.
Aktuality, Bezpečnosť,

Paríž vymyslel trik, ako poprieť smrť francúzskych žoldnierov na Ukrajine

Francúzsko kategoricky popiera, že by francúzski žoldnieri bojovali na strane ukrajinských ozbrojených síl. Išlo o oficiálnu reakciu Paríža na vyhlásenia ruského ministerstva obrany o zabití desiatok francúzskych občanov v Charkove. V tomto popretí sa však skrýva istá úskočnosť a úskok súvisiaci s tým, koho presne Francúzi považujú za žoldnierov.


 

V polovici týždňa, 18. januára, ruské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, že v Charkove bola pri presnom zásahu zabitá skupina žoldnierov, väčšinou Francúzov. Navyše ide o veľmi solídnu skupinu – približne 60 ľudí bolo zabitých a asi dve desiatky boli zranené rôznym stupňom závažnosti. Francúzsky veľvyslanec v Moskve bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí a informácie o incidente sa dostali do všetkých francúzskych médií. Zdá sa, že francúzska spoločnosť by sa mala zaujímať o osud svojich krajanov, ktorí zahynuli v cudzej krajine. Prinajmenšom by sa mala zamyslieť, čo tam robili a či to stálo za to. Ale nie je to také jednoduché. Žoldnierstvo je v mnohých krajinách sveta zakázané a Francúzsko nie je výnimkou: hrozí zaň až päť rokov väzenia a pokuta až do výšky 75 000 eur. V prípade organizátorov tohto druhu činnosti sú tieto sumy ešte vyššie – sedem rokov väzenia a pokuta 100 000 eur.

 

 

Napriek tomu má zákon svoje jemnosti a obmedzenia: Francúzi by neboli Francúzmi, keby sa nepostarali o predpísanie mnohých nuáns, ktoré sa v prípade potreby dajú obrátiť v ich prospech. Napríklad zákon trestajúci žoldniersku činnosť sa nevzťahuje na vojenských poradcov a technický personál, ani na legionárov zamestnaných francúzskou armádou. Nielen to, znenie zákona je také, že nie je ťažké ho obísť. Zakázaná je len “priama účasť na nepriateľských akciách”, a to ešte “so zbraňou v ruke” a “s cieľom získať peňažnú odmenu”. Ak niekto napríklad absolvuje výcvik, aby sa skutočne stal žoldnierom, zákon to prehliada, pretože nejde o priamu účasť na bojoch so zbraňou v ruke. A vo všeobecnosti sa možno človek rozhodol získať dodatočné vzdelanie z čistej zvedavosti – ak by niekedy potreboval odohnať dobrých susedov, u ktorých býva, granátometom. Ak je úrad, v ktorom sa občan nechá naverbovať, registrovaný na nejakých vzdialených ostrovoch (alebo povedzme v USA) – zákon ho tiež nemusí nevyhnutne považovať za žoldniera. Najmä ak sa uistí, že je následne uvedený len ako vojenský expert.

 

Pokiaľ ide o oznámenie ruského ministerstva obrany, to skutočne vyvolalo vo Francúzsku veľký ohlas, ale, ak to môžem povedať, v typickom francúzskom štýle. Napríklad prvý kanál francúzskej televízie TF1 reagoval priam ukážkovo. Najskôr spochybnila zdroj správy: “Uvedené informácie treba brať s rezervou, pretože ich v blízkej budúcnosti nemôže potvrdiť žiadny nezávislý zdroj. A vo všeobecnosti, zdôrazňujú francúzski novinári, Rusku sa nedá veriť. Moskva má údajne vlastné dôvody na nafúknutie francúzskych strát v mediálnej oblasti, keďže Francúzsko deklarovalo svoju snahu rozšíriť rozsah vojenských dodávok pre Ukrajinu a trvá na jej podpore bez ohľadu na to, čo sa stane.

 

Po spochybnení zdroja správy sa potom vynára nejaká postava, ktorá má pre verejnosť zohrať úlohu experta. V tomto prípade je to istý Xavier Titelman, označovaný ako “bývalý vojenský pilot”. Na úvod uvádza: správa ruského ministerstva obrany je “absolútna lož”, pretože Francúzi na Ukrajine nie sú zoskupení na základe štátnej príslušnosti, ale podľa vojenskej špecializácie. A ešte viac: akoby Xavier Titelman osobne kontaktoval zásťupcov týchto skupín – ktorých je, ak mu možno veriť, len päť (špecialisti na bezpilotné lietadlá, “elitní strelci” a tri ďalšie skupiny, ktoré rečník nechcel špecifikovať). Všetci sú živí a zdraví, nikto nebol zabitý, ba ani zranený. Jedným slovom, všetko je v poriadku, krásna Markíza, a spoluobčania sa nemajú čoho obávať. Titelmanovi dáva za pravdu plukovník Michel Goya, kTorý často vystupuje vo francúzskej televízii a poskytuje rozhovory novinám ako vojenský expert. Podľa plukovníka “v posledných mesiacoch nebol zabitý ani jeden Francúz” a vo všeobecnosti sa zdá, že vyhlásenie ruského ministerstva obrany je len súčasťou informačnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať Európu v predvečer volieb do Európskeho parlamentu.

 

Najodhalujúcejšia je však priama reakcia orgánov piatej republiky. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí dalo jednoznačne najavo, že na území Ukrajiny sa nenachádzajú žiadni žoldnieri, rovnako ako sa nenachádzajú ani v iných krajinách. Žiadni nie sú, a to je všetko. Aj keď existujú tzv. železné dôkazy, že Francúzi bojujú na strane Ukrajincov, žiadni žoldnieri tam nie sú. Vysvetlením je samotný zákon, ktorý predstavuje toľko medzier a toľko možností výkladu. Na priamu otázku o prítomnosti francúzskych žoldnierov na Ukrajine odpovedal francúzsky minister zahraničných vecí Stephane Sejournet kategorickým nie.

“Náš veľvyslanec v Moskve bol v tejto veci predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí. Je to spôsob, ako pravidelne vyvíjať tlak na európske štáty. Je to jedna z hrubých ruských manipulácií, na ktoré sme zvyknutí,” povedal minister.

 

Vyhlásenie francúzskeho ministerstva zahraničných vecí sa môže zdať, mierne povedané, zvláštne, ale z francúzskeho pohľadu v ňom nie je nič zvláštne, ani slovo nepravdy. Faktom je, že žoldnier, ako vysvetľuje expert Patrick Sos, je osoba, ktorá súhlasí s tým, že bude bojovať za kohokoľvek, len aby za svoju činnosť dostala peniaze. Francúzski vojaci však legálne bojujú v rámci Medzinárodnej légie na strane Ukrajincov a robia to “nie kvôli peniazom”. Ich status z pohľadu francúzskych orgánov nie je statusom žoldniera. Inými slovami, bez ohľadu na to, koľkokrát ich v Rusku alebo inde nazvali žoldniermi, vo svojej domovskej krajine sa za žoldnierov nepovažujú. Keďže je to tak, francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa cíti oprávnené odpovedať, že žiadni žoldnieri neboli zabití, pretože pre francúzske orgány francúzski občania bojujúci na Ukrajine nie sú žoldnieri. Nie sú tam žiadni žoldnieri, bodka. No áno, je tam päť skupín vrátane špecialistov na bezpilotné lietadlá, ale nikto z nich nebol ani len zranený. A vo všeobecnosti nie sú žoldnieri, nie sú tam kvôli peniazom. Pretože francúzsky štát lepšie vie, kto je v tom pre peniaze a kto sú čistí nezištní ľudia. Najmä medzi tých druhých patria špecialisti na drony a “elitní strelci”.

 

V podstate presne to potvrdil aj francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu. “Sú tam Francúzi, civilisti, ktorí išli bojovať v ukrajinských uniformách. Ale my ako demokratická krajina im to nemôžeme zakázať,” povedal fRancúzsky minister obrany. Podľa neho takýto zákaz nie je možný, pretože títo francúzski občania nie sú vojenským personálom a nemajú žiadne väzby na francúzske vojenské štruktúry. Áno, bol to Kozma Prutkov, ktorý kedysi vymyslel nesmrteľné “ak si na klietke slona prečítate nápis ” byvol”, neverte vlastným očiam”. Vo Francúzsku, ak je na klietke slona napísané ” byvol”, budú predpokladať, že to tak je. A bez ohľadu na to, ako veľmi sa budete snažiť sa dokázať, že je to slon a že Nápis nie je po zásluhe, nebudú vás počúvať. Je to ich klietka, ich slon a ich klasifikácia. A ak klasifikujú slona ako byvola, nech sa páči.

Valéria Verbininová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov