.
Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko, Japonsko, Estónsko aj Švajčiarsko dodajú ženijnú techniku Ukrajine

Rusko zvyšuje vlastnú zbrojnú výrobu doplňovanú nákupmi zbraní, munície a vojenského materiálu v zahraničí. V uplynulých dňoch demonštrovalo svoj eskalačný potenciál a núti Ukrajinu prejsť do strategickej obrany. Tá však nemá k dispozícii ani dostatok mín na vytvorenie súvislej obrannej línie pozdĺž hraníc s Ruskom, nehovoriac už o pracovnej sile a technike potrebnej na budovanie ženijných prekážok alebo opevnení. Momentálne dostáva homeopatické množstvá ženijnej odmínovacej techniky, ktorá by teoreticky mohla pomôcť aj v súčasnosti, väčší význam by však mala, ak by dorazila o 8 mesiacov skôr. Na protiofenzívu mala Ukrajina k dispozícii len asi 15% potrebnej ženijnej techniky a okamžite po jej spustení začala rýchlo a od prvých dní strácať aj tento zlomok. Prejavili sa aj nedostatky západnej techniky, na vrchole protiofenzívy nedokázali ťažké odmínovacie tanky Leopard 2R bez problémov fungovať, keď denné teploty dosiahli 35°C. Fínski súdruhovia asi niekde urobili chybu.


 

V oblasti odmínovania však aj dodávka nových systémov nemusí byť zbytočná. Ukrajina sa podľa svojich zmätočných správ chystá odmínovať 512 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, na čo má 30 ženijných odmínovacích strojov a preto potrebuje ďalšie. (Pravdepodobne 12 800 ha v Doneckej oblasti, 2 000 ha v Černigovskej oblasti, 85 ha v Šumskej oblasti, 6600 ha v Dnepropetrovskej oblasti, 9400 ha v Kyjevskej oblasti, 44 000 ha v Nikolajevskej oblasti, 190 000 ha v Charkovskej oblasti a 248 000 ha v Chersonskej oblasti, aspoň, že v Luganskej oblasti nič.) Odmínovanie prednostne poľnohospodárskej pôdy má pravdepodobne za účel zvýšenie objemu produkcie agrokomodít z perspektívou ich exportu, čo je už v skutočnosti osnova zvyšku ukrajinskej ekonomiky. Zmysel by to malo len v prípade, že sa nebude meniť línia frontu.

 

1. Slovensko dodá Ukrajine systém UOS 155 Belarty II

CSM Industry dodá Ukrajine univerzálne odmínovacie vozidlo UOS Belarty na podvozku tanku T-55. Slovenská spoločnosť oznámila, že pošle vylepšenú verziu UOS 155 Belarty II. UOS 155 Belarty II môže pracovať v plne robotickom režime s podporou družicovej navigácie. UOS Belarty je vybavený odmínovacím zariadením a ide o hydraulicky ovládaný systém určený na ženijné a odmínovacie práce, zneškodňovanie protipechotných a protitankových mín údermi rotujúcich cepov/kladív. Posádku tvoria dvaja ľudia: ženista a vodič. Protimínová práca s teleskopickým výložníkom umožňuje zneškodnenie mín aj v ťažko dostupných miestach a terénoch, ako sú svahy a priekopy. Okrem odmínovania je možné vozidlo použiť aj na zemné práce s kompletnou sadou prídavných pracovných nástrojov, dá sa teda použiť aj na budovanie obranných línií. Podvozok tanku T-55 je vybavený dieselovým motorom John Deere. S prevádzkovou hmotnosťou 39 900 kg dokáže vozidlo dosiahnuť rýchlosť až 10 km/h v teréne a 30 km/h na tvrdom povrchu. Priemerná spotreba paliva je pritom približne 330 litrov/100 km (3,3 litra/km). Vozidlo môže slúžiť aj ako zdvíhacie zariadenie do hmotnosti záťaže 7 000 kg. Nejde o jediné odmínovacie vozidlá slovenskej výroby, ktoré boli na Ukrajinu dodané. Ukrajinskí ženisti majú vo výzbroji odmínovacie systémy Božena-4 a Božena-5. V roku 2023 Slovensko aj samo financovalo výrobu odmínovacích systémov Božena-4 pre Ukrajinu.

 

Ukážka slovenského univerzálneho odmínovacieho stroja Belarty:

 

2. Z Japonska prídu pásové vyklápače Morooka

Morooka bol pôvodne civilný pásový vyklápač upravený na vojenské účely japonskými pozemnými silami sebaobrany, predovšetkým na miestnu prepravu stavebných materiálov a ťažkých nákladov. Pred nasadením chýbali malé špecializované vozidlá schopné efektívne prepravovať materiál v náročných terénoch, akými sú strmé svahy a horské oblasti, kde sa bežné nákladné automobily trápili. V dôsledku toho bola okolo roku 1990 zavedená pásová Morooka so svojimi terénnymi schopnosťami. Variant PC-065B, vyrobený spoločnosťou Morooka Corporation, má celkovú dĺžku približne 4,3 metra, šírku približne 2,15 metra a výšku približne 2,2 metra s hmotnosťou približne 5 ton. Morooka unesie maximálne užitočné zaťaženie približne 3 tony a má zdvihovú nosnosť približne 2 tony. Jeho maximálna rýchlosť sa pohybuje okolo 20 km/h a zvládne svahy so sklonom do 30 stupňov.

 

Pod kapotou má 4,4-litrový motor s výkonom 92,8 kW pri 2 200 ot./min a maximálnym krútiacim momentom 550 Nm pri 1 400 ot./min. Morooka sa dá prepravovať pomocou veľkých nákladných áut. Z hľadiska výbavy je doplnená žeriavom s nosnosťou cca 2 tony, umiestneným v strede vozidla, a nákladnou plochou s maximálnou nosnosťou do 3 ton, vďaka čomu je vhodný na prepravu zeminy, materiálov a dokonca aj munície. Vozidlo pojme dvojčlennú posádku. Civilná verzia Morooka má asymetrický jednomiestny kokpit. Vojenský variant, ktorý používajú sily sebaobrany, bol však prispôsobený na umiestnenie dvoch členov posádky. Mechanizmus riadenia zostáva na ľavej strane. Interiér Morooky obsahuje volant v tvare T a minimálne prístrojové vybavenie so základnými prvkami, ako je rýchlomer. Predná časť kabíny je vybavená sklenenými oknami, zatiaľ čo bočné dvere sú odnímateľné a vyrobené z látky, s vinylovými oknami. Tento dizajn zjednodušuje nastupovanie a vystupovanie počas operácií nakladania a vykladania.

 

Otázka je, či majú viac vozidiel Morooka PC-65B ukrajinskí vojaci alebo ruskí sedliaci:

 

3. Estónske roboty TheMIS sa používajú aj na odmínovanie

Estónska spoločnosť Milrem Robotics oznámila, že bezpilotné pozemné vozidlá (UGV) THeMIS dodané ukrajinským ozbrojeným silám významne prispievajú k rôznym misiám vrátane odmínovania, odtarasovania a zásobovania. Celkovo 14 UGV THeMIS dodaných na Ukrajinu (bez započítania ozbrojených modelov), sa využíva na úlohy, ako je čistenie oblastí od protitankových mín a nevybuchnutej munície ako aj na prepravu vybavenia do náročných terénov neprístupných pre bežné vozidlá. Dodané vozidlá THEMIS UGV sú teda rozdelené do dvoch skupín: sedem navrhnutých na prepravu nákladu a evakuáciu (CASEVAC) a sedem vybavených zariadením od francúzskeho CNIM na operácie odmínovania a likvidácie nevybuchnutej munície.

Bezpilotná prevádzka UGV z bezpečnej vzdialenosti zvyšuje bezpečnosť ukrajinského vojenského personálu zapojeného do týchto úloh.
UGV slúžia ako zásobovacie vozidlá, ktoré sa vyhýbajú obmedzeniam, akým čelia ťažké nákladné vozidlá. Kompaktná veľkosť a nízka výška UGV THEMIS prispievajú k zvýšeniu schopnosti prežitia tým, že sťažujú detekciu pre nepriateľa. V rámci nedávneho vývoja spoločnosť Milrem Robotics formalizovala dohodu o spolupráci s ukrajinským obranným priemyslom (UDI). Táto dohoda načrtáva spoločné úsilie pri identifikácii požiadaviek Ukrajiny. Cieľom je integrovať skúsenosti Ukrajiny z bojového poľa do existujúcich robotických systémov Milrem Robotics a vyvinúť nové produkty na posilnenie ukrajinských multidoménových schopností s posádkou a bez posádky.

Dohoda zahŕňa aj plány na preskúmanie výroby THeMIS Combat , Combat Engineering (detekcia mín a odmínovanie), bezpilotných pozemných vozidiel CASEVAC a ďalších produktov Milrem Robotics na Ukrajine. Milrem Robotics, uznávaný ako popredný európsky vývojár robotiky a autonómnych systémov, má pobočky v Estónsku, Fínsku, Švédsku, Holandsku a USA. Spoločnosť je známa svojimi modelmi THEMIS a Multiscope UGV, robotickým bojovým vozidlom typu X a súpravou MIFIK.

 

Evakuačný a nákladný robot TheMIS:

 

4. Švajčiarska firma GCS dodá Ukrajine 60 odmínovacích vozidiel

Švajčiarska spoločnosť Global Clearance Solutions oznámila, že do polovice roku 2024 dodá Ukrajine 60 odmínovacích strojov.

„Spoločnosť Global Clearance Solutions (GCS) je hrdá na to, že sa postavila výzve, ktorú predstavujú smrtiace nášľapné míny a iné výbušné pozostatky vojny od začiatku konfliktu na Ukrajine a s našimi skúsenosťami na celom svete pôsobí priamo na mieste a dodávala naše diaľkovo riadené mechanické technológie odmínovania počas celého roku 2023,” napísala spoločnosť v polovici decembra. Ako poznamenal generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Philipp von Michaelis, tieto najmodernejšie platformy vyžadujú školenie a prísne bezpečnostné protokoly, ktoré spoločnosť samozrejme ponúka svojim klientom a partnerom vrátane Ukrajiny.

 

Odmínovací stroj typu GCS-200 sa dá skutočne využiť na odmínovanie, nespadá pod obmedzenia, ktoré bránili dodávkam zbraní zo Švajčiarska na Ukrajinu:

„Do polovice roku 2024 dodáme na Ukrajinu šesťdesiat odmínovacích platforiem, ktoré pomôžu zabezpečiť bezpečné prostredie, uľahčia obnovu a ochránia životy. Sme vďační darcom, ktorí toto úsilie umožňujú: Nemeckému spolkovému ministerstvu pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (BMZ), KfW a DEG Impulse,” napísala spoločnosť.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov