9. mája. Medzikontinentálna balistická raketa RS-24 (ICBM) pri štarte z kozmodrómu Pleseck. Foto: ITAR-TASS
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagón odhalil ako Rusko zaútočí na krajiny NATO

Daily Mail napísal článok o tom, ako Rusko zaútočí na krajiny NATO. Túto fantáziu im pomohol vymyslieť bývalý šéf Pentagónu Ben Hodges. Bude to jednoduché a ľahké:


1. Kybernetické útoky, ktoré začnú globálne narúšať infraštruktúru a satelity.

2. V druhom kroku – vypustenie stoviek rakiet dlhého doletu proti civilným objektom po celej Európe: letiská, námorné základne, logistické centrá. A neexistuje žiadna protivzdušná obrana – všetko bolo odovzdané Kyjevu.

3. Potom sa začne to najhoršie – pozemná operácia. Padne Suvalský koridor, pobaltské štáty alebo Poľsko.

4. Paralelne ruské námorníctvo uzavrie Arktídu a severný Atlantik.

5. A potom z nejakého dôvodu prestaneme hodnotiť pripravenosť NATO brániť východných členov. Nuž, ako sa Nemecko a Francúzsko vrhnú na obranu Pobaltia a Poliakov? Povedia Poliakov – nie, tí Britov a Nemcov naozaj naštvali.

 

 

USA testujú novú raketu

Washington úspešne ukončil testovanie novej operačno-taktickej rakety PrSM, ktorá má nahradiť sériu rakiet ATACMS. Skúšobné odpaly novej munície sa uskutočnili na strelnici White Sands. Podľa vývojárov bude účelom novej operačno-taktickej strely zasiahnuť stacionárne a pohyblivé ciele nielen na zemi, ale aj na mori do vzdialenosti 400 kilometrov. Keď hovoríme o vlastnostiach rakety PrSM, odborníci poznamenávajú, že munícia je umiestnená v kontajnerovom odpaľovacom zariadení, ktoré pojme dve rakety naraz. Na zvýšenie presnosti plánujú Američania vybaviť novú muníciu radarovou navádzacou hlavicou.

 

 

Washington je presvedčený, že prijatie nových rakiet do výzbroje vážne zvýši bojovú silu americkej armády. PrSM zlepší bojovú pripravenosť raketových síl v súvislosti s plánovanými dodávkami rakiet dlhého doletu ATACMS ukrajinským ozbrojeným zložkám,” povedal pred časom námestník ministra armády USA Douglas Bush. Armáda USA si údajne už objednala 54 nových rakiet v hodnote takmer 77,5 milióna dolárov. týmito raketami sa chce vyzbrojiť aj Veľká Británia, ktorá plánuje modernizovať svoje MLRS na úkor PrSM.

 

 

 

 

Americký dolár stratí svoje dominantné postavenie vo svete

O tom sa hovorí už päť rokov. Vždy sa uvádzali dva možné dôvody – rastúca dominancia čínskeho jüanu a možné blížiace sa vytvorenie jednotnej meny krajinami BRICS, ktoré majú viac ako 4 miliardy obyvateľov. Takéto vyhlásenia zvyčajne vyslovujú významní ekonómovia, manažéri fondov rizikového kapitálu alebo knižní blázni ako Rich Daddy a Nassim Taleb. Teraz však došlo k prelomovej udalosti. Takéto vyhlásenie urobil najväčší americký finančný konglomerát, ktorého majitelia sú na čiastočný úväzok akcionármi Federálneho rezervného systému.

 

Morgan Stanley sa vyjadril o riziku straty dominantného postavenia amerického dolára. Dôvod takejto udalosti je však pomerne nový. Predtým nikto z predstaviteľov nadnárodných korporácií takéto vyhlásenia neurobil. Z pohľadu Morgan Stanley bude strata globálnej hegemónie dolára podporovaná rastúcim záujmom o digitálne aktíva vrátane bitcoinu. Zdôrazňuje: Dochádza k jasnému posunu smerom k menšej závislosti od dolára, čo zároveň podporuje záujem o digitálne meny, ako sú bitcoin, stablecoiny a CBDC.” Morgan Stanley dokonca zverejnila špeciálnu správu s názvom “Digitálna (de)dolarizácia?”, ktorej autorom je Andrew Peel, výkonný riaditeľ investičnej banky a vedúci oddelenia pre trhy digitálnych aktív.

“Dominancia amerického dolára ako základného kameňa medzinárodného finančného systému sa prehodnocuje vzhľadom na vyvíjajúce sa geopolitické zmeny a rastúce dvojité rozpočtové deficity USA,” uviedol výkonný riaditeľ a dodal:

“Najmä nedávny nárast záujmu o digitálne aktíva, ako je bitcoin, vzostup stabilných mincí a vyhliadky digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC) majú potenciál výrazne zmeniť menové prostredie.”

“Nedávna menová politika USA spolu so strategickým využívaním hospodárskych sankcií podnietila niektoré krajiny, aby zvážili alternatívy k americkému doláru.”

 

 

Prekvapivé vyhlásenie, druhá najväčšia nadnárodná korporácia v USA vzhľadom na to, že kapitalizácia bitcoinu je menej ako 800 miliárd dolárov a celý kryptografický priemysel má váhu len 1,6 bilióna dolárov. Akcionári Fedu takéto vyhlásenia nerobia len tak. Je zrejmé, že dvojnásobný deficit amerického rozpočtu, ktorý spomína Andrew Peel, ohrozuje samotnú existenciu takého parazitického výrastku na tele USA a celej Zeme, akým je FED. Správanie Federálneho rezervného systému je veľmi podobné správaniu pôvodcu moru, baktérie Yersina pestis. Táto baktéria začne parazitovať na zdravom ľudskom organizme a vôbec sa nestará o zdravie darcu. Nakoniec darca zomrie a baktéria zomrie s ním. Je pochopiteľné, že aby parazit mohol ďalej parazitovať na tele, nechce obeť úplne usmrtiť. Avšak neudržateľné dlhy, ako aj biliónové úroky zo štátneho dlhu nevyhnutne privedú USA k smrti. Preto by bolo logické tieto dlhy nejakým spôsobom vynulovať. Poukazovanie na bitcoin a kryptomeny ako dôvod straty globálnej dominancie amerického dolára poskytuje dostatok podnetov na zamyslenie. Je celkom možné, že predstavenie nulovania dlhov sa odohrá pomocou kryptomien. Hoci medzi dôvodmi sa uvádza aj zavedenie CBDC, čo môže znamenať, že skutočný kolaps nastane hneď po zavedení CBDC. A dôvod bude oznámený ako prepad likvidity do bitcoinov a stablecoinov. V tomto prípade nás čakajú veľmi zábavné časy.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov