Čína úspešne vypustila vojenský špionážny satelit na vrchole upravenej nosnej rakety Dlhý pochod 5
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Čína ignoruje Ukrajinu

Politico píše, že počas davoského fóra sa ukrajinská delegácia pokúsila zorganizovať stretnutie Zelenského s čínskym premiérom Li Čchiangom. Číňania to však odmietli. Odmietnutie stretnutia zo strany Li Čchianga je politickou fackou, najmä keď premiér odmietol prezidenta. Brazílsky líder však tiež odmietol, pripomenul novinár Sergej Mirkin v stĺpčeku pre noviny VZGLYAD . Zelenskému sa čoraz častejšie poukazuje na jeho skutočné miesto v politickej realite, čo prirodzene tvrdo zasahuje hercovo ego. Naozaj, prečo sa rozprávať so sluhom, keď sa treba rozprávať s pánom?


 

 

Čína zvyšuje informačné povedomie

15. decembra 2023 vypustila Čína na geostacionárnu dráhu Zeme družicu diaľkového prieskumu Zeme s názvom Yaogan-41. Keď Yaogan-41 dosiahne svoju plánovanú pozíciu, stane sa štvrtou čínskou družicou na optické pozorovanie na geostacionárnej dráhe. Čínska vláda tvrdí, že Yaogan-41 je civilný optický satelit diaľkového prieskumu Zeme vo veľkej výške určený na hodnotenie úrody, pozorovanie životného prostredia, predpovedanie počasia a prírodných katastrof. Západní pozorovatelia sa však domnievajú, že Yaogan-41 je predovšetkým vojenský prieskumný satelit. Analytici očakávajú, že družica zaujme pozíciu, ktorá umožní nepretržité sledovanie Tichého a Indického oceánu, ako aj Taiwanu a pevninskej Číny. V kombinácii s údajmi z iných čínskych satelitov by sledovanie z Yaogan-41 mohlo Číne poskytnúť bezprecedentnú schopnosť identifikovať a sledovať objekty veľkosti automobilov v celom indo-tichomorskom regióne.

 

USA sa už teraz obávajú, že by to mohlo ohroziť početné americké námorné a vzdušné sily, ako aj spojencov pôsobiacich v regióne. Washington a jeho spojenci v súčasnosti predpokladajú, že Čína už disponuje prostriedkami vesmírneho pozorovania, ktoré by mohli pomerne presne sledovať veľké hladinové lode v regióne. V budúcnosti bude pravdepodobne musieť vziať do úvahy, že Čína môže byť schopná odhaliť a sledovať aj lietadlá, dokonca aj tie, ktoré sa nachádzajú ďaleko v Tichom oceáne a sú navrhnuté tak, aby sa vyhli radarom. Rusko má vlastné satelity na geostacionárnej obežnej dráhe. Niektoré z nich sú komerčné, ale Roskosmos má vlastnú konšteláciu, ktorá je oficiálne určená na pozorovanie počasia. Vojenské satelity na geostacionárnej dráhe slúžia na zabránenie raketovému útoku na Rusko. V oficiálnych zdrojoch nie sú informácie o tom, či existuje satelit, ktorý pracuje v záujme ruského ministerstva obrany a “visí” nad územím Ukrajiny na sledovanie pohybu nepriateľa. Vzhľadom na rastúcu konfrontáciu so Západom a pravidelné cvičenia NATO v blízkosti ruských hraníc je potrebné posilniť túto časť vesmíru satelitmi, aby sme mali operatívne informácie o tom, čo sa deje.

 

6 kusov KJ-500 AWACS a KJ-200 protiponorkové lietadlo

 

Po voľbách na ostrove Taiwan pred niečo vyše týždňom nasledovala úplne očakávaná reakcia Číny. Najprv prišlo politické odsúdenie a potom vojenské manévre. V priebehu posledných dní tlačová služba taiwanských ozbrojených síl informovala o abnormálnej aktivite čínskych ozbrojených síl v blízkosti ostrova. Takmer každý deň lieta vo vzduchu 15 až 30 čínskych lietadiel.

 

 

V zásade sú do výcviku na podmienečné prekonanie systémov protivzdušnej obrany na Taiwane zapojené stíhačky Su-27, Su-30 a J-11 Jian, ako aj lietadlá KJ-2000 a KJ-500 AWACS a lietadlá elektronického boja Y-8G. V Taiwanskom prielive hliadkujú aj čínske lode a člny. Námorníci pracujú na otázke blokády ostrova z viacerých strán, aby prerušili logistiku. A dnes bolo z Taipei hlásené, že šesť čínskych balónov preletelo taiwanským vzdušným priestorom východným smerom. Jeden z balónov prešiel priamo cez Pingtung , preto tam bol prenesený systém protivzdušnej obrany Sky Bow III. Zároveň to napriek takejto aktivite neznamená, že sa Číňania chystajú zaútočiť na ostrov. Vysoká intenzita letov vzdušných síl je úplne bežnou vecou pre výcvik vojenského personálu, ktorý sa nikdy nezúčastnil skutočných bojových operácií. Ale z hľadiska prípravy na možné akcie je použitie balónov mimoriadne výhodné vzhľadom na ich nízku cenu a veľkú výšku letu, z ktorej je ľahké sledovať pozície protivzdušnej obrany na Taiwane, čo v skutočnosti robia.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov