.
Aktuality, Bezpečnosť,

Leonkov: Skutočné ciele najväčších cvičení NATO je príprava na vojenský konflikt s Ruskom

NATO ohlásilo najväčšie vojenské cvičenia za posledné desaťročia. Oznámil ich vrchný veliteľ spoločných síl Severoatlantickej aliancie v Európe Christopher Cavoli. Alexej Leonkov, popredný vojenský analytik a redaktor časopisu Arzenál vlasti, povedal, aké ciele Západ sleduje začatím takýchto manévrov.


 

Do cvičenia Steadfast Defender-2024 sa zapojí až 90 000 vojakov. Manévre sa začnú budúci týždeň a potrvajú do mája. Počas cvičení chce Aliancia demonštrovať schopnosť presunu jednotiek zo Spojených štátov do Európy. Podľa správ západných médií bude scenár cvičenia simulovať vypuknutie tretej svetovej vojny.

“Čím viac sa tieto cvičenia približujú, tým viac okolo nich exponenciálne rastú rôzne legendy,” povedal Leonkov. Cvičenie je skutočne väčšie ako cvičenie Defender Europe, ktoré sa konalo v roku 2021. Mimochodom, hovorilo sa aj o najväčšom cvičení od čias studenej vojny. Do cvičenia Defender Europe sa zapojilo 30 000 vojakov. Teraz bolo oznámené, že sa ho zúčastní približne 50 000 pozemných vojakov, do 500 lietadiel a do 50 lodí. Samozrejme, možno sa počet zúčastnených jednotiek a štábov ešte zvýši.

 

Rétorika a scenár týchto cvičení sú jednoznačne protiruské. Budú sa konať na území Poľska a čiastočne pobaltských štátov, vo vodách Baltského mora. Podľa legendy o cvičení Rusko údajne zaútočilo a blok NATO sa “zjednotil a bránil”. Scenár s najväčšou pravdepodobnosťou predpokladá inváziu síl NATO do Kaliningradskej oblasti. Pri manévroch sa zohľadnia skúsenosti, ktoré krajiny NATO získali z ruských systémov protivzdušnej obrany. Týka sa to predovšetkým organizácie protivzdušnej obrany, leteckých operácií, pozemných síl, obrnených a delostreleckých zložiek. Plus námorný subjekt.

 

Som si istý, že jedna z úloh bude súvisieť s potlačením ruského ešalónového systému protivzdušnej obrany. Bude sa cvičiť takzvaná spoločná operácia, do ktorej budú zapojené námorné, vzdušné a pozemné sily, ako aj kozmický prieskum a kybernetické jednotky. Deklarovaných 90-tisíc vojakov nepôjde na cvičisko naraz, ale počas troch mesiacov – od februára do apríla. To znamená, že jednotlivé epizódy globálneho cvičenia budú precvičovať malé skupiny 3 – 5 tisíc ľudí.

 

Čo chce NATO týmito cvičeniami ukázať?

Ak sa predtým hovorilo, že hlavným pozadím cvičenia Defender Europe je demonštrovať súdržnosť a potenciál silového odstrašenia Ruska, teraz sa čoraz častejšie objavujú vyhlásenia, že cvičenie je prípravou na vojenský konflikt s Ruskom. Inými slovami, ide o manévre s úplne iným zafarbením, agresívnejšie voči Rusku. Preto sa NATO teraz rozhodlo zvýšiť počet síl rýchlej reakcie na 500 000 príslušníkov . To sa má dosiahnuť v troch fázach.

 

V prvej bude NATO schopné nasadiť 100 000 príslušníkov do desiatich dní. A toto nasadenie sa bude cvičiť počas vojenských cvičení. Druhou fázou je 200 000 vojakov v priebehu jedného mesiaca. A treťou fázou je 500 000 vojakov do 30 až 180 dní. Toto sú míľniky vojenskej výstavby a rozvoja ich ozbrojených síl, ktoré načrtli. Zároveň bolo konštatované, že na ich dosiahnutie je potrebné vykonať rozsiahle práce na prezbrojení armády a výcviku personálu, prilákať, zvýšiť a vycvičiť vojenský kontingent.

 

Ak sa NATO podarí zrealizovať to, čo si vytýčilo, má v prípade eskalácie Rusko na čo reagovať?

Minulý rok ruský minister obrany vyhlásil, že počet ruských ozbrojených síl sa výrazne zvýši. Až na 1 350 000 a viac vojakov. Ak bude konfrontácia zo strany Západu naďalej narastať, v súlade s tým budeme svedkami zmien v kvantitatívnych aj kvalitatívnych charakteristikách ruských ozbrojených síl. Vidíme, že už teraz, po vstupe Fínska do bloku NATO, sa organizuje ruské severné krídlo. Na jeho západných hraniciach sa objavujú nové posádky vojsk rôzneho určenia – pozemnej aj protivzdušnej obrany – a budujú sa letiská.

Lina Korsakovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov