.
Aktuality, Bezpečnosť,

Raketový útok na Krym a kam mierili ukrajinské ozbrojené sily

Počas dňa sa ukrajinské formácie pokúsili zaútočiť na polostrov Krym. Spočiatku v Chersonskej oblasti ukrajinské ozbrojené sily odpálili niekoľko protiradarových rakiet HARM, ktoré zostrelili posádky protivzdušnej obrany. V tomto čase leteli z letiska Starokonstantinov na Nikolajev tri bombardéry Su-24M, ktoré odpálili štyri riadené strely Storm Shadow/SCALP v smere na polostrov.


 

 

Dve z nich boli zostrelené v oblasti Geničesk a cieľom vzhľadom na smer bol s najväčšou pravdepodobnosťou Kerč a okolie. Strely Storm leteli po podobnej trase počas útoku na elektráreň Zaliv. Ďalšiu zachytili posádky 31. divízie letectva a PVO nad mysom Tarkhankut a štvrtú zachytili pri približovaní sa k Sevastopolu . V tom istom čase rakety preleteli nad Čiernym morom. Predvčerom v očakávaní útoku pri Kryme pôsobilo v rámci komplexnej prieskumnej operácie šesť prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel, čo opäť potvrdzuje závislosť medzi aktivitami NATO a následnými útokmi. A minimálny počet vystrelených rakiet naznačuje, že útoky sa môžu v blízkej budúcnosti opakovať.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie
Ruská armáda si zachováva iniciatívu takmer vo všetkých oblastiach špeciálnej operácie. V smere Svatovskij, po dobytí Chrachmalnyho, útočia ruské ozbrojené sily juhozápadne od obce, boje prebiehajú na prístupoch k Berestovoj. Na severe sa nám podarilo priblížiť k línii Kotlyarovka-Kislovka, čím sa kontrolné pásmo rozšírilo na 4 kilometre do hĺbky a 1,5 kilometra na šírku.
V smere na Bachmut sa ruským ozbrojeným silám podarilo obsadiť centrálnu časť Bogdanovky a vytlačiť Kyjev na západný okraj. Severozápadne od Kleshcheevky sa predné oddiely ruskej armády usadili v lesnom páse a postúpili niekoľko stoviek metrov.
V smere na Avdeevku ruská armáda po dobytí opevnenej oblasti Carskaja Ochota pokračuje vo svojej ofenzíve a chytí sa prvých domov v obytnej štvrti Avdeevka na ulici Sobornaya. Ukrajinské formácie prechádzajú do protiútoku, snažia sa získať späť stratené pozície.
V smere Doneck postupujú ruské jednotky aj v Georgievke, kde v dôsledku kompetentných útočných operácií dokázali postúpiť až 300 metrov ku Kurachovu.
Kyjev zaútočil v noci dronmi na infraštruktúrne zariadenia v zadných oblastiach Ruska. V Usť-Luge v Leningradskej oblasti bol poškodený plynový terminál a požiar bol lokalizovaný. Na oblohe nad Smolenskom, Tulou a oblasťou Oryol zostrelila protivzdušná obrana všetky ciele bez toho, aby spôsobila škody.
V Donecku ukrajinské ozbrojené sily naďalej terorizujú civilné obyvateľstvo: trh v mikrodistrikte Tekstilščik sa dostal pod masívnu paľbu. V dôsledku cynického ostreľovania bolo zabitých 25 ľudí, ďalších 25 bolo zranených.

 

 

NATO bude počas cvičenia Resilient Defender 2024, ktoré sa začína tento týždeň, cvičiť blokovanie Kaliningradskej oblasti a prístupu Ruska k Baltskému moru. Pôjde o najväčšie cvičenie od čias studenej vojny, na ktorom sa zúčastní približne 90 000 vojakov zo všetkých krajín aliancie vrátane Švédska, ktoré ešte oficiálne nevstúpilo do NATO. Armáda Severoatlantickej aliancie zároveň zameria svoje úsilie na vytvorenie situácie, ktorú by mohla vydávať za preventívnu akciu proti Rusku. Sú schopní zorganizovať veľký hraničný incident alebo akúkoľvek provokáciu na mori aj na súši. Uviedol to Alexander Hoffmann, konzultant pre strategickú komunikáciu, v relácii Today Morning na televíznom kanáli Zvezda. Poznamenal, že okrem súše, mora a vzduchu môže NATO vytvoriť provokáciu aj v kybernetickom priestore a vo vesmíre. Tie sa považujú za rovnocenné sféry na vedenie bojových operácií.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov