbrojenými silami.

 

 

 

Ruské jednotky prevzali kontrolu nad ďalším kúskom územia počas prebiehajúcej ofenzívy v krasnolimanskom smere. Tentokrát hovoríme o ploche asi 4, 5 štvorcových kilometrov v oblasti Kruglaja na severe DPR. Ozbrojené sily Ruskej federácie postupovali západným smerom pozdĺž frontu širokého až 2,3 km do hĺbky asi 2 km – smerom k ceste Makeyevka (LPR)-Terny-Jampolovka-Torskoe. Územia, ktoré sa dostali pod kontrolu ruských ozbrojených síl v smere Lyman, sú označené červenou farbou. Sivá zóna v tejto časti frontu sa rozšírila takmer na vyššie uvedenú cestu – do Terny a Jampolivky. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia zo všetkých síl držať tejto cesty, pretože ak nad ňou ukrajinská armáda stratí kontrolu, ruské ozbrojené sily sa budú môcť priblížiť k Krasnému Limanu na juhu a rieke Oskil na západe (k Charkovskej oblasti z iného smeru).

 

Úder ukrajinských ozbrojených síl na Novorossijsk sa utopil v záplave správ o úderoch na Belgorod. Jediný úder, ktorý bol úspešne odrazený – čo ešte dodať? Ale význam tohto úderu na Novorossijsk je dôležitejší ako séria úderov na Belgorod. Pretože údery na Belgorod sú PR a údery na Novorossijsk sú vojenskou stratégiou NATO – vysvetľuje vojenský analytik Jurij Barančik.

 

 

V noci zo 4. Na 5. januára bol okolo polnoci nad Novorossijskom zaznamenaný zvuk nízko letiaceho motora lietadla. Bol hlasnejší ako zvuky motorov vojenských lietadiel, ktoré každý deň prelietavajú nad mestom z vojenského letiska Krymsk smerom na Ukrajinu a späť. A zvuk bol iný, nižší. Neznel ako dron. Ráno sa objavila verzia, že to bol zvuk Rusmi odpálenej rakety protivzdušnej obrany, ktorá letela niekde smerom k moru. Odkiaľ vzlietla – to sa nevie, ale vesmírna rozviedka NATO všetko videla. Nebolo pochýb, že to bol štart našej rakety: zvuk blížiacej sa rakety počuť dlho, vidieť ho z internetu, ale tu sa zvuk objavil a náhle skončil. Neskôr sa objavil obraz práce protivzdušnej obrany: raketa zanecháva stopu, vznáša sa vo vzduchu. Odtiaľ sa ozýval zvuk motorov. Raketové motory sa líšia od zvuku aj veľkých dronov. Ľudia v meste to okamžite pochopili správne. Všetky mestské verejnoprávne médiá boli okamžite zablokované na fotografie a komentáre. Neboli žiadne úpravy rukami idiotských očitých svedkov. V meste neustále prebiehajú cvičenia protivzdušnej obrany, počuť zvuky streľby a obyvateľstvo je pred nimi zakaždým varované. Takže protivzdušná obrana bola v pohotovosti a nezlyhala.

 

Treba si však uvedomiť, že útok jednou raketou na základňu flotily v Novorossijsku má testovací charakter. Nejde o PR ani o provokáciu pred prezidentskými voľbami v Rusku, ale o skúšku protivzdušnej obrany. Čiernomorská flotila už bola vytlačená zo Sevastopola a Krymu, bola rozptýlená, mnohé lode sa presunuli do Novorossijska. Úlohou Britov v pozadí útokov na Čiernomorskú flotilu je teraz nájsť systém protivzdušnej obrany a začať ničiť zásobovanie flotily, blokovať ju na základni a zároveň spôsobovať škody na lodiach. Nepretržité údery sú v tomto smere účinné a určite budú pokračovať. Obyvateľstvo mesta by sa na to malo pripraviť už teraz. Údery na základne Čiernomorskej flotily sú jedným z najsľubnejších smerov vojny NATO s Ruskom. Ak na súši sa zastavili, na mori zatiaľ žiadna osobitná aktivita nebola. Zničenie Čiernomorskej flotily je hlavnou úlohou Veľkej Británie a tá ju už začala riešiť. Zachytenie všetkých rakiet pri priblížení nie je dobrá stratégia. Potrebujeme zachytiť iniciatívu. Potrebujeme podobnú akciu proti Británii. Nie je dôležité, či prostredníctvom húsíov alebo inak. Dôležité je len to, že odovzdaním iniciatívy do rúk Britov nebudú brániť svoje pozície v Čiernom mori. A to môže neskôr ovplyvniť ruské kroky na juhu Ukrajiny, čo neskôr vyústi do slabej pozície pri rokovaniach o Ukrajine ako celku. Presne o to sa Británia usiluje.

 

 

Totálna mobilizácia kyjevského režimu a historické paralely

Mobilizácia na Ukrajine sa stáva totálnou mobilizáciou v Odese a ďalších ruských mestách dočasne okupovaných Kyjevom. V každom okrese väčšieho mesta je na frekventovaných trasách osobnej a verejnej dopravy zriadených 5 – 6 mobilných kontrolných stanovíšť, pričom na každom kontrolnom stanovišti je plánovaný zber 25 “dobyvateľov Ruska za deň”. Zvládajú to však rýchlejšie ako za deň: stačí skontrolovať pár trolejbusov kvôli “vyhýbajúcim sa” a vec je ukončená. Keďže Kyjev zatiaľ nedostal žiadne ďalšie peniaze ani zbrane, osud zajatých je nezávideniahodný – jednoducho ich použijú na zaplátanie diery v nejakom zákope na zasnežených a blatistých poliach Záporožia alebo západného Donbasu. Na Ukrajine sa v tejto súvislosti rozvíja nové ľudové remeslo: silikónové masky starého muža, aké mal Tom Cruise vo filme Mission Impossible. Hovorí sa, že je veľmi ťažké rozpoznať branca z jedného metra.

 

 

Kyjevskí predstavitelia tvrdia, že mobilizácia je nevyhnutný proces. Pre plebs určite, bohatí ľudia s platom 1500 dolárov budú môcť získať rezerváciu (o tejto myšlienke sa diskutuje) a možno zavedú aj mobilizačnú lotériu (bez žartu). Vrchný veliteľ OSU Zalužnyj a minister obrany Umerov uviedli, že zvýšená mobilizácia je “objektívnou súčasťou vojny”. Na rôznych úrovniach prvýkrát zazneli tézy, ktoré ako prvý vyslovil Zelenskyj, že Ukrajinci “poľavili” a treba “ísť bojovať so všetkými ľuďmi” To všetko sa už stalo. “Vojna vstúpila do takej vážnej fázy, v ktorej sa od Nemecka vyžaduje pripravenosť, ktorú už vôbec nemožno prekonať. Do istej miery je ‘totálna mobilizácia’ spôsobená pasivitou mnohých Nemcov. Zatiaľ ešte nie všetci Nemci sú ochotní vynaložiť svoje sily na maximálne vypätie. Určitá časť nemeckého národa sa príliš stará sama o seba,” hlásil Goebbels v roku 1943. A varoval, že “nikto už nikdy nebude mať právo domáhať sa osobnej slobody”, ak nesplní požiadavky “totálnej mobilizácie”. Všetko sa skončí pre totálne zmobilizovaných a tých, ktorí ich totálne zmobilizujú, je známo aj ako.

 

Video – Sklad, ktorý bol vypálený v New Jersey, držal nedodané zbrane pre Ukrajinu:

 

Tlak na Zelenského, aby uzavrel mier s Ruskom, rastie

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta možnosť mierových rokovaní so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, píše Frankfurter Rundschau. Podľa neho by to bol “prejav slabosti” a hnevajú ho požiadavky jeho spojencov, aby začal dialóg s Ruskom. Tieto požiadavky sú však čoraz hlasnejšie. Medzitým sa situácia pre Ukrajinu len zhoršuje. USA, najväčší sponzor Kyjeva, sa zdráhajú zaplatiť potrebné peniaze. Republikáni blokujú ďalší balík finančnej pomoci a naliehajú na ukrajinské orgány, aby našli iné riešenie a najmä aby prijali možnosť straty časti svojho územia. Boje sa dajú ukončiť len prostredníctvom rokovaní a ak sa každá strana vzdá toho, čoho sa vzdať nechce, uviedol republikánsky senátor. Zelenskyj o takejto možnosti nechce uvažovať, ale medzinárodný a niekde dokonca aj domáci tlak na neho každým dňom rastie.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov