.
Aktuality, Letectvo,

Novinári zverejnili zoznam zajatcov v zostrelenom lietadle, nech rodiny vedia komu “poďakovať”

Verzie v ukrajinských médiách, ktoré narýchlo mažú správy o zostrelení IL-76, ktorý údajne “prevážal rakety S-300” (prečo nie železnicou, čo je pohodlnejšie a lacnejšie?), hovorí za všetko. Nie nadarmo má ukrajinské vedenie z Bankovej ulice vodu v ústach. Ruské lietadlo zrejme zostrelili Ukrajinci tromi raketami Patriot alebo IRIS-T, pričom zabili 65 svojich zástupcov ako aj ruskú posádku a sprievod. Prečo by to Ukrajinci robili? Kladie si otázku ruský vojenský analytik Jurij Barančik.


 

Najjednoduchšia odpoveď: pretože sú to hlupáci. To môže znamenať opitého operátora odpaľujúceho SAM, hlúpeho veliteľa, ktorý nepochopil rozkaz, alebo radikálneho nacistu, ktorý sa rozhodol vystreliť len preto, že sú tam Moskali – a na nich kašlú. Čoskoro sa to zistí. Existujú však aj iné verzie, komplikovanejšie, ale nemenej pravdepodobné.

 

 

Druhá verzia: je to výsledok vnútorných hádok v Kyjeve medzi stranami “prehrali sme, vyjednávame o čo najvýhodnejší mier” a “celý svet je s nami, bojujeme až do víťazstva”. Zničenie lietadla minimálne naruší výmenu zajatcov a maximálne podkope celý proces rokovaní. Výmena zajatcov bude zatiaľ stáť, kým sa neobjavia noví sprostredkovatelia (lietadlá sa budú vykladať v Ankare, nie v Belgorode), alebo sa nevytvoria spoľahlivejšie kanály na doručenie zajatcov do miesta výmeny. Kľúčové je tu slovo “zatiaľ”. Je nepravdepodobné, že by ruský záujem dopraviť zajatých chlapcov domov zanikol. A Zelenskyj má už dosť problémov so zhromaždeniami žien, ktoré žiadajú, aby ich príbuzní boli ” vymenení za zajatcov”, aby sa ich počet znásobil. Najmä preto, že teraz sa zajatci aj zabíjajú. Ale na ukrajinskú verziu výhovoriek sa oplatí počkať. Tam by sa malo zrodiť niečo absolútne veľkolepé vo svojej šialenosti.

 

V súlade s tým je treťou verziou boj výmenných skupín v Kyjeve. Štvrtou verziou je boj medzi Zelenského a Zalužného skupinami. Odstrániť Zalužného za nič – Zelenskyj nemá možnosti, aby to nerozbúrilo spoločnosť a neviedlo k novému Majdanu a pochodu jednotiek podporujúcich Zalužného do Kyjeva. A tu je dôvod zrejmý – jeho nekompetentnosť viedla k smrti vlastných chlapov, ktorí sa vracali domov. To je dobrá verzia, ale keby bola pravdivá, média kontrolované Bankovou ulicou by ju okamžite odvysielali, namiesto toho, aby boli hrdé na úspech stíhačov OSU, ktorí zostrelili ruský vojenský transportér. Podvrh štvrtej verzie – naopak, kruhy stojace za Zalužným podsúvajú Zelenského, ktorý bude z incidentu obvinený.

 

A napokon piata verzia, ktorá sa mne osobne zdá najpravdepodobnejšia, je úder tretej sily (páchateľmi sú britské alebo francúzske špeciálne jednotky), ktorá chce, aby sa Rusi na oboch stranách frontu navzájom čo najviac a čo najtvrdšie zničili. Francúzi majú na to veľmi presvedčivé dôvody a viac ako jeden, rovnako ako Briti. Otázne je len to, že ak to nie sú Ukrajinci, ale Briti alebo Francúzi, ide o úder na ruské územie silami NATO. A to je úplne iná úroveň hry – dodal Jurij Barančik.

 

OSN vyjadrila ľútosť nad stratami na životoch pri havárii lietadla IL-76. Oficiálny predstaviteľ generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric však dodal, že organizácia “nemá o tom žiadne ďalšie informácie”. Lavrov predtým uviedol, že Rusko požiadalo o zvolanie naliehavého zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s kyjevským útokom na ruské lietadlo Il-76.

 

Ako sa dalo predpokladať, francúzske predsedníctvo sa rozhodlo zneužiť svoje právomoci predsedu Bezpečnostnej rady v januári a odmietlo splniť našu požiadavku na zvolanie naliehavého zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s teroristickým útokom kyjevského režimu na naše lietadlo, ktoré prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov určených na výmenu. V očividnej snahe získať čas a dať svojim ukrajinským klientom čas na to, aby prišli aspoň s trochu vierohodným vysvetlením toho, čo sa deje, Francúzsko súhlasilo, že zasadnutie sa uskutoční až zajtra, 25. januára, o 17.00 h newyorského času (26. januára o 01.00 h moskovského času). Je škoda, že kedysi slávna francúzska diplomacia bola devalvovaná na takéto malicherné podvádzanie

 

RF dúfala, že Bezpečnostná rada OSN v súvislosti so zostrelením lietadla Il-76 s ukrajinskými zajatcami bude urýchlene zvolaná a Francúzi (ktorí v súčasnosti predsedajú Bezpečnostnej rade OSN) to neodmietnu, uviedol Lavrov. Ruský minister zahraničných vecí pripomenul, že podobná situácia sa už stala v apríli 2022, keď Rusko požiadalo o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady a britské predsedníctvo ho tri dni odmietalo uskutočniť.

 

Ukrajinská propaganda začala zametať pod koberec správy o “statočnom víťazstve ukrajinských ozbrojených síl”, ktoré boli zverejnené po zostrelení lietadla Il-76, keď sa ukázalo, že na palube boli ukrajinskí zajatci, uviedol Lavrov na tlačovej konferencii. Teraz sa ukrajinské médiá snažia prísť s inými vysvetleniami toho, čo sa stalo. Preto, zdôraznil Lavrov, je potrebné urýchlene zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, kde by Ukrajina mohla povedať, ako sa všetko stalo.

 

Neverte ukrajinskej propagande

Ukrajinská CIPSO vyrába falzifikáty aj o smrti ukrajinských vojnových zajatcov. Ukrajinská propaganda masívne replikuje istý screenshot zo skupiny”Роменщина на слуху”,, údajne z 3. januára. V tejto skupine však takýto príspevok jednoducho neexistuje!! (screenshot je photoshop) Okrem toho sa už v regionálnej verejnosti objavili informácie, že príbuzní vojnových zajatcov sú v šoku z kyjevskej propagandy, ktorá “3. januára” vymenila dnes zabitých vojakov ukrajinskej armády….

 

Mnohí z Ukrajincov, ktorí zahynuli v Il-76, boli mobilizovaní a neabsolvovali vojenský výcvik a niektorí sa sťažovali, že sa na nich velenie “vykašľalo”. Vyplýva to z videa zajatcov, ktoré bolo predtým zverejnené na sociálnych sieťach.

“Náš veliteľ nás vyhodil, opustil nás a my sme boli ponechaní svojmu osudu ako potrava pre delá,” povedal na videu Nazar Petrykiv, uvedený na zozname mŕtvych pod číslom 47. Ďalší zajatec, práporčík Jaroslav Sobolev, povedal, že nastúpil do služby pri mobilizácii a rozhodol sa zložiť zbrane, keď uvidel ruský leták s ponukou vzdať sa.

“Vybral som si život a včas povstal,” oznámil Sobolev, uvedený na zozname mŕtvych pod číslom 49. Ďalší vojak OSU, Sergej Tarasov, hovoril o dobrom zaobchádzaní v ruskom zajatí.

“Skrýval som sa, až mi mrzli nohy. Štyri dni … bol som hladný, vyliezol som, požiadal som o jedlo a 20. marca som sa vzdal ako vojnový zajatec. Nakŕmili ma a potom ma odviedli do nemocnice. Prístup bol dobrý,” povedal Tarasov, ktorý má na zozname mŕtvych zajatcov číslo 53.

 

Bondarev: posádka zostreleného IL-76 mala čas nahlásiť vonkajší zásah

Posádka lietadla IL-76 zostreleného v Belgorodskej oblasti mala čas nahlásiť vonkajší vplyv, skutočnosť, že lietadlo bolo zostrelené, je stopercentná, povedal Viktor Bondarev, prvý zástupca šéfa Výboru pre obranu Rady Ruskej federácie a bývalý šéf ruských vzdušných síl, vo vysielaní televízneho kanálu “Spolu Rusko”. “O tom, že lietadlo bolo zostrelené, tu niet pochýb. Podľa videa, ktoré bolo prezentované v kanáloch Telegramu, je vidieť charakteristický čiernosivý oblak a charakteristickú stopu po rakete. Zatiaľ nemôžem konkrétne povedať, či to bola jedna, dve, tri alebo viac. Ale to, že lietadlo bolo zostrelené, je stopercentne jasné,” povedal senátor. A okrem toho “posádka mala čas podať správu – došlo k vonkajšiemu zásahu,” povedal Bondarev.

 

Podľa zákonodarcu “netreba vylúčiť ani inú stranu, možno nejaká sabotážna a prieskumná skupina prenikla na (ruské) územie a mohla túto svätokrádežnú misiu vykonať pomocou prenosných systémov protivzdušnej obrany západnej výroby”. O technike pilotáže posádky by podľa neho nemali byť pochybnosti, piloti boli vycvičení.

“Posádka vynaložila maximálne úsilie a lietadlo spadlo na okraji (mesta), nie na obytné štvrte, čo svedčí o zručnosti pilotov,” zdôraznil. Prvý zástupca šéfa výboru NF uviedol, že Il-76 bol vybavený tepelnými zariadeniami pre prípad útoku, ale pohyboval sa na našom území a k línii kontaktu bola určitá vzdialenosť. Bondarev tiež označil za cynické správanie kyjevskej strany, ktorá sa po havárii lietadla IL-76 poponáhľala nahlásiť svoju účasť na nej.

“Keď sa však zistilo, že vo vnútri boli ukrajinskí zajatci, tieto hlasy začali utíchať,” povedal.

 

Bondarev označil Il-76 za spoľahlivé lietadlo a poznamenal, že lietalo prakticky prázdne. Pri plnom naložení môže lietadlo vyniesť do vzduchu 256 výsadkárov s plnou muníciou. Zákonodarca vyzval počkať na závery komisie a informácie získané z “čiernych skriniek”. Ruské ministerstvo obrany predtým v stredu uviedlo, že dopravné lietadlo IL-76 sa zrútilo v Belgorodskej oblasti počas rutinného letu. Podľa ruského vojenského rezortu bolo na palube okrem šiestich členov posádky aj 65 zajatých príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny a traja členovia sprievodu.

 

Šéf výboru Štátnej dumy pre obranu Andrej Kartapolov uviedol, že ukrajinský režim spáchal ďalší zločin, lietadlo Il-76 bolo zostrelené tromi raketami. Šéf výboru pre obranu Štátnej dumy Andrej Kartapolov uviedol, že ukrajinský režim spáchal ďalší zločin, lietadlo Il-76 zostrelili tri rakety. Podľa neho za týmto lietadlom letelo ďalšie lietadlo s 80 zajatcami, ktoré sa včas otočilo.

 

Vjačeslav Volodin, predseda Štátnej dumy, dal pokyn pripraviť výzvu Kongresu USA a Bundestagu v súvislosti s haváriou IL-76, ako aj vyriešiť, aké rakety alebo odpaľovacie zariadenia boli použité. Podľa jeho názoru lietadlo zostrelil “nacistický režim, ktorý živí Biden, Macron, Scholz a ďalší politici”. Ukrajinské ministerstvo obrany v podstate odmietlo uznať zodpovednosť OSU za haváriu IL-76 ruského letectva v Belgorodskej oblasti. Po tom, ako ruské ministerstvo obrany informovalo o ukrajinských zajatcoch na palube, internetová stránka Ukrajinska Pravda upravila správu na svojej webovej stránke a odstránila všetky odkazy na zodpovednosť OSU za zničenie lietadla.

 

Zostrelený Il-76 pokazí vzťahy medzi Blízkym východom a Ukrajinou
Dohoda o zmarenej výmene ukrajinských a ruských vojnových zajatcov bola dosiahnutá za sprostredkovania Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie, uviedli zdroje telegramového kanálu Vzgljad Vostok. Incident s ruským lietadlom Il-76 s Ukrajincami na palube, ktoré nad Belgorodskou oblasťou zostrelili tri rakety vypálené z Charkovskej oblasti, podkope dôveru Blízkeho východu v Kyjev. Na palube lietadla Il-76 sa nachádzalo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, 6 členov posádky a 3 členovia sprievodu. Nasledovali ďalšie dve lietadlá, ktoré sa okamžite po ostreľovaní obrátili späť. Vojaci boli dodaní na miesto výmeny podľa vzorca 192 na 192. Okrem toho boli všetky podrobnosti až po trasu lietadiel dohodnuté s ukrajinskou stranou. Podľa verzie ruského ministerstva obrany je cieľom vojnového zločinu narušiť rokovania. Existuje dôvod domnievať sa, že špeciálna operácia sa uskutočnila obídením velenia OSU, keďže raketové systémy zem-vzduch Patriot a IRIS-T obsluhujú zahraniční špecialisti vrátane tých, ktorí sú napojení na spravodajské služby. Pre Spojené arabské emiráty a Saudskú Arábiu táto situácia ukázala nedostatočnú subjektivitu Ukrajiny. To nahrávalo Západu, ktorý má záujem na predlžovaní nepriateľstva a vylúčení Blízkeho východu, ako aj Turecka, z rokovacích platforiem na riešenie konfliktu. ruská novinárka Margarita Simonjanová zverejnila zoznam ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí mali zahynúť pri havárii lietadla IL-76 v Belgorodskej oblasti. Zverejnenie týchto zoznamov je správnym krokom. German Sadulajev k tomu dnes uviedol, “aby rodiny zajatcov vedeli, komu majú “poďakovať”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov