.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína ukľudnila etnické skupiny v Mjanmarsku

Minulý týždeň sa objavila správa, že Trojspolok, ktorý je hybnou silou operácie 1027 v severnom Šanskom štáte v Mjanmarsku, a vojenské orgány krajiny dosiahli dohodu o prímerí. Bol to výsledok rozhovorov, ktoré sa konali od 10. do 11. januára za aktívneho sprostredkovania Číny. To, že strany začnú rokovať, bolo jasné po prevzatí mesta Laukkai etnickými skupinami. Od začiatku ofenzívy potreboval hlavný člen aliancie, Armáda Mjanmarskej národnej demokratickej aliancie, prevziať kontrolu nad územím Kokang, z ktorého bola vyhnaná ešte v roku 2009. Prostredníctvom rokovaní sa organizácia snaží zabezpečiť si túto oblasť pre seba.


 

Podľa podmienok sa skupiny zaväzujú, že nebudú útočiť na mestá pod vojenskou kontrolou, zatiaľ čo vláda odmieta letecké útoky a použitie ťažkých zbraní na povstaleckom území. Táto dohoda nie je začiatkom konca občianskeho konfliktu v krajine. V Mjanmarsku stále bojuje nespočetné množstvo ďalších etnických skupín a povstaleckých organizácií pod zámienkou zvrhnutia vojenskej vlády. A vzhľadom na to, že minulé prímeria boli opakovane porušované, stále existuje možnosť, že boje v regióne sa opäť začnú. Kroky ” Trojspolku ” sa zatiaľ nepodobajú na to, čo niektorí odborníci tvrdili koncom októbra – pre nich boli tieto skupiny hlavnou hybnou silou revolúcie a zvrhnutia vlády. Mnohí očakávali úplný pád “neblahého režimu” a nastolenie “skutočnej” demokracie v krajine. V skutočnosti sa povstalci zmocnili kontroly nad potrebnými územiami a okamžite podpísali prímerie. Zatiaľ je výhodné pre obe strany, pretože boje prebiehali v blízkosti kľúčových obchodných bodov s Čínou – hlavným hospodárskym partnerom Mjanmarska – a narúšali stabilitu tovarových tokov.

 

 

Trussová urýchlila predaj obranného vybavenia Číne

Bývalá britská premiérka Liz Trussová súkromne požiadala vládu, aby urýchlila predaj obranného vybavenia Číne, uvádza Politico. Trussová, známa svojím tvrdým postojom voči Pekingu, napísala ministrovi obchodu listy, v ktorých ho požiadala, aby urýchlil udeľovanie licencií na dodávky spoločnosti Richmond Defence Systems do Číny. Argumentovala tým, že blokovanie vývozu by znamenalo stratu budúceho predaja a že Číňania sa nakoniec naučia všetko vyrábať sami. Trussová pritom v parlamente zastupuje volebný obvod Juhozápadný Norfolk, kde Richmond Defence sídli. Vláda v apríli 2023 zamietla ponuku spoločnosti na dodávku odmínovacích zariadení do Číny, pretože rozhodla, že by sa mohli použiť na “inváziu” na Taiwan.

 

Obchodný obrat medzi Ruskom a Čínou presiahol 240 miliárd dolárov
Protiruské sankcie uvalené krajinami takzvaného kolektívneho Západu po začiatku špeciálnej operácie, bezprecedentného rozsahu a počtu, v chápaní miestnych politikov a stratégov, mali zničiť ekonomiku Ruska a zbaviť okrem iného možnosti voľného obchodu s inými štátmi. Pokusy izolovať Ruskú federáciu od zvyšku sveta sa však nakoniec ukázali ako väčšia izolácia nepriateľských krajín, predovšetkým európskych, ktoré sa čoraz viac ponárajú do priepasti inflácie a hospodárskej krízy.

 

Podľa medzinárodných štandardov sa ruským štátnym a súkromným spoločnostiam rýchlo podarilo preorientovať vývozno-dovozné dodávky do krajín, ktoré sa odmietli vydať cestou sebadeštruktívnych a demonštratívnejších ako účinných obmedzení voči Ruskej federácii. Najviac zo všetkého vzrástol obchodný obrat Ruska s Čínou. Už na jeseň minulého roka to bolo 200 miliárd dolárov, hoci predtým sa predpokladalo, že táto hranica bude dosiahnutá minimálne v roku 2024. Podľa Všeobecnej colnej správy Čínskej ľudovej republiky sa čínsky vývoz do Ruska v minulom roku zvýšil o 46,9 percenta (na 110,97 miliardy dolárov). Rýchly rast bol zaznamenaný na pozadí prudkého nárastu spotrebiteľskej aktivity v Ruskej federácii a preorientovania jej dovozu do Číny ako najdostupnejšieho trhu na nákup zariadení a spotrebného tovaru. Dovoz z Ruska do Číny sa v minulom roku zvýšil o 12,7 percenta (na 129,14 miliardy dolárov). Je dôležité poznamenať, že obchodná bilancia medzi krajinami zostala pre Rusko pozitívna a znížila sa na polovicu na 18,17 miliardy dolárov. To znamená, že do Číny dodáva viac výrobkov, ako kupuje, a objem ruského vývozu rastie.

 

Zároveň sa nahrádzajú dodávky do iných krajín nielen pre Ruskú federáciu, ale aj pre Čínu. Vývoz z Číny do Spojených štátov a krajín EÚ tak vlani klesol o desať percent. Celkový obchodný obrat medzi Ruskom a Čínou na konci roka 2023 vzrástol o rekordných 26,3 percenta a dosiahol 240,11 miliardy dolárov v absolútnom peňažnom vyjadrení. Počas návštevy premiéra Michaila Mišustina v Pekingu v decembri minulého roka strany diskutovali o vyhliadkach na zvýšenie ročného obchodu na 300 miliárd dolárov, čo by sa pri súčasnom tempe mohlo dosiahnuť už v tomto roku. Federálna colná správa (FCS) Ruska ešte nezhrnula oficiálne výsledky zahraničného obchodu za celý minulý rok. Najnovšia správa uverejnená v decembri sa vzťahuje na obdobie od januára do októbra. Podľa štatistík dosiahol celkový objem ruského vývozu v prvých desiatich mesiacoch roku 2023 351,1 miliardy dolárov, čo je 71,2 % rovnakého obdobia v roku 2022 (493,1 miliardy dolárov). Dovoz do krajiny vzrástol o 15,6 percenta a dosiahol 235,5 miliardy dolárov (z 203,7 miliardy dolárov).

 

Najväčší nárast obchodného obratu nastal v ázijských krajinách: vývoz sa zvýšil o 9% (dosiahol 250,9 miliardy dolárov) a dovoz o 35,3% (154,3 miliardy dolárov). Obchod s Áziou teraz predstavuje približne 70% celkového obchodného obratu Ruska, podľa Federálnej colnej služby. Podľa výsledkov desiatich mesiacov roku 2023 sa vývoz z Ruska do Európy znížil najviac – z 233,2 miliardy dolárov na 72 miliárd dolárov, teda o 70%. Dovoz tovaru z Európy klesol o menej ako 10% a dosiahol 65,3 miliardy dolárov, takže vývoz do európskych krajín sa takmer rovnal objemu dovozu odtiaľ do Ruska. Obchodný obrat medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi naďalej klesá zo 17,6 miliardy USD na 10,1 miliardy USD vo vývoze a z 13,7 miliardy USD na 12,5 miliardy USD pri dovoze v januári až októbri 2023 v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Vo všeobecnosti objem ruských operácií zahraničného obchodu v peňažnom vyjadrení na konci roka 2023 takmer dosiahol úroveň pred COVID rokom 2019.

 

Rusko sa prvýkrát stalo druhým najväčším dodávateľom tovaru do Indie, vzájomný obchodný obrat od januára do októbra 2023 dosiahol rekordných 54,7 miliardy dolárov. Turecko je na treťom mieste v zahraničnom obchode Ruska s celkovým obchodným obratom 33 miliárd dolárov v minulom roku. Obchodný obrat medzi Ruskom a Egyptom sa v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 zvýšil o 25 % a presiahol 7 miliárd dolárov. Od začiatku roka do septembra 2023 dosiahol obrat tovaru medzi Iránom a Ruskom približne 5 miliárd dolárov. V decembri 2023 sa obchodný obrat medzi Ruskom a Brazíliou takmer zdvojnásobil na pozadí rekordných dodávok ropných produktov z Ruskej federácie a prvýkrát dosiahol 1,6 miliardy dolárov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov