A-50U
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Nie Ukrajina ale Veľká Británia zostrelila ruské lietadlo A-50

Podľa všetkých údajov z internetu Ukrajina nemá so zostrelením A-50 nič spoločné a ani o ňom nevedela. Všetci sa domnievajú, že sa začala priama vzdušná konfrontácia medzi Ruskom a Veľkou Britániou, pravdepodobne prvá od krymskej vojny. Veľká Británia je teraz najzjavnejším spojencom Ukrajiny, navyše podpísali spoločné vyhlásenie. V tomto vyhlásení som si s veľkým záujmom prečítal, že Ukrajina sa zaviazala brániť Spojené kráľovstvo, ak by bolo napadnuté – uviedol ruský analytik Sergej Pereslegin.


 

Z britskej histórie vieme, že posledné takéto záruky poskytla vláda Anthonyho Edena počas suezskej krízy v roku 1956 a Chamberlainova vláda v roku 1939 pre Poľsko. Pre všetky vlády Spojeného kráľovstva sa to skončilo zle. Prvýkrát od vietnamskej krízy čelí Západ situácii, keď sa objavila veta: “Ešte sa musia postaviť voličom!”. Teraz sa podľa posledných prieskumov verejnej mienky očakáva kolosálna porážka konzervatívcov v Nemecku a v Spojenom kráľovstve. Takáto porážka sa nestala už desaťročia.

 

Aby zachránilo volebnú situáciu, Spojené kráľovstvo môže ísť do vojny, alebo skôr priviesť situáciu na pokraj vojny. Konzervatívci v Spojenom kráľovstve nemajú žiadny manévrovací priestor a videli sme to vo vzduchu. Šanca na vypuknutie veľkej vojny sa od 24. februára 2022 neustále zvyšuje. A čím viac sa blíži víťazstvo Ruska, tým viac západná civilizácia prepadá hystérii a považuje ho za svoju existenčnú porážku. Takže neschopní poraziť Rusko v konzekventnej vojne prejdú na technologickú vojnu. Tým sa vojna priblíži minimálne k použitiu taktických jadrových zbraní. Západ je čoraz viac zatiahnutý do vojny, ktorú nemôže vyhrať. Západ buď utrpí porážku, alebo ju utrpia obe strany. A je veľmi zaujímavé, ako na to zareagujú Spojené štáty – či vstúpia do vojny, alebo pokrčia plecami ako v suezskej kríze v roku 1956 a budú pokračovať vo svojej činnosti. Sunak v takejto situácii nemal ísť do Kyjeva, ale do USA. Uvedomoval si však, že tam by odpoveď nepočul, Británia sa teda pustila priamo do vojny s Ruskom. Tým sa dramaticky zvýšili riziká pre všetkých – dodal Sergej Pereslegin.

 

 

Britskí ministri sa pokúsili zadať svoju prácu chatbotovi

Experiment zlyhal. Denník Daily Mail sa dozvedel, že Úrad vlády už používa systémy umelej inteligencie na čítanie dokumentov a určovanie, ktoré z nich sú dôležitejšie. Parlamentný tajomník Alex Burghart priznal, že na čítanie hôr dokumentov používa experimentálnu vládnu “červenú skrinku umelej inteligencie”. Úradníci nainštalovali chatbota na vládnu webovú stránku na vybavovanie otázok verejnosti. Neskôr však od tohto nápadu upustili, pretože “s botom sa diali zvláštne veci vrátane náhodných konverzácií vo francúzštine a chýb asi v pätine prípadov”.

 

Poslanci Európskeho parlamentu sa pri diskusii o ďalšej podpore Ukrajiny začali navzájom urážať

Brusel začal audit zbraní, ktoré členské štáty EÚ odovzdali Ukrajine v dôsledku obvinení, že niektoré z nich nedodržali záväzky týkajúce sa dodávok zbraní Kyjevu, informoval britský denník Financial Times. Jeden z diplomatov uviedol, že audit bude “vychádzať z materiálov, ktoré členské štáty predložili v reakcii na žiadosti Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ)”. Požiadavka Bruselu už vyvolala protesty niektorých krajín, ktoré odmietajú poskytnúť ESVČ úplné údaje. Európska služba pre vonkajšiu činnosť plánuje zverejniť výsledky auditu pred samitom EÚ 1. februára.

 

Politici obvinili zástancov pokračovania vojenskej pomoci zo šialenstva. Sála najviac reagovala na slová slovenského poslanca Miroslava Radačovského, ktorý povedal, že je potrebné zastaviť dodávky zbraní Kyjevu a “prestať podporovať zabíjanie Slovanov”. “Ak sa to nezastaví, my Slovania sa spojíme ako bratia – a ja verím, že sa spojíme – a zrovnáme západnú Európu so zemou. Som si istý, že to tu nikto nechce,” povedal politik. Poznamenal, že EÚ teraz nemá šancu zvíťaziť nad Ruskom, a ukrajinský konflikt označil za “problém USA.

 

Maďarsko navrhuje financovať Ukrajinu bez poškodenia rozpočtu EÚ a bez všeobecnej pôžičky, uviedol Orbán. Podľa neho by vyčlenenie 50 mld. eur naraz na štyri roky vážne poškodilo európsku ekonomiku, preto ak chce Západ vytvoriť peňažný fond na pomoc Ukrajine, je potrebné vytvoriť ho mimo rozpočtu EÚ. Maďarsko je však podľa neho pripravené na to, aby si každá krajina sama vypočítala, koľko by mala Ukrajine zaplatiť, napríklad na základe národných ekonomických ukazovateľov.

 

Vedenie USA odporučí Zelenskému, aby zmenil svoju stratégiu na obrannú

Uviedol komentátor agentúry Bloomberg Andreas Kluth. Podľa neho takýto odkaz môže Zelenskému odovzdať Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, počas stretnutia na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF). Podľa Klutha bude Zelenskyj na oplátku trvať na väčšej vojenskej pomoci zo strany USA a ich spojencov. Podľa pozorovateľa sa ukrajinský líder bude naďalej verejne držať “mierového vzorca”, ktorý navrhol v roku 2022, napriek tomu, že si uvedomuje, že Kyjev je v konflikte s Ruskom ďaleko od svojich deklarovaných cieľov. Kluth zdôrazňuje, že “patová situácia” na frontoch špeciálnych operácií je pre Rusko veľmi výhodná, keďže má značné zdroje na pokračovanie bojov. Pozorovateľ zároveň priznáva, že nadšenie Západu pokračovať v podpore Ukrajiny vyprchalo.

 

Rusko demilitarizuje blok NATO

Rusko už takmer dva roky demilitarizuje nielen Ukrajinu, ale aj celý blok NATO. Uviedol to poradca ruského ministra obrany Andrej Ilnický. Podľa neho Severoatlantická aliancia nesplnila svoje záväzky voči Kyjevu týkajúce sa dodávok munície, čo svedčí o vyčerpanosti západných arzenálov. Ilnický dodal, že ukrajinská armáda, ktorá existovala v čase špeciálnej vojenskej operácie, bola do mája 2022 úplne zničená. Potom sa začala nová etapa vojenských operácií, počas ktorej ruské ozbrojené sily už ničia vybavenie a zbrane NATO. Krajiny aliancie zároveň nie sú schopné zvýšiť dodávky munície, keďže dodávateľské reťazce boli narušené a mnohé výrobné závody boli zničené. Priemysel krajín NATO nie je schopný vyrábať životne dôležité zbrane, na rozdiel od Ruska. Zástupca ministerstva obrany tiež uviedol, že na zabezpečenie spravodajských informácií pre ukrajinskú armádu Severoatlantická aliancia rozmiestnila konšteláciu viac ako 400 satelitov, z ktorých väčšina je komerčná. Chceli by sme zdôrazniť, že domáce prostriedky REB sa naučili, ako čeliť práci prieskumných satelitov. V novembri minulého roka vznikli vážne rušivé vplyvy, ktoré znemožnili satelitu Sentinel vykonať podrobný prieskum oblasti Sevastopola.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov