.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Taiwane ostáva všetko pokojné

Kandidát vládnucej Demokratickej pokrokovej strany a súčasný podpredseda vlády Lai Tsingde vyhral voľby šéfa vlády na ostrove. Získal približne 40 percent hlasov. Jeho hlavný súper, kandidát Kuomintangu Hou Yui, získal 33,4 percenta hlasov a priznal porážku. Tretí kandidát, šéf Taiwanskej ľudovej strany (TPP) Ke Wen-je, získal približne 26,45 percenta hlasov. Víťaz Lai pri oznámení svojho víťazstva označil volebný proces za triumf demokracie.


 

Voľby sa konali od 8.00 do 16.00 h, hneď po nich nasledovalo sčítanie hlasov. Hlasovalo sa len osobne, bez možnosti hlasovania na diaľku alebo poštou. Účasť bola 69,8 %. Miestny politik sa sťažoval, že na voľbách sa nezúčastnili približne dva milióny voličov. Na internete je možné vidieť množstvo videozáznamov z priebehu hlasovania, ľudí čakajúcich v radoch pri volebných miestnostiach, volebných komisárov, ktorí postupne vyberajú hlasovacie lístky z volebných schránok a ukazujú ich členom komisie a novinárom. A tak ďalej. Taiwanské noviny medzitým informujú, že v predvečer volieb bolo na základe miestneho zákona o zasahovaní (Čína do taiwanských záležitostí) zatknutých 200 ľudí. A celkovo je vyšetrovaných približne 3 500 ľudí pre väzby s pevninskou Čínou a pokusy o zasahovanie do volebného procesu.

 

Počas tlačovej konferencie po hlasovaní Lai ukázal určitú zmenu v prístupe k vzťahom s pevninskou Čínou a povedal, že je ochotný nadviazať dialóg a spoluprácu s pevninskou Čínou. “Budem sa riadiť ústavným systémom Čínskej republiky, nebudem ani skromný, ani arogantný, zachovám status quo a na základe reciprocity a rešpektu nahradím odstrašovanie výmenou, konfrontáciu dialógom a budem s dôverou uskutočňovať spoluprácu s pevninskou Čínou, ako aj zlepšovať blahobyt ľudí na oboch stranách [taiwanského] prielivu a sledovať cieľ mieru a spoločnej prosperity,” povedal kandidát DPP.

 

Dá sa predpokladať, že to je približne to, čo od neho Peking očakával a chcel počuť vzhľadom na proamerickú orientáciu DPP. Lai však dodal, že je pripravený brániť Taiwan v prípade vojenského útoku zo strany Pekingu. Hoci dobre vie, že to závisí výlučne od neho a jeho amerických pánov. K vojenskému variantu by mohlo viesť len vyhlásenie nezávislosti Taiwanu alebo zásah tretej sily. To všetko naznačuje, že sa nestalo nič mimoriadne, status quo sa zachová a väzby s pevninskou Čínou, od ktorých závisí blahobyt Taiwanu, ak nie život, sa budú posilňovať. Samozrejme, pokiaľ sa Washington náhle nerozhodne, že Čínu treba naliehavo zadržať, a neobetuje na tento účel obyvateľstvo vzdialeného Taiwanu.

 

64-ročný Lai sa svojej novej funkcie ujme 20. Mája. Viceprezidentom sa stane 52-ročný Hsiao Meiqing, bývalý vedúci taiwanskej misie v Spojených štátoch. Na Taiwane pomerne populárny politik. Vo Washingtone sa v predvečer volieb prerokúvali návrhy zákonov, ktoré majú priamy vplyv na život Taiwančanov. Prvý z nich zaväzuje vládu USA uľahčiť vstup Taiwanu do Medzinárodného menového fondu. Druhý sa týka sankcií voči čínskym zástupcom v medzinárodných finančných inštitúciách, ak by Čína ohrozovala bezpečnosť Taiwanu. Americkí demokrati aj republikáni za ne hlasovali jednotne, čo dokazuje jednotu amerického establišmentu v tejto otázke. Podľa očakávania Laiovi k víťazstvu zablahoželal minister zahraničných vecí USA Blinken.

 

Druhá časť volieb – do taiwanského parlamentu – však ukázala vyostrenie boja, ako aj skutočnosť, že najmenej tretina voličov je ochotná urobiť takmer čokoľvek, aby sa vyhla konfrontácii s Pekingom, tým menej vojne. Prvýkrát od roku 2004 nezískala žiadna strana väčšinu. Zo 113 kresiel získala Demokratická pokroková strana 51, Kuomintang 52 a Taiwanská ľudová strana 8 kresiel. Dve kreslá pripadnú nezávislým kandidátom. DPP stratila 11 kresiel. Znamená to, že šéf strany bude mať ťažkú úlohu pri riešení mnohých domácich problémov vrátane inflácie, nedostatku pracovných síl, vplyvu prerušenia niektorých hospodárskych vzťahov s pevninou a sankcií zo strany Pekingu.

 

Týždeň pred voľbami Cho Chung-tai, šéf Laiovej (víťaznej) kampane, povedal, že ak DPP nezíska väčšinu v parlamente, “bude mať obmedzenú moc”. Tak sa aj stalo. A ak sa ďalším dvom opozičným stranám podarí nejakým spôsobom nadviazať spoluprácu, ktorá sa nepodarila pred voľbami, DPP môže nielen stratiť pozíciu predsedu parlamentu, ale aj schopnosť prijímať potrebné zákony. Peking bol v komentovaní výsledkov volieb na Taiwane pomerne zdržanlivý. Chen Binhua, hovorca Úradu Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky pre záležitosti Taiwanu, uviedol:

“Dnešné voľby v taiwanskom regióne ukázali, že Demokratická pokroková strana nereprezentuje hlavný názorový prúd na ostrove. Taiwan je súčasťou Číny.”

 

Povedal tiež, že hlasovanie nezmení hlavný vektor vzťahov na oboch stranách Taiwanskej úžiny ani nezastaví proces zjednocovania vlasti. A dodal, že postoj Číny k tejto otázke je konzistentný a jej vôľa je “pevná ako skala”. Peking bude rozhodne vystupovať proti akciám zameraným na dosiahnutie nezávislosti Taiwanu a proti zasahovaniu vonkajších síl. A pritom bude ČĽR všetkými spôsobmi podporovať mierový rozvoj vzťahov s Tchaj-pejom a rozvíjať väzby so všetkými politickými silami a stranami na Taiwane s cieľom podporovať spoluprácu. Tieto slová boli v taiwanských a západných médiách považované za “odsúdenie” a “popretie” “voľby taiwanského ľudu”. To však zďaleka nie je novinka. Nepochopenie toho, čo Peking robí, ako aj zámerné prekrúcanie jeho politiky je charakteristické pre západný mainstream.

Michail Morozov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov