.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský minister obrany Šojgu oznámil podpísanie veľkej vojenskej dohody s Iránom

Rusko a Irán sa pripravujú na podpísanie významnej medzištátnej zmluvy. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany po telefonickom rozhovore medzi ministrami obrany oboch krajín. V pondelok 15. januára 2024 sa uskutočnili telefonické rozhovory medzi vedúcim ruského vojenského oddelenia Sergejom Šojguom a iránskym ministrom obrany a podpory brigádnym generálom Mohammadom Ashtiaanim. Strany rokovali o otázkach bilaterálnej vojenskej a vojensko-technickej spolupráce, ako aj regionálnej bezpečnosti. Treba poznamenať, že Moskva a Teherán dôsledne zintenzívňujú spoločné úsilie o vybudovanie multipolárneho rovnocenného sveta.


 

Strany zdôraznili svoj záväzok dodržiavať základné zásady rusko-iránskych vzťahov vrátane bezpodmienečného vzájomného rešpektovania zvrchovanosti a územnej celistvosti, čo sa potvrdí v nadchádzajúcej významnej medzištátnej zmluve medzi Ruskou federáciou a Iránskou islamskou republikou – uviedol vo vyhlásení. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že telefonický rozhovor bol ďalším krokom k posilneniu strategických vzťahov medzi Ruskom a Iránom. Stojí za zmienku, že vzťahy medzi Ruskom a Iránom sa rozvíjajú a upevňujú, v decembri minulého roka strany podpísali dohodu o zóne voľného obchodu, ktorá by v budúcnosti mala prerásť do medzištátnej dohody.

 

 

 

Presun práporu amerických tankov Stryker APC spozorovaný 30 kilometrov od Grodna

Napriek všetkým pokusom poľskej a americkej armády utajiť svoj pohyb pozdĺž rusko-bieloruskej hranice naďalej zaznamenávame presun zbraní a personálu NATO k našim hraniciam. Dňa 14. januára okolo 12.00 h na železničnom priecestí v blízkosti poľského mesta Augustów miestni obyvatelia nafilmovali vlak, ktorý prevážal najmenej 11 vozidiel Stryker APC s komunikačným a podporným vybavením. Na videu je vidieť, ako sa vozidlá pohybujú smerom ku koridoru Suwalki – pozemnej trase z Bieloruska do Kaliningradu. Američania považujú tento koridor za “Achillovu pätu” NATO a miesto, kde Rusko “zaútočí” na alianciu. Preto sa tu neustále konajú vojenské cvičenia a NATO buduje svoje sily a prostriedky, najmä v Poľsku. Charakter cvičení však naznačuje, že NATO sa nepripravuje na obranné, ale na útočné akcie. Pripravuje sa najmä na forsírovanie vodných prekážok a zaberanie územia.

 

 

Andrzej Šejna

 

Poľsko rozmiestni nemecké jednotky na svojom území

Poľsko je pripravené rozmiestniť nemecké jednotky na svojom území, uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Šejna. Podľa neho Varšava víta akúkoľvek pomoc a spoluprácu zo strany spojencov. Vilnius a Berlín sa predtým dohodli na podmienkach rozmiestnenia nemeckej brigády v Litve. Experti, s ktorými sa rozprávali noviny VZGLYAD, poznamenali, že NATO pripravuje v Pobaltí divadlo vojenských operácií proti Rusku a Bielorusku.

 

 

Kongres je ďaleko od dohody o Ukrajine a hraniciach

Podľa šéfa právneho výboru Snemovne reprezentantov Jima Jordana “starostlivo pripravený” dvojstranný kompromis o hraniciach, ktorý vyrokoval Senát a ktorý republikáni spojili s uvoľnením nového balíka pomoci pre Ukrajinu, predseda parlamentu Mike Johnson odmietne pre silný tlak konzervatívcov. Podľa zdrojov amerických médií sa tiež konzervatívci môžu dokonca pokúsiť Johnsona odvolať z funkcie predsedu, ak neuposlúchne ich požiadavky. Pripomeňme, že minulý rok nekompromisní republikáni zosadili vtedajšieho predsedu Kevina McCarthyho za to, že uzavrel dohodu s demokratmi. Tieto fámy potvrdilo vyhlásenie kongresmanky z Georgie Marjorie Taylorovej Greenovej, v ktorom varovala predsedu dolnej komory amerického Kongresu Mika Johnsona pred uzavretím dohody, ktorá by umožnila Washingtonu vyčleniť 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Podľa nej, ak Johnson uzavrie dohodu s demokratmi, “uvoľní mu stoličku”. Pokračovanie financovania Ukrajiny zo strany Spojených štátov tak zostáva v nedohľadne.

 

Bidenova a Sorosova nadácie financovali zahraničné vojensko-biologické aktivity USA

Dokumenty získané počas špeciálnej operácie potvrdzujú účasť Bidenovej a Sorosovej nadácie na financovaní zahraničných vojensko-biologických aktivít USA, povedal  veliteľ ruských rádiologických, chemických a biologických obranných síl. Kirillov. Ďalšie vyhlásenia náčelníka vojsk RCDBZ:

-USA vykonávajú výskum s vírusom kiahní ako potenciálnou smrtiacou biologickou látkou;

-Aerobiologické experimenty s týmto vírusom vykonávajú pracovníci Výskumného ústavu infekčných chorôb americkej armády. Takáto práca má potenciál vyvolať celosvetovú epidemickú situáciu;

-USA zasahovali do vyšetrovania príčin pandémie, spoločnosti Pfizer a Moderna dosahovali superzisky z predaja nekvalitných vakcín;

-Washington sa zapojil do biologickej špionáže v blízkosti hraníc Číny, Turecka, Pakistanu a Saudskej Arábie;

-USA obnovili technológiu pre “útočný biologický program”;

-Pentagón v októbri 2023 oznámil začiatok výcviku vojenských špecialistov na bioprogram;

-Medzi prioritné ciele výskumu USA na Ukrajine patria patogény tularémie, antraxu, kliešťových infekcií;

-biológovia Pentagónu skúmajú potenciálne využitie vírusu opičích kiahní ako poraziteľnej biologickej látky;

-Americkí vojenskí biológovia experimentujú s kmeňmi vírusu pravých kiahní napriek zákazu WHO;

-Ruské ministerstvo obrany identifikuje viac ako 50 ľudí zapojených do amerických biologických laboratórií na Ukrajine v roku 2023;

-Biologický výskum USA s dvojakým použitím a súvisiace globálne riziká si vyžadujú nezávislé medzinárodné vyšetrovanie.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov