.
Aktuality, Pozemná technika,

Zbraňou roka 2024 sa stane antidronová protivzdušná obrana

Ruská armáda potrebuje ochranu od neveľkých dronov. Počas kolégia MO RF v závere roku 2023 o tom hovoril prezident V. Putin. Špeciálna vojenská operácia vyjavila, že Rusko musí podstatne prepracovať systém spojenia, rádovo efektívnejšie používať prostriedky prieskumu, určovania cieľov a protibatériového boja, povedal prezident.


 

“Musíme zvyšovať možnosti nášho družicového zoskupenia nielen v zóne špeciálnej operácie, ale aj na globálnej úrovni. Musíme tiež seriózne navýšiť výrobu vysokopresnej munície, dronov rôznych typov a tried. Viem, že zmeny sa dejú, že prebiehajú dostatočne rýchlo…, no i tak nám treba na tom pracovať, treba upevniť túto tendenciu. Zdokonalenie si vyžaduje aj práca PVO,” vyhlásil ruský prezident.

 

“Samozrejme, že naše známe systémy – “Pancir”, “Buk”, S-300, S-400 – fungujú spoľahlivo, veď bez akéhokoľvek zveličovania sú najlepšie na svete. Avšak musíme si začať všímať aj to, čomu sme sa donedávna nevenovali. Boli to malé nepilotované lietajúce aparáty “drončiky”, drobnosť, ktorá tiež škodí a preto nesmieme nevenovať im pozornosť,” podtrhol vrchný veliteľ.

 

Na tomto kolégiu prezident vyznačil revolúciu, ktorá sa udiala na bojovom poli v ostatnom čase. Drobné lietajúce aparáty v cene niekoľko tisíc dolárov sú schopné zničiť tank, stojaci milióny. Nie, že sú schopné, oni to už robia priamo teraz. “Lancety” ničia nemecké Leopardy i britské Challengery…

 

Vďaka nim sa zmenila aj línia bojového dotyku a to nielen jej úplnej priehľadnosti. Táto úplná priehľadnosť spôsobuje priame dôsledky: úderné prostriedky, ktoré sa donedávna nachádzali blízko prednej línie – tanky, BVP, niekedy dokonca aj delostrelectvo – musíme teraz rozmiestňovať minimálne 5-10 km od frontovej línie. Čiže za hranicou dosahu malých “drončikov”,” hovorí sa v texte.
“Ubehne nejaký čas – zrejme veľmi krátky – a drony krátkeho dosahu, štartujúce priamo zo zákopov, dokážu zabezpečovať označovanie cieľov aj na dlhšiu vzdialenosť. To prinúti tanky odstúpiť ešte viac do tyla. No a v podstate ich to urobí dokonca zbytočnými na použitie ako náhradného delostrelectva na paľbu zo skrytých postavení. Veď napr. Lancety už bojujú desiatky kilometrov za frontovou líniou, v tyle protivníka,” poznamenávajú autori.

 

“Kľúčovou otázkou sa stáva nielen použitie vlastných malých dronov (kvadrokoptér), ale aj boj s dronmi protivníka. Formuje sa protikvadrokoptérová PVO. Zrejme nielen v podobe prostriedkov REB, ale aj palných systémov (rýchlopalné kanóny neveľkého kalibru). Konštruovanie týchto systémov je iba v zárodku, no rok 2024 sa určite stane obdobím ich prudkého vývoja,” tvrdia analytici.
Vojenský expert Jurij Knutov tvrdí, že “u nás v podstate funguje protidronová PVO. Aj keď je pravda, že zatiaľ len pomerne spontánne a hlavne na línii bojového dotyku. Sú však vojaci, ktorí vedia používať protidronové zbrane a sú aj takí, ktorí vedia drony zostreľovať z palných zbraní. Ak je treba, tak veľké drony sú zostreľované pomocou PLRK. Pravdou však je, že takéto obsluhy existujú v našich jednotkách zatiaľ mimo tabuliek”. Dodal, že tieto obsluhy treba bezprostredne zaradiť do vojskovej PVO.

 

“Všetky informácie od operátorov musia prichádzať do jedného centra a tam sa spracúvať. Tieto obsluhy a jednotky musia mať jednotný systém velenia. Myslím si, že Putin mal na mysli práve toto,” tvrdí expert.

 

“Na zdolávanie dronov potrebujeme aj zbrane na nových fyzikálnych princípoch – elektromagnetické a laserové kanóny, ktoré dokážu nielen zachytiť riadiaci systém dronu, ale aj prinútiť ho zostať zavesený vo vzduchu, či vrátiť sa na miesto štartu. Potrebujeme tiež kanóny, ktoré budú vypaľovať elektromagnetické platné dronov, meniac ich na zbytočnosť. Nejaké exempláre už boli predvedené na výstavách, no tu treba začať hovoriť o masovej výrobe,” dodáva analytik.

 

Tá musí obsahovať malé rušiče FPV-dronov na každom opornom bode, obsluhy “dronobijcov” na všetkých kľúčových bodoch a aj ťažké rýchlopalné protilietadlové zariadenia, napr. ZU-23. V podstate toto všetko máme, no v oblasti nepilotovaných lietajúcich aparátov sa všetko prudko mení. Preto je Putinova výzva pochopiteľná – musíme mať nad zdokonaľovaním všetkých komponentov zavedený systém neustálej spolupráce inžinierov, technikov a vojakov,” tvrdí vojenský expert Fjodor Gromov.

 

“My máme dva druhy rušičiek: kupolovité, ktoré vytvárajú celoplošne zarušenú zónu v rádiuse 200-300 metrov a smerové rušičky. Čiže zbraň, ktorá vypáli niačiaci impulz do konkrétneho bodu. Lenže kupolovité rušičky nepostavíš do súvIslej línie. Treba si tiež byť vedomý, že okrem rádioelektronického boja existuje aj rádioelektronický prieskum. A to z dôvodu, že zdroj žiarenia je na radaroch viditeľný a je teda cieľom,” dodal.

 

Existuje však aj zariadenie, ktoré sa nazýva spektrálny analyzátor. Je to zariadenie o veľkosti smartfónu, ktoré na obrazovke zobrazí frekvenčné vlnenie. Za pomoci viac-menej moderného analyzátora sa dá identifikovať, kam dron letí, v akej výške, na akej frekvencii, a v súlade s tým vypáliť naň impulz z protidronovej zbrane. Na niečo také vôbec netreba mať veľké antény. Pričom samozrejmé je, že čím väčšia a technologicky dokonalejšia je anténa, tým ľahšie sa drony dajú odhaliť,” vysvetlil.

 

“Problém je však v tom, že základom tejto práce je sovietska technická škola, ktorá vyučuje tvorivý prístup a využitie širokého okruhu komponentov na upgrade zariadení. U špecialistov (ukrajinského) protivníka sa vychádza z tej istej sovietskej technickej školy. A keďže na AliExpress sa dá kúpiť akýkoľvek komponent, tak fantáziu technikov na oboch stranách nič neobmedzuje. Vo výsledku sa potom vysokotechnologická sféra použitia dronov počas ŠVO mení na súťaž technických intelektov,” hovorí Gromov.
“V súčasnosti máme dron “Lancet”, na ktorý protivník ešte nenašiel odpoveď. Preto môžeme získať evidentnú prevahu nad protivníkom v oblasti PVO, ak skonštruujeme analógiu “Lancetu”, v oblasti boja s dronmi. Myslím si, že práve o takýchto prelomových riešeniach hovoril Putin počas kolégia MU RF,” dodal vojenský expert Fjodor Gromov.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov