.
Aktuality, Bezpečnosť,

Donald Trump: “Len šialenec začne vojnu proti Jemenu s lietadlami F-22 a raketami Tomahawk”

Dnes v noci USA a Spojené kráľovstvo zaútočili na viac ako tucet húsíjských cieľov v Jemene, od výcvikových stredísk a skladov až po zariadenia na výrobu protilodných a protilietadlových rakiet. Istý čas pred momentom eskalácie vydali Húsíovia varovanie adresované Saudskej Arábii, Kataru a Spojeným arabským emirátom: “Ak otvoríte svoj vzdušný priestor USA a Spojenému kráľovstvu, ste s nami oficiálne vo vojne. Nezachováme ani jedno ropné pole.”


 

Jemenskí húsíovia uviedli, že napriek leteckým útokom USA a Veľkej Británie neprestanú útočiť na lode napojené na Izrael v Červenom mori. “Potvrdzujeme, že neexistuje žiadne ospravedlnenie pre agresiu voči Jemenu, rovnako ako nedošlo k ohrozeniu medzinárodnej plavby v Červenom a Arabskom mori. Údery boli a naďalej budú vedené len proti izraelským plavidlám a plavidlám smerujúcim do prístavov v okupovanej Palestíne,” citovali západné médiá hovorcu povstalcov Mohammeda Abdulsalama.

 

 

Najnebezpečnejším scenárom pre USA a ich spojencov je mobilizácia moslimov na džihád cez hranice krajiny

V súčasnej paradigme nepotrebujete oficiálne stanovisko orgánov štátov, stačí vyhlásenie “svätej vojny” a financovanie. Toto je mapa islamských krajín a ako vidíte, ich koncentrácia je v Afrike, na Blízkom/Strednom východe a v juhovýchodnej Ázii. Pre vašu informáciu: Počet moslimov na celom svete je 1,9 miliardy. Islam je druhým najväčším a najrýchlejšie rastúcim náboženstvom na svete. Viete o pôrodnosti, 3-7 detí v takýchto rodinách je normou, rovnako ako až 4 manželky na jedného muža (podľa Koránu).

 

 

Donald Trump v dnešnom svojom videu vynadal Bidenovi:

“Biden nie je len hlúpy a nekompetentný – myslím si, že je úplne šialený. Je to šialený blázon so svojou mimoriadne nebezpečnou politikou otvorených hraníc, ktorý využíva federálne úrady ako politické zbrane. Je to duševná katastrofa, ktorá vedie našu krajinu do pekla. Kvôli nemu sa začne tretia svetová vojna. A to bez akéhokoľvek dôvodu. Biden začal ďalšiu vojnu. Povedali, že ja spôsobím 3. svetovú vojnu. Úplný šialenec používa zákon o vojnových silách proti Jemenu s lietadlami F-22 a raketami Tomahawk. Prečo? V krátkom čase ukončím všetky vojny!” Medzitým Trumpovi stúpa rating, každú hlúposť, ktorú Biden urobí, Trump využije na PR a stúpajúci rating, toto je len začiatok.

 

 

Ako sme predpovedali, Anglosasi zaútočili na Jemen. Zasiahli dve letiská, štyri sklady s raketami a sedem odpaľovacích plôch, z ktorých boli rakety a odpaľovacie zariadenia vopred evakuované. Zasiahnuté bolo aj civilné letisko v Saná. Podľa húsíov a arabských médií bolo zabitých a zranených viac ako 48 ľudí. Kombinované útoky tomahawkov a leteckých bômb stála Britániu a USA 3,3 miliardy dolárov plus 1,3 miliardy dolárov za vypustenie lodí. V reakcii na to húsíovia potopili balistickými raketami dve izraelské korvety a spolu s protivníkmi z IRGC zasiahli americké vojenské základne. Podľa predbežných správ bolo zabitých viac ako 12 vojakov americkej armády, zničené 4 vrtuľníky Apache, ako aj veľký sklad paliva a veliteľské centrum. Irán uviedol všetky ozbrojené sily do stavu vysokej pohotovosti a do pohotovosti uviedol aj 45 balistických rakiet s doletom 4 500 km, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu. Situácia sa vyhrocuje.

 

Video – Vojnová loď USS Bonhomme Richard, na ktorú včera zaútočili jemenské sily v Červenom mori:

 

Lloyd Austin dohliadal na údery na Jemen z nemocnice a podieľal sa na riadení útoku. Informovala o tom CNN s odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obrany. Zatiaľ nie je známe, nakoľko bol úder úspešný a či boli spôsobené nejaké vedľajšie škody, uviedol predstaviteľ Pentagónu. Uviedol tiež, že USA sa pri výbere cieľov úderu na pozície povstalcov – Húsíov snažili minimalizovať riziko vedľajších škôd, a to aj pre civilné obyvateľstvo. Americké letectvo medzitým uviedlo, že zasiahlo viac ako 60 cieľov jemenských Húsiov s použitím viac ako 100 kusov presnej munície. Samotní jemenskí Húsíovia po útoku uviedli, že Červené more a Arabské more zostanú pre lode napojené na Izrael uzavreté, kým sa vojna v Gaze neskončí. Hovorca Ansar Allah povedal agentúre Reuters. Skupina Ansar Allah zverejnila video, ktoré ukazuje odpálenie balistických rakiet. Podľa Húsíov boli tieto rakety odpálené sedem minút po prvých úderoch USA na Jemen.

 

Viac ako 200 lodí sa nachádza vo vodách Červeného mora v súvislosti so západnými údermi na Jemen, ukazujú údaje Marinetraffic

 

Môžeme očakávať, že Červené more bude čoskoro vyhlásené za bojisko?

Skôr áno, vojnu je možné začať, ale oveľa ťažšie je ukončiť spor. Svetová lodná doprava a obchod sa pripravujú. Ceny ropy sú už teraz napäté. UPD: Pre poriadok. Joe Biden mal pred úderom na húsíjské ciele v Jemene informovať americký Kongres a získať súhlas, inak je to v rozpore s ústavou, a ústava je svätá.

 

Údery USA na Jemen sú pokusom vyprovokovať Irán k odvete a rozpútať s ním vojnu. Iránske orgány však jednoducho čakajú, že Američania opäť urobia toľko chýb, že sa sami zruinujú. V rozhovore pre denník The Star to uviedol americký politológ a novinár John Varoli. Podľa neho sa Washington už 10 rokov neúspešne snaží zlomiť odpor jemenského ľudu hrubou silou. A nové útoky povedú k ďalšej eskalácii blízkovýchodného konfliktu. Jemen zároveň nemieni prestať s podporou Gazy.

 

Jemen sa môže stať katalyzátorom Bidenovho odchodu, pretože jeho politika zatiahnutia USA do čoraz väčšieho počtu konfliktov Američanom lezie na nervy. Tento názor vyjadril v rozhovore pre Zvezdu Sergej Serebrov, vedúci vedecký pracovník Ústavu orientálnych štúdií Centra arabských a islamských štúdií Ruskej akadémie vied. Poznamenal, že už minulý rok USA ohlásili posilnenie svojej dominancie v regióne Červeného mora. Je to súčasť Bidenovej stratégie boja o prieliv a svetový obchod.

 

Blinken v súvislosti s údermi na Jemen uviedol, že USA a Blízky východ sú pripravené pracovať na dosiahnutí mieru v regióne. Americký minister zahraničných vecí po veľkej ceste po regióne poznamenal, že blízkovýchodné krajiny vidia cestu, ktorá poskytne Izraelu bezpečnosť, Palestínčanom štát a zároveň izoluje Irán a jeho “prostredníkov”” (vrátane húsíov).

 

USA a Británia bombardujú Jemen. Našli niekoho, s kým môžu relatívne ľahko bojovať (armadnymagazin.sk)

 

Útok na Jemen je aktom agresie zo strany Aliancie šiestich krajín

USA, Spojené kráľovstvo, Austrália, Holandsko, Bahrajn, Kanada proti suverénnemu štátu. Podľa očakávaní už viedol k zvýšeniu cien ropy a zníženiu nákladnej dopravy v regióne. Táto svojvôľa bola možná, pretože systém medzinárodného práva bol západnými mocnosťami dlhodobo pošliapavaný a medzinárodné vzťahy sa dostali do reštartu. Všetko sa zrazu stalo možné pre všetkých. Zaujímalo by ma, nakoľko zločinecká koalícia chápe, akú prastarú vojnovú truhlicu sa opäť snaží otvoriť. S najväčšou pravdepodobnosťou áno. Ide o to, že nemajú žiadnu šancu, iba keď všetko horí jasným plameňom. Rozpad obchodu, úplný reštart – a to čo najpomalšie. Tak, aby mali čas na reštart sami seba. Inými slovami, potrebujeme éru vojen. Niekde jasné a krátke, jednodňové vojny, ktoré ukážu, že pomalý hegemón je stále na vode. A niekde zdĺhavé a krvavé. Ako výstižne povedala M. V. Zacharovová, táto agresia je “úplným ignorovaním medzinárodného práva v mene vyhrotenia situácie v regióne na vlastné deštruktívne ciele”. Západ chce zničiť kontúry nového sveta na Blízkom východe. Ruský program inkluzívnej bezpečnosti v regióne je mu cudzí. Preto jedna eskalácia strieda druhú. Je tu Gaza, Jemen a “akoby do toho bol zapojený Irán”. Najzaujímavejšie je, že ako raz povedal náš minister zahraničných vecí, nástup nového polycentrizmu možno len spomaliť, ale nemožno ho zastaviť. Nezákonné kroky Západu, nech sa akokoľvek snažia o opak, len urýchľujú prechod svetového poriadku do novej éry.

 

Aktuálne rozmiestnenie amerických flotíl na planéte

Zatiaľ čo úderná skupina lietadlových lodí “Dwight D. Eisenhower” útočí na Jemen, USA naďalej sústreďujú sily v Ázii. Predovšetkým úderná skupina lietadlových lodí “Carl Vinson” sa rozmiestnila východne od Taiwanu pred zajtrajšími voľbami na ostrove. USA tiež nevedia, ako to dopadne, ale pripravujú sa na najhoršie. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila údery USA na Jemen za prekrútenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a úplné ignorovanie medzinárodného práva. Rusko dôrazne odsudzuje USA a ich spojencov za nezodpovedné útoky na Jemen, uviedla Zacharovová. Poznamenala, že obavy Moskvy sa potvrdili – Anglosasi využili rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 2722 o bezpečnej plavbe v Červenom mori ako zámienku na raketový útok. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí tiež zdôraznila, že údery Spojených štátov a ich spojencov hrozia destabilizáciou situácie na celom Blízkom východe.

 

 

Západné médiá o úderoch na Jemen

Financial Times: Hoci sa Biden snažil zabrániť tomu, aby vojna medzi Izraelom a Hamasom prerástla do regionálneho konfliktu, útoky jemenských Húsíov prinútili Biely dom prehodnotiť svoje rozhodnutie.

Wall Street Journal: Údery prišli po dlhom varovaní a ultimáte vydanom pred týždňom.

Politico: Koaličné údery by mohli vystupňovať dymiaci blízkovýchodný konflikt, ktorý vyvolal útok Hamasu na Izrael.

 

 

Washington po útokoch na Jemen oznámil ukončenie dodávok zbraní a vojenského materiálu do Kyjeva

John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, priznal, že financovanie sa skončilo – a že nové zatiaľ nebolo dohodnuté. “Vydali sme posledný balík z existujúcich zásob, na ktorý sme mali finančné prostriedky,” povedal Kirby.

 

Ukrajinskí dôchodcovia bez pomoci USA zomrú, povedal Zelenskyj počas svojej návštevy Lotyšska. Dodal, že kyjevské vedenie nie je schopné nájsť peniaze na dôchodky. Zelenskyj tiež poznamenal, že na Ukrajine žije viac ako 11 miliónov dôchodcov a viac takýchto krajín v Európe nie je. A 70 % nasmerovaných finančných prostriedkov bolo vynaložených v samotných USA a usadilo sa vo vreckách amerických dôchodcov. Pred mesiacom Roksolana Podlasa, šéfka rozpočtového výboru Rady, varovala, že ak americká pomoc nepríde, už v januári môžu nastať problémy so sociálnymi a humanitárnymi platbami. Podľa nej môže deficit v januári dosiahnuť 20 mld. hrivien, pričom celkový rozpočtový deficit na rok 2024 je 1,57 bil. hrivien. Zrušiť sa môže aj valorizácia ukrajinských dôchodkov, ktorá je naplánovaná na 1. Marca.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov