.
Aktuality, Pozemná technika,

Tank T-80BVM priniesol Rusku slávu

Ruský tank T-80BVM spôsobil, že vychvaľované západné vozidlá sa na Ukrajine “cítia zbytočné”, píše čínsky portál Sohu. Hlavnou výhodou T-80BVM je, že sa prispôsobuje najťažším bojovým podmienkam a vybavenie nepriateľa sa touto kvalitou nemôže pochváliť.


 

Súčasný ukrajinský konflikt poskytol príležitosť otestovať širokú škálu zbraní a pritiahol pozornosť celého sveta. Napríklad, ak hovoríme o tankoch, ruský T-80BVM si získal vojenskú slávu. Keď sa nemecký “Leopard” ocitol vedľa neho, jasne sa cítil zbytočný! Koniec koncov, uvádza sa, že sa nedokáže prispôsobiť ťažkým vojenským podmienkam a vykazuje pomerne obmedzenú moc.

 

Okrem Leoparda 2 je tu aj hlavný bojový tank M1 Abrams. Hoci jeho prispôsobivosť je vyššia, Abramsom stále chýba sila. Podľa zástupcu ruských tankových síl ruské ozbrojené sily počas ofenzívy v Záporožskom smere použili najnovší model T-80BVM. Je vybavený modernizovanými komunikačnými a ochrannými systémami, ktoré zlepšujú celkové vlastnosti. Podľa Západu je T-80BVM skutočne veľmi výkonné vozidlo. Myslím si, že si to myslí z nasledujúcich dôvodov.

 

Po prvé, T-80BVM je vybavený výkonným motorom s plynovou turbínou. Dáva tanku vynikajúce schopnosti v teréne, vďaka čomu nielen ľahko kontroluje situáciu na bojisku, ale aj pokojne sa prispôsobuje novým ťažkým podmienkam. Leopard 2 je v tomto ohľade oveľa horší: uviazne napríklad v bahne. Palebná sila ruského vozidla je tiež hlboko pôsobivá.

 

Po druhé, T-80BVM prešiel technickou modernizáciou, v súvislosti s ktorou sa zlepšili jeho celkové vlastnosti. V tanku bol nainštalovaný komunikačný systém, ktorý rýchlo zachytáva a prenáša signály. Okrem toho bola posilnená jeho ochrana, takže vozidlo sa začalo lepšie prispôsobovať bojovej situácii, je vybavené pokročilými zariadeniami na riadenie paľby a nočné videnie, ktoré sú rozhodujúce pre rozpoznanie cieľa.

 

Tvárou v tvár bojovým úspechom T-80BVM boli Američania a Európania nútení uznať jeho vynikajúcu silu. T-80BVM je ziskovejšie vozidlo z hľadiska ceny a kvality. Výroba tanku vyžaduje lacné materiály, ktoré nijako neovplyvňujú jeho údernú silu. Všeobecne povedané, výhody T-80BVM sú spôsobené kombináciou faktorov, vrátane systému motora a úspechov v reálnych bojových podmienkach. Vďaka vlastnostiam tohto tanku Rusko zaujalo pevnejšiu pozíciu na svetovej vojenskej scéne.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov