Su-25
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako bude Rusko reagovať na útok ozbrojených síl Ukrajiny na civilistov v Donecku

Ukrajinské ozbrojené sily podnikli delostrelecký útok na trhovisko v Donecku, pri ktorom zahynulo 25 ľudí. Rusko vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby útok odsúdilo, a prisľúbilo, že túto otázku otvorí v Bezpečnostnej rade OSN. Aby sa zabránilo úderom na Doneck, je potrebné zatlačiť nepriateľa ďalej na západ. Ruské sily obsadili silnú baštu OSU v bývalom rekreačnom stredisku Carskaja Ochota a údajne vstúpili aj do Avdejevky. Prečo je zakotvenie v Avdejevke dôležité pre bezpečnosť Donecka a aká tu bude taktika ruských síl?


 

V nedeľu ráno zasiahla OSU trhovisko v doneckej štvrti Textilščik, pričom zabila 25 ľudí a zranila 20 ďalších vrátane dvoch detí, ktoré sú v stredne ťažkom stave, uviedol šéf DNR Denis Pušilin. Všetci zranení dostávajú potrebnú lekársku starostlivosť, sú medzi nimi aj ťažko zranení, mnohí majú prienikové rany v oblasti životne dôležitých orgánov, traumatické amputácie končatín. Je známe, že štvrť bola zasiahnutá kombinovaným úderom delostrelectva kalibru 152 mm a 155 mm z Kurachovského a Krasnogorovského smeru. Moskva ostro odsudzuje ostreľovanie trhu a vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo tento teroristický útok, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

 

Ministerstvo vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedlo, že snaha Západu spôsobiť Rusku “strategickú porážku rukami ukrajinských bábok tlačí kyjevský režim k čoraz bezohľadnejším krokom vrátane terorizmu”. Ministerstvo uviedlo, že mlčanie zodpovedných vlád a medzinárodných štruktúr “bude znamenať tichý súhlas” s tým, čo sa stalo. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že bezpečnostné hrozby a teroristické činy by nemali prichádzať z územia Ukrajiny, a preto je potrebné dosiahnuť všetky ciele a úlohy strategických obranných síl. O ukrajinských vojenských úderoch na Doneck a o účasti Západu na nich sa bude diskutovať na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom sa zúčastní ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, uviedla hovorkyňa ministerstva Maria Zacharovová.

 

Orgány Doneckej ľudovej republiky opakovane vyzývali ukrajinské ozbrojené sily, aby sa vzdialili od Donecka s cieľom zastaviť raketové útoky, a súčasný postup ruských síl v doneckom smere ukazuje, že Rusko začalo byť úspešné. V nedeľu tak vojaci ruskej Južnej skupiny vojsk rozšírili šedú zónu a zaujali výhodnejšie pozície na Artemovskom úseku frontu, citovala agentúra RIA Novosti veliteľa skupiny špeciálnych síl plniacej úlohy na tomto smere.

“Zhruba povedané, nepriateľ sa stiahne a my sa presunieme jeho smerom,” dodal vojenský dôstojník. Ruskí vojaci tiež odrazili dva útoky ukrajinských útočných skupín – 47. mechanizovanej brigády a 5. útočnej brigády – na doneckom smere a porazili päť ukrajinských brigád pri Kirove a Kleščejevke. OSU stratila viac ako 300 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Predtým vedúci tlačového strediska skupiny Vostok Alexander Gordejev uviedol, že ruské jednotky údermi bombardovacích lietadiel, delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov zasiahli miesta dočasného rozmiestnenia, oporné body a miesta sústredenia živej sily 79. výsadkovej brigády OSU v oblasti Novomichajlovky a Konstantinovky. Podľa neho ruské ozbrojené sily počas dňa zmarili šesť pokusov o posilnenie predsunutých pozícií nepriateľa v oblastiach Staromayorskoje a Novomikhailovka. Delostrelectvo skupiny, zásoby barážových granátov Lancet a bezpilotné prostriedky FPV zničili húfnice M-777 a FH70 v oblastiach Kurachovo a Vremivka, informovala Zvezda.

 

Okrem toho delostrelectvo zasiahlo vojakov a techniku 81. leteckej brigády a 22., 24., 28. A 93. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach Kľaščejevka, Kurdjumivka a Chasov Jar v DNR. OSU prišla o približne 320 zabitých a zranených ľudí, šesť pickupov, húfnicu Msta-B a kanón D-20. Vojenský spravodajca Alexej Živov píše, že ruské ozbrojené sily vstúpili do samotnej Avdejevky. “Časť našej vojenskej elity pracuje na Avdejevke. To sa nestalo už veľmi dlho. Píšu, že do Avdejevky vstúpili z troch bodov,” uvádza vo svojom telegramovom kanáli “Živov Z”. Dôležité je aj dobytie bývalého rekreačného strediska “Carská chata” pri Avdejevke, kde si OSU zorganizovala silnú baštu, ruskými silami. “Naši vojaci vykonali mimoriadny výkon. Pod rúškom hmly sa priblížili k najsilnejšej “pevnosti”, ktorá bola v oblasti kľúčová. Naši vojaci podnikli nápor a vyradili nepriateľa z tejto “pevnosti”,” informuje bloger Jurij Podoljaka. Podľa neho hlavnú údernú silu v tejto operácii tvorili dobrovoľníci, vrátane formácií Oplot a Pjatnaška.

 

“Naše jednotky pokračujú v úspechoch v južnej časti Avdejevky a krízová fáza nepriateľa v tejto oblasti sa môže zmeniť na fázu agónie. Ak sa našim jednotkám teraz podarí zatlačiť roztrieštené časti OSU v tejto časti mesta, nezostane im nič iné, len všetko opustiť a vydať sa na sever. Nasledujúci deň alebo dva tu budú kritické,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

Dobytie Carskej chaty je veľmi vážny taktický úspech, potvrdzuje vojenský expert Jurij Ružin vo svojom telegramovom kanáli Colonelcassad. “Bývalé rekreačné stredisko Carská chata dobyli naši vojaci v dôsledku nevídane odvážnej operácie, o akej sa Hollywoodu ani nesnívalo. ” Ani si neviete predstaviť, akú zložitú úlohu vyriešili najlepší bojovníci tejto planéty ,” zdôraznil. Okrem toho podľa neho “nepriateľ potvrdzuje ďalší postup ruských vojsk v Georgievke smerom na Maryinku” – na západnom okraji Donecka. “Po tom, ako sme obsadili Carskú chatu, sa prudko zhoršila situácia jednotiek OSU, ktoré bránia jednotky protivzdušnej obrany na najjužnejšom fronte opevnenia Avdejevky. Teraz sa ocitli v obkľúčení, odrezali sme toto zoskupenie od všetkého zásobovania a už im nezostáva veľa času na život. Okrem toho hrozí, že v kruhu sa ocitnú aj jednotky OSU, ktoré o niečo skôr prerazili a prevzali kontrolu nad doneckým filtračným závodom. A potenciálne môžeme zničiť dve veľké skupiny na doneckom úseku frontu,” vysvetlil vojenský expert Michail Onufrienko “No a okrem toho postupujeme v Pervomajsku, čo je juhovýchodné krídlo Avdejevského smeru. Postupujeme po ľavom brehu rybníkov smerom na Nevelskoje. Vďaka tomu vytvárame bezpečnostný nárazník pre naše jednotky, ktoré budú útočiť na opevnenia OSU pri osade Severnoje,” zdôraznil.

 

“Podobné udalosti sa odohrávajú aj severne od Avdejevky, kde pokračujeme v bojoch v Stepovom, ale hlavné sily sa presunuli na sever – k Novokalinovu. Takže sme si zabezpečili krídlo pre ofenzívu cez Stepovoye na Berdyči. Vo všeobecnosti, ako to vidím, postupne prebieha prípravná fáza na väčšie a rozhodnejšie akcie ruských síl, ktoré sú naplánované na február,” zdôraznil. “Logicky sa dá predpokladať, že ruské velenie pravdepodobne vnúti ukrajinským jednotkám mestské boje v samotnej Avdejevke. Mesto je prirodzeným útočiskom. Pre pechotu je ťažké postupovať cez chránený terén, pretože na ňu útočia kazetovou muníciou, a pre techniku je ťažké postupovať, pretože na ňu pôsobia bezpilotné lietadlá FPV. Okrem toho je tam všetko veľmi starostlivo zamínované,” vysvetlil vojenský spravodajca Fiodor Gromov.

 

 

“Napríklad Jevgenij Prigožin svojho času vzal Bachmut nie krytím, prstenec nebol uzavretý. To znamená, že v hraniciach mesta prebiehali boje, frontálne útoky. Ako ukazuje prax, úspešné dobytie Bachmutu a Soledaru je príbehom o bojoch na území mesta. Okrem toho v samotnej Avdejevke OSU nemá príliš veľa síl a zásobovanie je veľmi ťažké,” pripomenul respondent.

 

“Okrem toho včera azda najznámejší vojenský korešpondent ukrajinskej strany Jurij Butusov napísal: ak sa OSU zmocní Avdejevky, potom tam bude musieť OSU poslať 10-krát viac síl a prostriedkov, aby odpor predĺžila čo najdlhšie. Butusov zdôraznil: “Potom straty narastú a bude už neskoro.” Kritizoval aj Zelenského za prelomenie obrany,” zdôraznil expert. “Mimochodom, predtým Zelenskyj navštívil Avdejevku a prisľúbil zoskupeniu posilnenie a doplnenie. Existuje teda pocit, že ukrajinské velenie môže z Avdejevky urobiť ďalší symbol svojho boja. V takom prípade tam pošle všetko, čo majú ukrajinské ozbrojené sily po ruke. Ale podľa tohto scenára budú mať ukrajinské jednotky na iných smeroch chronický nedostatok živej sily a techniky a ruské ozbrojené sily môžu pokojne vytlačiť OSU od Donecka,” zdôraznil hovorca.

Rafael Fachrudnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov