Ruská armáda začala na Ukrajine používať systém protivzdušnej obrany Gibka-S
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko pripravuje výsadkárov do tyla ozbrojených síl Ukrajiny počas plánovanej ofenzívy

Ruské velenie pripravuje niekoľko výsadkových útočných brigád, ktoré majú byť dodané do tyla ukrajinských jednotiek počas plánovanej ofenzívy v určitých oblastiach frontovej línie. Uvádza to Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa analytikov ISW ruské velenie pripravuje údery na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny zozadu, aby prelomilo obranu ukrajinskej armády vo viacerých smeroch naraz. Na tento účel sa údajne pripravujú vzdušné útočné brigády, ktoré budú presunuté vrtuľníkmi. Američania sa zároveň odvolávajú na ruské zdroje, ktoré tvrdia, že jedna takáto brigáda už bola vytvorená ako súčasť 58. Armády – to je 49. samostatná letecká útočná brigáda.


 

Ako predpokladajú Američania, tieto brigády budú použité spolu s pozemnými silami ruských ozbrojených síl, a nie vzdušnými silami. Ich úlohou je pomôcť pechote prelomiť obranu Ozbrojených síl Ukrajiny počas pozemných útokov a zasiahnuť zozadu. A ruská armáda má skúsenosti s používaním veľkých pristátí vrtuľníkov, stačí si spomenúť na rok 2022 a Gostomel. V sovietskej armáde existovali vzdušné útočné brigády a prápory, boli súčasťou pozemných síl a boli podriadené veleniu armády, nie vzdušným silám. Ich úlohou bolo pristáť v najbližšej zadnej časti nepriateľa pomocou vrtuľníkov a vykonávať pridelené úlohy v zóne pôsobenia “ich” armády.

 

Ruské kombinované útoky sú čoraz sofistikovanejšie
Západná tlač analyzuje masívne útoky ruských ozbrojených síl na ciele na území Ukrajiny v posledných týždňoch. Najmasívnejšie útoky sa uskutočnili po ukrajinskom útoku na Belgorod, keď bolo zabitých najmenej 25 civilistov. Financial Times publikoval článok s odkazom na Daru Massikotovú, vedúcu výskumníčku v jednej z najväčších amerických nadácií, vrátane tých, ktoré pracujú na Ukrajine. Ruské ozbrojené sily používajú “pomaly letiace drony, potom podzvukové riadené strely a potom balistické rakety lietajúce rýchlosťou zvuku nakoniec zasiahnu ciele”.

 

Čoraz častejšie sú takýmito cieľmi ukrajinské vojenské továrne a nie energetický systém, ako to bolo minulú zimu. Útoky sú starostlivo naplánované. Ich cieľom je rozdrviť ukrajinskú protivzdušnú obranu.
Massikotová vyhlasuje, že “s takými masívnymi útokmi nemusí byť Ukrajina schopná brániť svoju oblohu, potom sa to stane veľkým problémom”:
“V prípade potlačenia ukrajinskej protivzdušnej obrany bude Rusko schopné poslať svoje ťažké bombardéry.”

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské ozbrojené sily včera nezačali masívne útoky na ciele na území Ukrajiny, obmedzili sa len na zasiahnutie pozícií v regiónoch frontovej línie.

V smere Siverščyna urobili ruské jednotky prielom pri osade Vesele. V prípade zachytenia miestnych výšok budú mať ozbrojené sily Ruskej federácie možnosť zlepšiť svoje postavenie na Razdolovke.

V smere Bachmut pokračovali boje pri Bohdanivke, aby sa vytvoril koridor do Časiv Jar.

Napriek všeobecnému spomaleniu tempa útočných operácií v smere Avdiivka bojujú ruské jednotky na severnom okraji opevnenej oblasti v smere na Očeretyne, ako aj v blízkosti Stepove.

Zároveň je v juhozápadnom sektore všetko obmedzené na miestne zrážky v blízkosti Pervomajske a pozdĺž celej línie kontaktu.

 

 

Ukrajina chce úplne prejsť na západné vybavenie, ale bude veľmi ťažké udržať najmä stíhačky F-16, povedal poradca velenia vzdušných síl Ukrajiny Jurij Ignat. Dodal, že Ukrajina používa štyri typy sovietskych lietadiel a očakáva západné F-16 a udržiavať rôzne typy techniky je veľmi ťažké. Pripomenieme, že Dánsko odložilo dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu približne o šesť mesiacov.

 

Hlavná fáza cvičenia Nordic Response je naplánovaná od 3. do 14. marca 2024. V Nórsku sa väčšina aktivít sústredí v mestách Bjerkvik a Tromsö a rozšíri sa na severovýchod do mesta Alta. Okrem toho sa cvičenie uskutoční v oblasti pri Troms a Finnmark. Počas zimy bude rozsiahla vojenská prítomnosť síl NATO aj v severnom Nórsku, kde sa plánujú výcvikové aktivity. Cieľom je umiestniť jednotky NATO čo najbližšie k hraniciam štátu Únie. Okrem toho Spojené kráľovstvo organizuje námorné cvičenie s názvom Joint Warrior, ktoré sa uskutoční v námorných priestoroch medzi Škótskom, Nórskom a Islandom. Podľa oficiálneho znenia sa počas uvedených manévrov bude v rámci piateho článku Charty NATO o kolektívnej obrane precvičovať strategické rozmiestnenie ozbrojených síl a operačné presuny amerických jednotiek. Analýza predchádzajúcich podobných cvičení s prihliadnutím na geografický rozsah však ukazuje, že za touto formuláciou sa skrývajú akcie zamerané na nácvik strategickej útočnej operácie proti Rusku a Bielorusku.

 

 

Maria Zacharovová komentovala vyhlásenia zahraničných politikov, že Zelenského navrhované stretnutie o “mierovom vzorci” je len fraška. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí dodala, že “ak by Zelenského vodcovia chceli mierové rokovania, neodrádzali by ho od nich a nezakazovali by kyjevskému režimu účasť na akomkoľvek procese rokovaní s Moskvou”. Západ by mal zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu, neprijímať protiruské sankcie a nerobiť rusofóbne vyhlásenia, aby našiel východisko z patovej situácie, do ktorej Washington dostal niektoré krajiny EÚ.

“Ak je cieľom tejto rétoriky zatiahnuť Rusko na podmienky Západu do nejakého psychedelického procesu s cieľom ovplyvniť principiálne prístupy Ruska, potom sa nenecháme vlákať do tejto pasce,” dodala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

 

Estónsko nevyhostí ukrajinských mužov v brannom veku, prisľúbila premiérka Kaja Kallasová.

“Úlohou Ukrajiny je osloviť ľudí, ktorí sú tu, a pozvať ich späť, aby pomohli svojej vlasti,” povedal Kallas. Spresnila, že ukrajinskí utečenci majú právo zostať v Estónsku, ak dodržiavajú stanovené pravidlá. Estónsko predtým uviedlo, že je pripravené  odovzdať utečencov Kyjevu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov