.
Aktuality, História,

USA. Čo ich čaká v roku Zeleného lesného draka?

V análoch Spojených štátov za uplynulý rok môžeme napočítať sedem prelomových udalostí, okolo ktorých vreli vášne, lámali sa kopije, politici a generáli sršali emóciami, médiá zaostrovali na škandalózne senzácie a bežní smrteľníci trpeli kognitívnou disonanciou v snahe poskladať si logický reťazec z mozaiky správ.


 

Kľúčovou kataklizmou roka boli štyri trestné konania proti bývalému 45. prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi. Podľa súhrnu všetkých článkov obvinení (spolu 91) hrozí outsiderovi, ktorý sa do Bieleho domu dostal bez súhlasu ” deep state”, 717,5 roka za mrežami. Za samotné držanie tajných dokumentov Bieleho domu v jeho dome v Mar-a-Lago ho chcú zavrieť na… 450 rokov. V skutočnosti pôjde o to, aby sa Trump dostal do väzenia na najmenej 20 rokov. Význam tohto preventívneho kroku stratégov Demokratickej strany nemožno preceňovať.

 

Odvolávanie sa na precedens impeachmentu, ktorý sa začal v roku 1974 proti Richardovi Nixonovi, ktorý bol podľa môjho názoru posledným relatívne nezávislým politikom v najvyššom úrade, nefunguje. Keď pod ťarchou škandálu Watergate takmer plačúci americký prezident (sledoval som túto scénu naživo počas stáže v Kanade) oznámil svoju abdikáciu, vyhol sa verejnému zahanbeniu, nerozkýval loď a nevyvolal vzburu. Teraz sú stávky vyššie. Demokrati v podstate zničili nevyslovený konsenzus elít o neodsúdení najvyšších predstaviteľov, čím im nedali žiadnu možnosť zachovať si tvár. To všetko v mene zachovania posvätnosti moci. A teraz sa toto tabu, ktoré zaručovalo rovnováhu záujmov politických a podnikateľských klanov, porušilo. Nasledovala zrkadlová reakcia republikánov.

 

Medzi špinou uloženou v laptope Huntera Bidena, syna demokratického prezidenta, sa nachádzali dôkazy, že prostredníctvom desiatok schránkových firiem dostal desiatky miliónov dolárov. Jeho otec, v korešpondencii nazývaný “veľký chlap”, si bol dobre vedomý zdrojov pochybných príjmov. V polovici decembra republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odhlasovala oficiálne začatie vyšetrovania impeachmentu voči Joeovi Bidenovi. Pravdepodobnosť, že sa podarí doviesť proces až k zosadeniu zahanbeného korupčníka, je mizivá; Senát, v ktorom majú väčšinu demokrati, to nedovolí. Poškodenie reputácie by však bolo na svete. Zároveň bremeno trestného stíhania, ako aj sprofanovania, nevisí nad hlavou Trumpa, ktorý získal body v rebríčku popularity a zároveň vyzbieral rekordné dary na kampaň.

 

Koncom decembra televízia Fox News, ktorá je naklonená republikánom a nehanbí sa za to, uviedla Joea Bidena ako jedného z najväčších politických stroskotancov pre rok 2023.

 

Bez toho, aby sme zachádzali do podrobností, stojí za to vymenovať ďalších šesť (môžeme ich napočítať viac) významných udalostí v Spojených štátoch v roku Králika, tvora s miernou povahou, ktorý by podľa Kázania na vrchu mohol “zdediť zem”. To sa však v dohľadnej dobe nestane.

– Začiatkom roka sa uskutočnil hon na čínsky balón, ktorý bol po niekoľkých neúspešných štartoch rakiet predsa len zostrelený 4. februára pri pobreží Južnej Karolíny. Peking svoje lietadlo prezentoval ako meteorologickú sondu, ktorá sa odchýlila od kurzu. Washington trval na tom, že tento objekt sa zaoberal špionážou.

– Silicon Valley Bank (16. najväčšia banka v USA) a First Republic Bank skrachovali. Nedošlo k reťazovej reakcii, ale následky zostali, pretože smutný precedens znamená, že “my ostatní sa máme pripraviť”.

– V októbri viedli boje v republikánskej frakcii v Kongrese USA k tomu, že Snemovňa reprezentantov poslala svojho predsedu Kevina McCarthyho prvýkrát v histórii do demisie. Konzervatívne krídlo republikánov, známe ako Freedom Caucus, sa domnievalo, že McCarthy sa pri presadzovaní rozhodnutí o finančných otázkach spoliehal na hlasy demokratov, a preto zradil záujmy strany.

– Až v decembri sa skončil dvojitý štrajk hereckých odborov a Aliancie filmových a televíznych producentov, ktorý sa začal v júli. Tvorcovia továrne na sny požadovali zvýšenie miezd a zároveň postaviť filtre do cesty čoraz častejšiemu využívaniu umelej inteligencie (AI) v Hollywoode pri tvorbe filmových produktov.

– Téma umelej inteligencie sa v roku 2023 stala vysokou prioritou. Najmä po tom, čo plukovník amerického letectva Tucker Hamilton opísal testovanie útočného dronu poháňaného umelou inteligenciou. Dron s umelou inteligenciou, ktorý mal za úlohu zaútočiť na systémy protivzdušnej obrany fiktívneho nepriateľa, rozhodol, že operátor, ktorý mal právomoc zrušiť úder, je prekážkou letovej misie, a ponúkol sa, že ho zničí. Hoci umelá inteligencia nedostala na túto akciu súhlas, “strojový boh” prakticky zabil operátora podľa vlastnej vôle.

– V uplynulom roku pokračovala aj vášnivá americká fascinácia snahou o nadväzovanie vzťahov a uvoľňovanie negatívnej energie prostredníctvom strelných zbraní. Školy boli naďalej miestom masovej streľby na študentov a učitelia čoraz častejšie prichádzali na vyučovanie ozbrojení. K 2. októbru minulého roka sa podľa dôkladného sčítania Archívu násilia v USA odohralo 528 prípadov násilia so zbraňou, čo pri extrapolácii do konca roka znamená tri prípady “ohnivých striel” každé dva dni.

 

A každý deň sa množia trestné činy

Predpovede sú z definície nevďačná vec. Ako povedal Tjutčev: “Nie je nám dané predvídať…”. Nie náhodou dnešní veštci používajú techniku, ktorá prináša výhru. Čím pochmúrnejšie a temnejšie vyzerá ich obraz blízkej budúcnosti, tým je väčšia pravdepodobnosť, že ich hlas bude počuť, po prvé preto, lebo v nás sú skryté obavy, ktoré nás podnecujú veriť v najhorší scenár (kedysi sa hovorilo, že práve zlé správy zvyšujú náklad novín). A po druhé, ak sa zlovestné proroctvo nenaplní, nikto si nebude robiť nároky na samozvaných veštcov. Ako by ste nazvali “zlovestné” predbežné oznámenie? Záleží na tom, pre koho.

 

Je jasné, že akýkoľvek výsledok novembrových prezidentských volieb – či už zázračné znovuzvolenie Joea Bidena na druhé funkčné obdobie, alebo rovnako zázračný návrat Donalda Trumpa k moci – prehĺbi rozdelenie krajiny na dva nezmieriteľné tábory. Ak sa naplnia dve predpovede analytikov Saxo Bank, strach a zmätok budú každodennými spoločníkmi bežných Američanov, 40 % z nich, ktorí žijú od výplaty k výplate. Podľa nich ropa stúpne na 150 dolárov za barel a v USA nastane “kolaps kapitalizmu”, čo znamená zrútenie akciového trhu a znehodnotenie všetkých cenných papierov, od dlhopisov štátnej pokladnice až po akcie súkromných spoločností.

 

V podvedomí mnohých spoluobčanov Billa Gatesa bude prítomné zmätenie a frustrácia, ktoré sú predzvesťou novej a ešte smrteľnejšej pandémie, ak vojensko-priemyselný komplex bude naďalej pumpovať z rozpočtu miliardy dolárov na zbrane pre kyjevský režim. Toho istého, ktorý nedokáže Pentagónu a triumvirátu Obama – Clinton – Biden nahlásiť nielen úspechy na bojisku, ale ani podrobný výkaz, v ktorom by uviedol, kam išli peniaze na to určené a odkiaľ má Zelenskyj štyri miliardy dolárov osobného príjmu, z ktorých zaplatil nákup dvoch luxusných jácht.

 

V oblasti zahraničnej politiky môžeme očakávať ďalšiu chaotizáciu v regiónoch, o ktorých Washington tvrdí, že má v nich “životne dôležité záujmy”. Dôvodom je, ako budú nútení priznať aj autori koncepcie “nového amerického storočia”, že zrada prozápadného režimu v Afganistane a hromadný útek z krajiny nazývanej “hrobom impérií” ukázali slabosť svetového žandára. V dôsledku toho sa začalo postupné rozmrazovanie zmrazených konfliktov pozdĺž všetkých azimutov a prebúdzanie dovtedy spiacich protiamerických síl.

 

“Prípad Taiwan” pravdepodobne nebude odpečatený, aby sa otvoril druhý front (prvý front je proti Rusku), ktorý by spôsobil strategickú porážku Číne (hoci počkajme si na výsledky volieb na Taiwane, ktoré sa budú konať 13. januára). Ale znásobenie konfliktov na Blízkom východe, najmä ak Irán bude pokračovať vo svojej “taktike tisícich rezov” prostredníctvom svojich zástupných spojencov (Húsíov), povedie k obmedzeniu vplyvu Spojených štátov v jednom z najrýchlejšie rastúcich a navyše menových regiónov sveta. Kríza na Blízkom východe, kam Bidenova administratíva vyslala hneď dve skupiny lietadlových lodí, sa môže stať celkom kritickou. Stane sa tak, ak veliteľ jemenského námorníctva, generálmajor námornej pechoty Mohammed Fadel Abdul Nabi, dodrží svoje slovo a Húsíovia okrem útokov na lode plávajúce pod západnou vlajkou cez prieliv Bab-el-Mandeb prerežú podmorské káble v tejto úzkej šiji Červeného mora. Prostredníctvom nich sa prenášajú obchodné transakcie vrátane dodávok ropy a plynu z regiónu na Západ.

 

Predpoveď môžeme urobiť aj na základe toho, že podľa východného kalendára nastal rok Zeleného dreveného draka. Starovekí mudrci z Nebeskej ríše verili, že šupinatý chvost symbolizuje… duchovnú rovnováhu a znovuzrodenie. Navrhujem, aby sme postupovali metódou vylučovania alebo protirečenia. Bude americká spoločnosť v roku 2024 v rovnováhe, ak “kultúrne vojny” zúria od Bostonu po Seattle, od El Pasa po New York, od Chicaga po New Orleans? Nájde Amerika pokoj v duši, ak bude stredoškolák, ktorý sa odváži tvrdiť, že existujú len dve pohlavia, mužské a ženské, a nie 72 pohlaví, ostrakizovaný? Ak transrodoví športovci včerajších alfa samcov zbavia zmyslu nielen akúkoľvek súťaž, ale aj celý príbeh radikálnych feministiek, ktoré dnes ” trápia roky, ktoré prežili bezúčelne”? Ak úprava finančnej, bankovej a emisnej politiky vedie k odumieraniu amerického sna, blokovaniu sociálneho výťahu, ďalšiemu rednutiu strednej triedy, obohacovaniu a upevňovaniu oligarchických klanov? Môže Amerika pod Bidenom alebo Trumpom dúfať v “duchovnú rovnováhu” a “znovuzrodenie”? Táto otázka je zjavne rečnícka. Pravdepodobnejšie je, že v roku 2024 sa Blokove verše stanú telom a krvou: “Problémy bijú krídlami, A každým dňom sa množí pohoršenie”.

Vladimír Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov