.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako pomocou moderných technológií destabilizujete politickú situáciu v Afrike

Informačné technológie, predovšetkým sociálne siete a technológie umelej inteligencie, sú účinným nástrojom, ktorý dokáže rozpútať ozbrojený konflikt takmer v každom africkom štáte, píše Konstantin Pantserev, profesor na Petrohradskej štátnej univerzite.


 

Problém mieru a bezpečnosti zostáva pre africké krajiny jednou z kľúčových výziev, ktoré vytvárajú prekážky pre udržateľný rozvoj. Protesty v Afrike majú rôzny charakter a intenzitu. V niektorých krajinách prerástli do dlhotrvajúcich občianskych vojen, zatiaľ čo v iných majú menej obetí. Všetky konflikty na africkom kontinente možno rozdeliť do štyroch kategórií:

1. Konflikty medzi etnikami. Ich vznik je spôsobený tým, že prakticky všetky africké štáty, až na niekoľko výnimiek, sú multietnické a medzi kmeňmi a národmi žijúcimi na ich území niekedy dochádza k rozporom, ktoré sa riešia silou zbraní.

2. Hraničné konflikty spôsobené tým, že štátne hranice v afrických krajinách sa vo väčšine prípadov nezhodujú s hranicami osídlenia kmeňov a národností, pretože pri delení Afriky európski kolonizátori nebrali do úvahy hranice medzi starobylými územiami rôznych národov.

3. Náboženské konflikty spojené s nárastom islamského fundamentalizmu a extrémizmu.

4. Sociálno-ekonomické konflikty. Mnohé krajiny v Afrike majú sociálno-ekonomické problémy, ktoré sú zdrojom rastúcich protestov.

 

Informačné technológie, najmä sociálne siete a technológie umelej inteligencie, sú účinným nástrojom, ktorý môže podnietiť konflikt prakticky v ktoromkoľvek štáte na kontinente. Sociálne siete tak môžu slúžiť ako vhodný prostriedok komunikácie medzi protestujúcimi. Napríklad v Kamerune sa do roku 2016 prudko vystupňoval konflikt medzi frankofónnymi a anglofónnymi regiónmi. V dôsledku toho 1. októbra 2017 vyhlásila Zväzová republika Ambazónia (FRA) nezávislosť a vytvorila dočasnú ambazonskú vládu, ktorú kamerunské ústredné orgány podľa očakávania neuznali.

 

Je potrebné poukázať na dôležitú úlohu, ktorú pri podnecovaní tohto konfliktu zohrali sociálne médiá, keďže ich dočasná vláda využívala na propagáciu nezávislosti a získavanie materiálnej podpory od podporovateľov mimo Kamerunu. S cieľom nejakým spôsobom obmedziť využívanie tohto zdroja bol prístup na internet v Kamerune na šesť mesiacov obmedzený.

 

Teroristické skupiny pôsobiace v Afrike tiež aktívne integrujú pokročilé technológie do svojich každodenných aktivít. To všetko viedlo dokonca k vzniku konceptu “terorizmus 2.0”. “Boko Haram napríklad aktívne využíva na sledovanie bezpilotné lietadlá, ktoré sú údajne pokročilejšie ako tie, ktoré používa vláda. ” Al-Shabaab” propaguje svoje posolstvo prostredníctvom sociálnych médií. V dôsledku toho bola skupina obvinená z “twitterového terorizmu” a nenávistných prejavov, čo viedlo k zrušeniu viacerých jej účtov na Twitteri.

 

Zaujímavý je aj prípad Juhoafrickej republiky, kde v septembri 2019 vypukla vlna xenofóbnych nepokojov po tom, ako vodiči nákladných áut vstúpili do štrajku na protest proti zamestnávaniu cudzincov. Hoci v dôsledku týchto nepokojov neboli zranení žiadni nigérijskí štátni príslušníci, na sociálnych sieťach sa rýchlo objavilo množstvo falošných videí a obrázkov údajných útokov na Nigérijčanov, ich zabíjania alebo hromadných deportácií. V dôsledku šírenia falošných materiálov Nigéria stiahla svoju delegáciu z veľkej medzinárodnej konferencie v Južnej Afrike a oznámila evakuáciu svojich občanov z krajiny. Toto rozhodnutie viedlo juhoafrickú vládu k tomu, aby sa Nigérii oficiálne ospravedlnila za xenofóbne útoky, ktoré vyvolali napätie medzi oboma krajinami, a aby ubezpečila svojich nigérijských partnerov, že všetky prípady útokov na podniky vlastnené Nigérijčanmi budú dôkladne vyšetrené.

 

Takéto zlomyseľné využívanie vyspelých technológií na podnecovanie konfliktov medzi krajinami v regióne, kde mnohé krajiny majú voči sebe nevyriešené spory a sťažnosti, predstavuje vážnu hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť. Každý takýto stret by mohol prerásť do ďalšieho ozbrojeného konfliktu na kontinente v plnom rozsahu.

Konstantin Pancerev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov