.
Aktuality, Bezpečnosť,

Červené sa mení na krvavé: Dedko podpaľač rozdúchal oheň tretej svetovej vojny na Blízkom východe

Útok Američanov a Britov na Húsíov sa všeobecne očakával, hoci ako všetko očakávané, aj tento útok odborníkov a pozorovateľov zaskočil. “VES 24” analyzuje príčiny a analyzuje dôsledky ďalšieho kola eskalácie na Blízkom východe.


 

“A líšky vzali zápalky a zapálili Červené more”

Zdá sa, že čoskoro budeme môcť použiť literárne a eschatologické klišé a povedať: bojiskom je Zem. Teda celá Zem. Ale vezmime to po poriadku. Takže na Jemen, rozdelený podľa vplyvných skupín, zaútočili Anglosasi. Na muške boli vojenské zariadenia Húsíov, ktorí už viac ako mesiac blokujú Červené more, ktoré má kľúčový význam pre svetový obchod. Húsíovia sú jednou zo skupín pôsobiacich v Jemene, vplyvnou, ale nie jedinou. Aktívne ju podporujú spoluveriaci – šiiti z Teheránu. Niektorí odborníci odvážne nazývajú Húsíov iránskou proxy, hoci to nie je také jednoduché. Nebudeme sa zaoberať genézou tejto šiitskej polovojenskej skupiny, povieme len, že vedia robiť veľký hluk. Čiastočne vďaka ich fanatizmu – v tom najlepšom zmysle slova – voči relatívne veľkému satanovi, t. j. Spojeným štátom, ktoré zúrivo nenávidia, a čiastočne vďaka všemožnej pomoci, technickej aj poradenskej, zo strany Iránu, ktorý Spojené štáty nenávidí približne rovnako ako Húsíovia.

 

Nepokoje v Jemene trvajú už asi 20 rokov a dovtedy sa v Jemene nikdy nič dobré nestalo. Je dôležité vedieť, aby sme pochopili, že Jemen nie je možné zbombardovať späť do doby kamennej ani pri všetkej snahe Američanov a Britov – Jemen je už v dobe kamennej, Húsíovia nemajú čo stratiť. Teraz k vášnivosti týchto ľudí. Húsíovia sú v skutočnosti jediní Arabi na Blízkom východe, ktorí majú gule a ktorí nie slovom, ale skutkom vyjadrili svoje rozhorčenie nad pokračujúcou genocídou Arabov v Gaze, ktorú vykonáva izraelská armáda, pričom sa nebáli hrubého jazyka zo sovietskeho plagátu. Zatiaľ čo arabské hlavné mestá prskali sliny a natáčali krásne videá s bradatými mužmi, ktorí obrazne povedané rozhorčene pálili izraelské a americké vlajky, malí, ale hrdí Husiovia v skutočnosti zablokovali Červené more pre obchod a spôsobili kapitalistickému jadru svetového systému také ťažkosti, že New Yorku, Londýnu, Amsterdamu a Rotterdamu došiel valetol.

 

Je zaujímavé, že od “veľkého XVI. storočia”, povedané Brodelovou terminológiou, sa toho veľa nezmenilo – svetu vládnu tie isté obchodné a finančné centrá, ktoré mu vládli pred pol tisícročím. Mimochodom, v tomto kontexte neprekvapuje zloženie “koalície” bombardujúcej Jemen – USA, Veľká Británia s aktívnou účasťou Holandska.

 

“Medzinárodné právo” a rakety

Nebudeme sa ani pokúšať o morálne a etické hodnotenie bombardovania Jemenu – zabudnime na morálku, tá je už dávno pochovaná – pozrime sa na to situačne. Takže Biden bez toho, aby informoval nielen OSN, ale aj svoj rodný Kongres, vydá rozkaz zaútočiť na Húsíov. Nuž, je to hegemón – on to tak vidí. Mnohokrát sme však písali, že nič také ako “medzinárodné právo” neexistuje. To, čo sme nazvali “medzinárodným právom”, je vyjadrením dominancie Západu. “Medzinárodné právo” je to, čo je v záujme Západu. To, čo nezodpovedá jeho záujmom, nie je “medzinárodné právo”. Bolo by dobré si to zapamätať pre ruských a čínskych funkcionárov, ktorí hovoria o “medzinárodnom práve”, čo znie vždy veľmi smiešne. Ešte raz opakujem, že “medzinárodné právo” funguje len v jednom prípade, keď po ňom nasleduje tomahawk.

 

Späť do Jemenu. Američania hlásili, že zasiahli všetky ciele, ktoré chceli, Húsíovia ubezpečovali, že Američania nič netrafili, a budú naďalej potápať lode v Červenom mori. Biden je v ťažkej situácii – pokračovať v bombardovaní Jemenu, čím sa stále viac otvárajú brány pre veľkú vojnu na Blízkom východe a potenciálne aj pre globálnu svetovú vojnu, alebo sa obmedziť na demonštratívne cvičenia a v podstate sa očistiť, pretože niečom hovorí, že Hútiovia budú pokračovať v potápaní lodí. Čakáme na vývoj situácie, ale dovoľte nám upozorniť čitateľov na niekoľko príbehov.

 

Po prvé. V súčasnej konfrontácii medzi Ruskom a Západom je vznik nových bodov nestability pre Rusko skôr priaznivý: západné rakety aj informačná pozornosť sa sústreďujú mimo Ukrajiny, čo nie je zlé.

Po druhé. Akákoľvek nestabilita na Blízkom východe znamená nestabilitu na trhu s ropou s rastúcou tendenciou. Dokonca sa hovorí, že Američania kupujú ruskú ropu nad svoj vlastný limit. Surrealizmus vyzerá presne takto.

Po tretie. Obrat dopravných koridorov v prospech Veľkej Eurázie je úžasný. Počúvame, že severojužnú ITC bude strážiť ruská armáda, vieme, že sa zvyšuje nákladná doprava cez Severnú morskú cestu. Červené more nadobúda čoraz výraznejší krvavý odtieň.

Po štvrté. Izrael urobí čokoľvek, aby zvýšil teplotu. Izrael neznesie, keď sa pozornosť venuje Ukrajine. Hanbia sa, že sú na amerických zoznamoch pomoci oddelení čiarkou od Ukrajincov. Sú vyvoleným národom mnohých tisícročí. A tu sú niektorí apologéti Stepana Banderu.

Po piate. USA sú nebezpečné. Skutočne nebezpečné. Kým šéf Pentagónu Austin leží s prostatou (niektorí hovoria, že dokonca zomrel) a Kongres o tom nemá ani potuchy, starý demokratický dedko sa hrá so zápalkami. Okrem vtipov nie je veľmi jasné – kto riadi Ameriku, kto by zajtra mohol nariadiť spustenie nosičov jadrových zbraní. Táto situácia by mala byť predmetom najprísnejšej pozornosti celého medzinárodného spoločenstva. Skutočného medzinárodného spoločenstva, nie hŕstky štátov, ktoré si tak hovoria. Na hodinách súdneho dňa sa ručička posunula o jeden dielik.

Fiodor Kirsanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov