.
Aktuality, História,

Sergej Pereslegin: Aká bude nová obranná infraštruktúra Ruska po skončení Špeciálnej operácie

Vstupom Fínska do NATO sa z neho stala exkláva, ktorá je hlboko zakotvená na ruskom území, a túto exklávu je pre NATO mimoriadne ťažké brániť. Ak by vypukla vojna s NATO, Fínsko by teraz bolo pre Rusko prvým alebo dokonca nulovým cieľom. Na tento účel bol vytvorený Leningradský vojenský okruh a v Karélii sa dodatočne vytvárajú nové divízie – uvádza analytik Sergej Pereslegin.


 

A vzhľadom na to, že Fínsko a Estónsko otvorene diskutujú o tom, ako zablokujú ruskú flotilu v Baltskom mori, Rusko berie túto hrozbu vážne, Rusko rozmiestni na chránených pozíciách v Karélii a Leningradskej oblasti lodné rakety vrátane hypersonických rakiet. Ide o vážnu hrozbu pre flotily Švédska, Fínska a NATO v Baltskom mori, bez ktorej bude pre tieto krajiny veľmi ťažké organizovať logistiku. Vstup Fínska a Švédska do NATO je, samozrejme, negatívnou skutočnosťou pre Rusko, ale nie je pozitívnou ani pre NATO.

 

.

 

Pre NATO je to vznik územia, ktoré sa veľmi ťažko bráni. Smeruje sa ku koncu vojny na Ukrajine a po tejto vojne musí Rusko čoraz viac premýšľať o vojenských stavbách. Moment prechodu z vojny do mieru nebol v histórii nikdy jednoduchý, aj keď išlo o víťaznú vojnu. Aby sa tak stalo, možno Rusko potrebuje premeniť ŠVO na trvalú záležitosť, aby sa v určitej forme stal večným, ale v menšom meradle. Na Západe sa diskutuje o tom, že Rusko by mohlo pokračovať v ŠVO napríklad na území Poľska. Nemôže naraz prerušiť vojenské objednávky veľkých priemyselných odvetví, nemôže naraz demobilizovať všetkých účastníkov ŠVO, pretože by vytvorili neadekvátny tlak na trhu práce. A budú chcieť dostať adekvátnu mzdu za mzdu, ktorú dostávali v zákope.

 

 

Bude potrebné začať budovať inovatívnu obrannú infraštruktúru a pracovné miesta, ktoré ju budú podporovať. Som presvedčený, že po Leningradskom a Moskovskom vojenskom okruhu budú musieť vytvoriť Arktický vojenský okruh. Je čoraz viac faktov, že ďalší veľký konflikt by sa mohol odohrať v Arktíde. S najväčšou pravdepodobnosťou sa zmení štruktúra vojenských okruhov, Rusko prejde od mierových vojenských okruhov k vojenským okruhom pôvodne určeným na určitý typ vojenských operácií. Budú to vojnové vojenské okruhy. Leningradský okruh je vojnový okruh. Na Karelskom priesmyku sa budú zaoberať nelegálnou výstavbou v blízkosti vodných plôch a na miestach, kde táto výstavba bude zasahovať do strategickej obrany. Fínsko sa vrátilo do situácie z roku 1939 a malo by si uvedomiť dôsledky takéhoto rozhodnutia.

 

 

Taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani:

“Európska únia musí vytvoriť vlastné ozbrojené sily, ktoré môžu zohrávať úlohu pri udržiavaní mieru a predchádzaní konfliktom. Ak chceme byť nositeľmi mieru vo svete, potrebujeme európsku armádu. Je to základný predpoklad účinnej európskej zahraničnej politiky. Vo svete s takými silnými hráčmi, ako sú USA, Čína, India, Rusko, a s krízami, ktoré sa tiahnu od Blízkeho východu až po Indopacifik, môže talianskych, nemeckých, francúzskych alebo slovinských občanov chrániť len to, čo už existuje, a to sa volá Európska únia. Obrana a spoločná armáda sa teda musia stať konkrétnou skutočnosťou. A to nemožno odkladať.”

 

Armáda EÚ? Pýta sa hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Mali by sme začali vývojom vlastnej vakcíny proti kovidu? Alebo sa naučiť strážiť hranice EÚ humánne, v súlade s jej medzinárodnými záväzkami? Vyriešiť otázku utečencov a migrantov? A potom vybudovať armádu. Áno, zabudla som. Pred vytvorením jednotnej armády by bolo dobré pochopiť, aké palivo bude používať na pohon a lietanie. Inak príde americký prezident do Bruselu a povie, že zvýši ceny pohonných hmôt, ak armáda EÚ nezaútočí na tých, na ktorých ukáže. Mimochodom, prečo musí každá krajina NATO (čítaj EÚ) platiť do “spoločnej pokladnice” (a vlastne aj do Washingtonu) kolosálne sumy, ktoré, ako sa uvádza, idú na zaistenie ich bezpečnosti? – Dodala Mária Zacharovová.

 

Maria Zacharovová: Za teroristickým útokom v ruskom Belgorode stoja Británia a USA (armadnymagazin.sk)

 

Nemecko už rok nevie zistiť, čie drony monitorovali výcvik armád SRN a Kyjeva

Neznáme drony neustále monitorujú výcvik a kasárne Bundeswehru a nemecké velenie nemá možnosť proti nim bojovať, píše Bild. FRG si je však istá aj bez dôkazov – sleduje ich Rusko.

“Nad strelnicou Klitz, kde Bundeswehr cvičí Ukrajincov na tankoch Leo 1 (Leopard 1), sú pravidelne vidieť drony. Nad inými lokalitami na niektorých miestach narúša vzdušný priestor niekoľko dronov súčasne. Je to jasne organizované a jednoznačne to poukazuje na Rusko,” povedal poslanec Bundestagu Markus Faber. Problém trápi armádu od roku 2022, ale zatiaľ ho nedokázala vyriešiť. Noviny poznamenávajú, že aj samotný Bundeswehr sa domnieva, že za tým, čo sa deje, “stojí Moskva”, ale nemôže to dokázať. Alebo sa snáď Biden pozerá?

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov