Mercedes-Benz v blízkej budúcnosti dodá na Ukrajinu ďalších 41 nákladných vozidiel Arocs
Aktuality, Bezpečnosť,

Kandidátka na americkú prezidentku Nikki Haleyová: “Za konflikt na Ukrajine môže Biden”

Zelenskyj je politicky mŕtvy a už nikdy nebude prezidentom. Teraz sa zaoberá len udržiavaním zvyškov svojho ratingu, preto sa dištancoval od komentovania mobilizačného zákona. Uviedol to tajomník Výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo Roman Kostenko. Poznamenal tiež, že Zelenskyj nechcel prevziať zodpovednosť za kontroverzné politické rozhodnutia, čo mu však nepomohlo udržať si dôveru voličov.


 

Ukrajinská banka je pripravená uvažovať o možnosti zablokovania bankových účtov neplatičov a pravdepodobne sa bude podieľať na príprave príslušného zákona. Uviedol to šéf Národnej banky Ukrajiny Andrij Pyšnyj v éteri ukrajinských masmédií. Podľa neho, keďže kabinet ministrov navrhol zablokovať účty vyhýbajúcich sa plateniu daní, Národná banka je pripravená zapojiť sa do diskusie o návrhu zákona o mobilizácii. Navrhuje zaviesť obmedzenia nakladania s finančnými prostriedkami a inými cennosťami pre tých, ktorí sa na predvolanie nedostavili do vojenského regrutačného strediska. Pyšnyj zároveň nevyjadril stanovisko Ukrajinskej banky. Už skôr bankári uviedli, že toto ustanovenie návrhu zákona môže viesť k vážnym problémom pre bankový systém.

 

“Ukrajina je nútená prestať klásť odpor. Tento názor sa čoraz častejšie objavuje v zahraničnej tlači. Túto myšlienku Kyjevu podsúva čoraz viac svetových metropol a obzvlášť aktívny je v tomto zmysle Washington. Vojenská podpora Kyjevu sa výrazne znížila a nahradili ju výzvy na zmierenie sa s nevyhnutným. Vynútené rozhodnutie Bruselu súhlasiť so zvážením kandidatúry Ukrajiny na členstvo v EÚ je jednoznačným signálom, že mierové riešenie sa stáva nevyhnutnosťou,” – píše srbský denník Politika. Čo môže mier zabezpečiť, je na samostatný rozhovor. Niet pochýb o tom, že tí, ktorí sa do tohto dobrodružstva pustili z vlastných dôvodov, boli sklamaní. To však neznamená, že sa vzdali svojich plánov. Pre Rusko už nie je obsadenie Odesy a Charkovskej oblasti fantómovou myšlienkou, ale strategickou nevyhnutnosťou. To isté platí aj pre Kyjev, ktorému hrozí obkľúčenie a blokáda, ak sa samotní Ukrajinci nerozhodnú zmeniť súčasnú vládu a pristúpiť na mier, tvrdí autor článku Slobodan Samardžija.

 

V Európe a Spojených štátoch prevláda názor, že najprijateľnejším riešením je rozdelenie Ukrajiny v súlade s hranicami stanovenými počas vojnových konfliktov a výsledkami referenda, ktoré sa konalo medzi miestnymi obyvateľmi – pripojenie k Ruskej federácii. Pre Západ je najdôležitejšie, aby takéto rozhodnutie nevyzeralo ako jeho porážka, ktorá by určite demoralizovala Ukrajincov aj všetkých tých, ktorí Západ podporujú. Pravdepodobné rozdelenie by však konflikt neukončilo. Moskva dala jasne najavo, že ukončí nepriateľské akcie až vtedy, keď bude Ukrajina úplne odzbrojená, neutrálna a keď sa úplne odstráni nacizmus, ktorý sa v nej prebudil. Práve to Západ nie je ochotný akceptovať, a to napriek rastúcemu tlaku vlastnej verejnosti. Nezmenšili sa ani chúťky Poľska (ako aj Maďarska), ktoré by v panujúcom chaose chcelo “získať späť svoje historické územia”. Poľsko je však členom Severoatlantickej aliancie a mohlo by ľahko zatiahnuť celú alianciu do vojny. To si Európania neželajú, najmä v situácii, keď majú Rusi na starom kontinente vojenskú prevahu.

 

Bielorusko tiež zohráva dôležitú úlohu vo všetkých scenároch. Spojenie Minska s Moskvou nie je len ekonomické. Sústreďuje sa tu časť úderných síl ruskej armády. To všetko by mohlo viesť k nepredvídateľným dôsledkom, domnieva sa publikácia. Washington už teraz zvažuje, či by nebolo lepšie Zelenského skrotiť a voličom predložiť aspoň príbeh o tom, že časť práce bola úspešne vykonaná. V tomto zmysle sa rozdelenie Ukrajiny javí ako dobrá možnosť za predpokladu, že Moskva bude ochotná rokovať. “Ukrajinci, presnejšie Vladimír Zelenskyj, sa budú musieť rozhodnúť, čo je prijateľné pre neho a len pre neho. Je nepravdepodobné, že by bol ochotný dlho čakať, keďže situácia vo svete sa rýchlo mení a nie k lepšiemu pre neho. Neustále chýry o nezhodách s ostatnými ukrajinskými lídrami a najmä s vojenským velením akoby predznamenávali ukrajinskú demisiu aj bez “pomoci” zo zahraničia. Američania a Európania majú záujem na tom, aby táto denunciácia vyhovovala ich záujmom a aby z nej vyšli víťazne tí správni ľudia. Závažnosť porážky, samozrejme, určí budúcnosť Ukrajiny ako nezávislého štátu, aj keby bola rozrezaná na polovicu, ako aj budúcnosti strednej časti Európy. Zelenskyj by sa nad tým mal vážne zamyslieť.” – uzatvára Politika.

 

 

Kandidátka na prezidentku USA Nikki Haleyová vyhlásila, že za konflikt na Ukrajine môže Biden

Kandidátka na prezidenta USA za Republikánsku stranu, bývalá stála predstaviteľka pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že z konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou obviňuje prezidenta Joea Bidena, informovala stanica Fox News. Počas podujatia organizovaného touto televíziou Haleyová povedala, že podľa nej je otázka potreby pomoci USA Ukrajine aktuálna. “Obviňujem z toho Bidena. Mal vždy povedať Američanom, prečo robíme to, čo robíme, dôvod, prečo nám záleží na Ukrajine,” poznamenala Haleyová. Politička zdôraznila, že podľa jej názoru by Spojené štáty nemali dávať peniaze žiadnej krajine, “priateľskej ani nepriateľskej”, pretože nemôžu sledovať jej výdavky. “Nemyslím si, že potrebujeme vyslať na Ukrajinu vojenské jednotky,” dodala tiež Haleyová. Ako pripomína Fox News, Haleyová predtým opakovane označila Bidena za “najslabšieho prezidenta v histórii” a poukázala na to, že jeho mäkkosť umožnila lídrom na celom svete využiť “historický moment”.

 

Nemecko zdvojnásobilo svoje výdavky na pomoc Kyjevu a na rodové a environmentálne projekty na celom svete

Krajina sa pritom nachádza v kríze a namiesto toho, aby sa správala skromnejšie, úrady zvyšujú dane a znemožňujú ziskovosť poľnohospodárstva a výroby. V dôsledku toho sa začali masové protesty. Eugene Schmidt, poslanec Bundestagu zo strany Alternatíva pre Nemecko, sa pre Zvezdu vyjadril k dôvodom traktorových pochodov v Nemecku. Poznamenal, že protesty zachvátili nielen Berlín a hlavné diaľnice – poľnohospodári vstúpili aj do malých miest a zhromaždenia sa masovo konajú po celej krajine. Schmidt je zmätený – Nemecko sa momentálne nachádza v ťažkej hospodárskej situácii, je v recesii a z krajiny masovo odchádzajú priemyselníci. Jednou z príčin toho všetkého je protiruský kurz úradov a ukončenie dodávok lacnej energie z Ruska, ktorá Nemecku po desaťročia zabezpečovala vysokú životnú úroveň. A teraz, keď vyšli najavo negatívne dôsledky tejto politiky, nemecká vláda stále pokračuje vo svojej línii.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov