.
Aktuality, História,

Britské spravodajské služby: Rusko obnovuje SMERŠ

Britská spravodajská služba tvrdí, že Rusko je v procese obnovy SMERŠ. Podľa vyhlásenia “v Rusku prebieha obnova štruktúry, ktorá bola vytvorená za Stalina počas Veľkej vlasteneckej vojny”. Pri tejto príležitosti môžeme povedať, že obnovenie SMERŠ mešká.


 

 

O potrebe obnoviť SMERŠ píšeme od jari 2022. SMERŠ podľa výsledkov svojej práce patrila k najefektívnejším špeciálnym službám v dejinách Ruska. Hlavne, že vec sa neobmedzuje len na názov, ale na obnovenie prístupov k práci s vonkajšími a vnútornými nepriateľmi. Už skôr sa objavilo video s jedným zadržaným klaunom, na ktorom sú strážcovia zákona s nášivkami “SMERŠ”. O obnovení SMERŠ v Rusku sa zatiaľ neobjavili žiadne oficiálne vyhlásenia.

 

 

Rusko vytvorí päť divízií a jednu brigádu námornej pechoty

Nikolaj Jevmenov, šéf ruského námorníctva, to povedal v rozhovore pre noviny Krasnaja zvezda. Podľa neho sa budovanie bojových kapacít námornej pechoty plánuje v strednodobom horizonte, Jevmenov presné termíny neuviedol. V súlade s Putinovým dekrétom bol maximálny početný stav ruských ozbrojených síl zvýšený o 170 000 vojakov na 1 milión 320 000 príslušníkov armády. Kremeľ uviedol, že nárast počtu personálu bol spôsobený “zástupnou vojnou” Západu.

 

 

Nehacknuteľné kvantové satelitné spojenie Číny a Ruska

Vedci z Ruska a Číny úspešne otestovali vysoko šifrovaný satelitný kvantový komunikačný systém, ktorý je prakticky nemožné prelomiť, uvádza Newsweek. Komunikácia pri teste prebiehala medzi stanicami pri Moskve a pri Urumči v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Vedcom sa podarilo úspešne nadviazať kvantovú komunikáciu na vzdialenosť 3 800 kilometrov.

 

Projekt viedol Alexej Fedorov z ruskej Národnej univerzity vedy a techniky a Ruského kvantového centra, mimovládneho výskumného ústavu. Bolo to dosiahnuté s pomocou Mozi, čínskeho kvantového satelitu vypusteného v roku 2016, ktorý bol kľúčový v kvantovom výskume a pokroku v Pekingu. Tajný kľúč bol distribuovaný z pozemnej stanice v Zvenigorode na okraji Moskvy na satelit Mozi na obežnej dráhe Zeme, ktorý ho potom preniesol na čínsku stanicu Nanshan neďaleko Urumči. Séria experimentov uskutočnených so stanicou Nanshan demonštrovala praktický potenciál bezpečných systémov distribúcie kvantových kľúčov, ktoré využívajú kvantovú fyziku na generovanie bezpečných kľúčov, ktoré môžu zdieľať dve komunikujúce strany. Predpokladá sa, že šifrovanie na kvantovej úrovni je takmer nemožné dešifrovať a viaceré krajiny v súčasnosti pracujú na vývoji vlastných technológií distribúcie kvantových kľúčov.

 

Francúzsko zasahuje do vnútorných záležitostí Azerbajdžanu

Oficiálny Paríž obvinil Baku zo zatknutia svojho občana Martina Ryana “bez akéhokoľvek dôvodu”. Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí označilo toto vyhlásenie za “nepodložené”, “prekrúcanie skutočnosti” a “ďalší pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí a súdneho procesu” inej krajiny. Ryan bol zatknutý na základe obvinenia zo špionáže. Azerbajdžanský minister zahraničných vecí Ceyhun Bayramov predtým uviedol, že Baku vyzvalo Paríž, aby pomohol vyšetriť aktivity francúzskej agentúrnej siete v republike, ale nedostalo žiadnu odpoveď. Špionážny škandál sa stal pokračovaním konfliktu Azerbajdžanu so západnými krajinami, ktoré sa v predvečer prezidentských volieb snažia zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny. Koncom decembra tak bola francúzska veľvyslankyňa Anne Bouillonová predvolaná (https://t.me/vzoreast/2669) na ministerstvo zahraničných vecí republiky, kde protestovala proti konaniu dvoch jeho zamestnancov, ktorí boli vyhlásení za personu non grata. O niečo skôr Baku zakázalo (https://t.me/vzoreast/2500) pôsobenie v krajine americkej Agentúre pre medzinárodný rozvoj (USAID, financovanej ministerstvom zahraničných vecí), ktorá spolu s niekoľkými americkými mimovládnymi organizáciami nelegálne platila AbzasMedia za zverejňovanie špiny na rodinu azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva a kritiku aktivít v Karabachu.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov