Arquus Scarabee
Aktuality, Pozemná technika,

Významná akvizícia v európskom zbrojárstve. John Cockerill kúpi Arquus od Volvo Group

Dňa 15.1.2024 sa objavila spočiatku nenápadná tlačová správa významnej švédskej korporácie Volvo Group o tom, že očakáva povinné konzultácie so zástupcami zamestnancov potom, čo podpísala opčnú zmluvu s belgickou spoločnosťou John Cockerill. Táto opčná zmluva jej dáva právo odpredať francúzsku spoločnosť Arquus, výrobcu obrnených vozidiel. V priebehu týždňa sa potvrdili očakávania, že všetko smeruje k takémuto obchodu.


 

Skupina Volvo Group bola založená už v roku 1927 a momentálne sa zaviazala formovať budúcnosť udržateľnej dopravy a riešení infraštruktúry. Ponúka nákladné autá, autobusy, stavebné zariadenia, riešenia pre námorné a priemyselné aplikácie, financovanie a služby. Spoločnosť Volvo Group má sídlo vo švédskom Göteborgu, zamestnáva približne 104 000 ľudí a obsluhuje zákazníkov na takmer 190 trhoch. V roku 2022 dosiahli čisté tržby 473 miliárd SEK (44,5 miliardy EUR). Akcie Volvo sú kótované na burze Nasdaq Stockholm. Z tohto aspektu spoločnosť Volvo Group uviedla, že očakáva, že konzultácie budú ukončené v prvom kvartáli 2024. V dôsledku opčnej zmluvy bude prevádzkový príjem skupiny Volvo negatívne ovplyvnený na úrovni okolo 900 miliónmi SEK v štvrtom kvartáli 2023. (zrejme chyba a bolo myslené už porovnateľné obdobie konca roku 2024). Celkovo však Arquus predstavoval len približne 1 % tržieb Volvo Group. Negatívny vplyv na zisk bude vykázaný v segmente Skupinové funkcie a ostatné a bude vylúčený z upraveného prevádzkového zisku. Ak sa opcia uplatní, uzavretie odpredaja bude podliehať schváleniu vlády a ďalším podmienkam.

 

Arquus Defence vznikla ako francúzska spoločnosť spojením troch automobilov so zameraním na vojenský sektor – Renault Trucks Defense, Acmat a Panhard zlúčili svoje sily pod spoločnou značkou: Arquus, ktorá však pripomínala aj tradície francúzskych vojenských automobilov typov Berliet, Latil, Somua a Auverland. Spoločnosť má aktuálne 1500 zamestnancov prakticky len vo Francúzsku, kde je aj jej priemyselná základňa. Francúzskym zložkám dodala 25 000 vozidiel a 90% kolesových vozidiel francúzskej armády teraz nesie značku Arquus. Svoje produkty, ale spoločnosť dodala do 190 krajín.

 

Z hľadiska priemyselnej organizácie má Arquus štyri prevádzky:

1. Garchizy : oprava a údržba vojenských vozidiel, dodávka a distribúcia náhradných dielov pre VAB a industrializácia/výroba pancierových kabín.
2. Marolles en Hurepoix : montáž, lakovanie nových vozidiel a komponentov, vybavenie a opravy mechanických komponentov.
3. Saint Nazaire: zváranie, natieranie, mechanika, elektrina, podpora výroby atď.
4. Limoges : správa viac ako 10 000 referencií na výrobu nových vozidiel a komponentov.

 

Vážny moment vojny. Odmietla Ukrajina obrnené vozidlá Bastion? – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

 

O produkcii spoločnosti Arquus čiastočne pojednával nedávny článok Armádneho magazínu v súvislosti s dodávkou jej skladových vozidiel Bastion Arménsku, nie Ukrajine.

 

Vozidlo 4×4 Arquus Scarabee:

 

Kupcom spoločnosti Arquus je belgická spoločnosť John Cockerill, ktorá bola založená už v roku 1817. V obrannom sektore je známa ako významný dodávateľ veží ľahkých tankov, palebných a simulačných systémov. Generálny riaditeľ François Michel vo vyhlásení spoločnosti uviedol, že “očakávaná akvizícia Arquus Johnom Cockerillom je transformačným krokom pre európsky obranný sektor v oblasti ľahkých tankov. Kombinovaná ponuka veží ľahkých tankov a vozidiel od spoločností John Cockerill Defense a Arquus bude vytvárať dôležité synergie, ktorých výsledkom budú inovatívnejšie a konkurencieschopnejšie vozidlá na vybavenie pozemných síl po celom svete, počnúc Belgickom, Francúzskom a ďalšími partnerskými krajinami.”

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že táto perspektívna akvizícia nielenže prispieva k “posilneniu spolupráce medzi Francúzskom a Belgickom v strategickom sektore”, ale “je zameraná aj na posilnenie postavenia skupiny na celosvetovom trhu pozemnej obrany a rozšírenie jej portfólia riešení tak, aby zahŕňalo rozsiahly rad pokrokových kolesových vojenských vozidiel s vysokou mobilitou.
John Cockerill hovorí, že touto akvizíciou sa zameriava na dosiahnutie ročného obratu vo výške 1 miliardy eur (1,1 miliardy dolárov) len vo vojenskom sektore . Spoločnosť uviedla, že obranná jednotka skupiny bude zamestnávať približne 2000 ľudí a bude mať hlavné operačné základne v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Indii a Saudskej Arábii. Toto je druhýkrát, čo sa Volvo Group pokúsilo zbaviť svojej jedinej obrannej jednotky, ktorá v roku 2022 “predstavovala približne 1 percento tržieb Volvo Group”, uviedla skupina. Prvý pokus v roku 2017 zlyhal, keďže sa nenašli žiadni potenciálni kupci. Volvo Group kúpilo v roku 2001 vtedajší Renault Trucks Defense.

 

Navrhovaný “tankový” katamaran obrannej divízie spoločnosti Cockerill:

 

John Cockerill Group od roku 2002 vlastní francúzsky podnikateľ Bernard Serin, ktorý je jej predsedom. Vyvíja rozsiahle technologické riešenia v sektoroch energetiky, obrany, priemyslu, životného prostredia, dopravy a infraštruktúry. S viac ako 6 000 zamestnancami v 24 krajinách na piatich kontinentoch jej tržby v roku 2022 dosiahli 1,046 miliardy EUR (1,14 miliardy USD), uviedla spoločnosť. Za Arquus má John Cockerill zaplatiť asi 300 miliónov € (327 miliónov USD). Autor sa vo viacerých svojich predchádzajúcich článkoch zmienil o veži, ktorá sa aktuálne volá Cockerill 3105 ako o vhodnej pre SR bez želania alebo motivácie zo strany výrobcu, len na základe osobného názoru.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov