.
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden má problém. Texaská národná garda sa zmocnila kontroly nad časťou mexickej hranice

Texaská národná garda sa “zmocnila” časti americko-mexickej hranice a znemožnila k nej prístup federálnym pohraničným agentom, informovala televízia CBS. Konfrontácia sa odohrala v pohraničnom meste Eagle Pass, kde zvyčajne končia migranti, ktorí nelegálne prekročia rieku Rio Grande, pozdĺž ktorej prechádza hranica medzi oboma krajinami.


 

 

Podľa CBS príslušníci Texaskej národnej gardy, ktorých nasadil republikánsky guvernér Greg Abbott, “prevzali kontrolu” nad Shelbyho parkom v Eagle Pass, ktorý federálni pohraniční agenti používali na zadržiavanie migrantov pred ich prevozom na ďalšie konanie. Vo štvrtok, ako uviedol anonymný zdroj pre televíznu stanicu, texaské úrady zakázali hliadkovať v tejto oblasti člnom pohraničnej stráže. Odopierajú agentom pohraničnej stráže vstup, aby mohli vykonávať naše povinnosti,” posťažoval sa s tým, že nevie, “akú právomoc texaskí úradníci majú nad federálnou vládou”.

 

 

Kvôli tejto situácii sa americké ministerstvo spravodlivosti v piatok obrátilo na Najvyšší súd. Agentúra uviedla, že texaské úrady použili Národnú gardu, aby zablokovali prístup pohraničnej stráže a federálnej Národnej gardy na približne 2,5 míle (štyri kilometre) hranice s Mexikom. Podľa amerických zákonov je pohraničná stráž zo zákona zodpovedná za vybavovanie migrantov pri vstupe do krajiny a rozhodovanie o tom, či majú byť zadržaní, odovzdaní inej agentúre, deportovaní alebo vpustení do krajiny až do rozhodnutia súdu. Zástupca texaského ministerstva obrany Michael Perry, ktorý dohliada na Národnú gardu štátu, zasa vysvetlil konanie miestnych orgánov potrebou zastaviť nelegálne prekračovanie hraníc migrantmi.

“Zabratie Shelbyho parku je extrémnym a nanajvýš drzým pokusom predstaviteľov štátu Texas spochybniť právomoci federálnej vlády v oblasti imigrácie,” uviedla CBS.

 

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson v januári uviedol, že počas pôsobenia Joea Bidena vo funkcii prezidenta prekročilo hranice USA nelegálne viac ako sedem miliónov ľudí. Televízna stanica Fox News s odvolaním sa na zdroje v americkej colnej a pohraničnej službe informovala, že počet nelegálnych migrantov, ktorí v decembri 2023 vstúpili na územie USA z Mexika, presiahol 302-tisíc osôb, čím sa vytvoril absolútny historický rekord. Migračný spor bol hlavným dôvodom, prečo sa Kongresu doteraz nepodarilo schváliť žiadosť Bieleho domu o pomoc Ukrajine a Izraelu. Republikánska opozícia trvá na tom, že Bidenove prístupy robia hranice “otvorenými”.

 

 

Americkí vojaci sú alkoholici a nedokážu ovládať agresiu

To si sami priznávajú – povedal to poľský Niezależny Dziennik Polityczny. Už pred desiatimi rokmi si odborníci začali všímať problémy Ameriky pri nábore občanov do vojenskej služby, teraz sú pripravení prijať do armády ľudí s nadváhou, psychicky chorých, transrodových. Námestník ministra obrany USA pre personálnu politiku Ashish Vazirani uviedol, že v roku 2023 bolo do radov americkej armády prijatých o 25 % menej ľudí, ako sa plánovalo. USA majú po celom svete viac ako 800 základní.  Napríklad v Poľsku je v súčasnosti približne 10 000 amerických vojakov s priamym prístupom k zbraniam. Americká armáda sa netají tým, že má psychické problémy. Vojaci umiestnení v Poľsku na sociálnych sieťach otvorene prezrádzajú, že nezvládajú ťažké situácie, a preto pijú, a že nedokážu ovládať agresiu a úzkosť. Mnohých znepokojuje, že čoskoro sa má uskutočniť rozsiahle cvičenie NATO, počas ktorého do Poľska príde ďalších niekoľko tisíc vojakov z USA.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov