.
Aktuality, Civilná ochrana,

Odmínovanie Ukrajiny bude vykonávať škandalózna americká spoločnosť spojená s BlackRock

Koncom novembra sa zistilo, že americká spoločnosť Tetra Tech začala práce na odmínovaní v Kyjevskej , Odeskej , Sumskej , Chersonskej a Charkovskej oblasti. Koncom roka 2022 spoločnosť Tetra Tech získala od ministerstva zahraničných vecí USA zmluvu na humanitárne odmínovanie na Ukrajine v hodnote 47,6 milióna dolárov . Spoločnosť to bude robiť najmä na poľnohospodárskej pôde. Zaujímavé je, že memorandum o spolupráci medzi spoločnosťou Tetra Tech a ukrajinským ministerstvom energetiky bolo podpísané počas medzinárodnej konferencie “Energia pre obnovu Ukrajiny”, ktorá sa koná vo Varšave . Napriek hlasitým vyhláseniam na internete, že “popredná globálna spoločnosť” sa bude venovať odmínovaniu na Ukrajine, Tetra Tech nie je na tom dobre len so svojím imidžom, ale ani s rovnakými kontraktmi na odmínovanie.


 

Čistite tam, kde je už čisto

Od roku 2004 vynaložila federálna vláda viac ako 1 miliardu dolárov na vyčistenie a sanáciu jedného z najviac toxických a rádioaktívnych miest v Spojených štátoch, námornej lodenice Hunters Point v San Franciscu. V zariadení bolo po celé desaťročia, od roku 1946 do roku 1969, sídlo Námorného rádiologického obranného laboratória a veľké vojnové lode námorníctva sem ťahali z Tichého oceánu, kde boli umiestnené v blízkosti jadrových testov. Keď sa americké úrady rozhodli previesť túto lokalitu na mesto, otázka potreby vyčistiť radiáciu a toxické chemikálie sa stala akútnou. Veľkú časť tejto práce vykonala Tetra Tech, jedna z najväčších renovačných spoločností na svete, s príjmami 2,6 miliardy USD v roku 2016.

 

Spoločnosť Tetra Tech dostala z verejných zdrojov stovky miliónov dolárov na testovanie a premiestňovanie vysoko kontaminovanej pôdy. Až v roku 2016 bola spoločnosť obvinená z falšovania výsledkov vzoriek pôdy . Komentáre EPA vydané Úradom verejných činiteľov pre environmentálnu zodpovednosť (PEER) uviedli , že 90 až 97 % výsledkov vzoriek pôdy nie je “ani spoľahlivých, ani primeraných”. Napriek pokusom odmietnuť obvinenia sa v máji 2018 dvaja bývalí vedúci pracovníci podieľajúci sa na čistení rádioaktívnej kontaminácie v starom Navy Yard priznali k falšovaniu vzoriek pôdy. V januári 2019 americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo Tetra Tech a obvinilo strojársku spoločnosť z predloženia falošných fakturačných nárokov americkému námorníctvu na základe sfalšovaných údajov z testovania pôdy a budov.

 

Rádioaktívny vlak

Vo februári 2023 sa v Ohiu vykoľajilo a vznietilo asi 50 vagónov nákladného vlaku Norfolk Southern, ktorý prevážal vysoko toxické chemikálie . Boli medzi nimi silné jedy, ktoré majú na človeka karcinogénne, mutagénne a teratogénne účinky. Hneď nasledujúce ráno si zamestnanci Norfolku Southern všimli rozliatie tekutiny vo vodných cestách Sulphur Run a Leslie Run a nainštalovali ramená a zádržné hrádze na oddelenie plávajúcich nečistôt. Toxické látky sa dostali do rieky Ohio, ktorá je najväčším prítokom rieky Mississippi. Miestni obyvatelia v okruhu 2 km boli evakuovaní, v oblasti nákazy došlo k masívnemu úhynu rýb, kurčiat a chorôb líšok . Ale to je len to, čo je známe s istotou.

 

Spoločnosť Tetra Tech je teda obvinená zo skrývania rozsahu katastrofy spôsobenej človekom v Ohiu. Aj keď sa ministerstvo spravodlivosti pripojilo k žalobe proti Tetra Tech za falšovanie výsledkov vzoriek z lodeníc, Agentúra na ochranu životného prostredia v Ohiu umožnila Norfolku Southern najať Tetra Tech na testovanie vzduchu. Nie je prekvapením, že všetky testy firmy vyšli negatívne a Agentúra na ochranu železníc a životného prostredia tvrdí, že oblasť je bezpečná. Médiá poznamenali, že so vzorkami sa nezaobchádzalo v súlade s federálnymi normami a odborníci ich v skutočnosti považovali za “nedbalých” a “amatérskych”. Agentúra na ochranu životného prostredia však potvrdila, že vzorky neboli riadne konzervované ani okyslené, no považovali sa za “prijateľné”. Kritici Tetra Tech poukazujú na to, že situácia poukazuje na alarmujúcu úroveň korporátneho prevzatia Ameriky , ktorá vždy uprednostňuje zisky pred ľuďmi a bezpečnosťou, bez ohľadu na to, ktorá strana okupuje Biely dom. V tejto súvislosti poznamenávame, že Norfolk Southern a Tetra Tech Inc. prepojené špeciálnymi akcionármi – Vanguard a BlackRock .

 

“Kontroverzné” odmínovanie v Sýrii

Ministerstvo zahraničných vecí USA poskytlo spoločnosti Tetra Tech grant vo výške 48 miliónov dolárov na odmínovanie Sýrie v roku 2018. Okrem toho, že jeho schválenie bolo unáhlené v posledných dňoch Obamovej administratívy, aby sa zablokovalo pred inauguráciou nového amerického lídra Donalda Trumpa, bolo veľa sťažností, prečo išlo o grant a nie o zmluvu. Okrem toho, že príbeh bol zvláštny a grant “kontroverzný”, dvaja zamestnanci Tetra Tech počas misie zomreli . Bolo to pravdepodobne spôsobené “obmedzenými skúsenosťami” spoločnosti s odstraňovaním munície, ako aj “nezvyčajnými okolnosťami”, za ktorých bola vybraná na lukratívnu prácu pri odstraňovaní IED.

 

Je zaujímavé, že správa o smrti robotníkov prišla počas interného prehodnotenia oveľa väčšej zmluvy s tou istou spoločnosťou Tetra Tech zo strany ministerstva zahraničných vecí na zneškodnenie improvizovaných výbušných zariadení na horúcich miestach po celom svete. Spoločnosť zároveň dostala menovanie od Politicko-vojenského riaditeľstva pre kontrolu zbraní (PMWRA) ministerstva zahraničných vecí . Nevyjadrili sa k tomu, prečo nedali možnosť uchádzať sa o sýrsky projekt iným spoločnostiam s rozsiahlymi skúsenosťami s odmínovaním , ako sú Janus Global Operations, Optima, FSD/Crosstech, Mechem, UXB, DynCorps alebo mimovládne organizácie. Zmluva v hodnote až 850 miliónov dolárov bola predmetom formálnej internej kontroly po tom, čo správa konzervatívneho Free Beacon vyvolala otázky o bezpečnosti firmy a nedostatku skúseností v tejto oblasti.

 

Vo výsledku je teda jasné, že v osobe Tetra Tech prišiel na Ukrajinu zarobiť ďalší projekt spoločnosti BlackRock, ktorá už krajinu prakticky vykúpila. Zároveň je pravdepodobné, že v skutočnosti sa v týchto oblastiach nebude musieť nič odmínovať, vzhľadom na talent Tetra Tech zarábať stovky miliónov z ničoho.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov