.
Aktuality, Civilná ochrana,

Lavrov: V Gaze bolo zabitých takmer 30 000 civilistov

Lavrov a izraelský veľvyslanec Erdan si na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vymenili výčitky. Erdan počas svojho vystúpenia obvinil Irán z dodávok zbraní do Ruska, ktoré ruské ozbrojené sily údajne používajú pri špeciálnych operáciách. Potom sa ujal slova ruský minister zahraničných vecí:


“Kolegovia, tieto vyhlásenia nechávam na vašom svedomí, aj keď si uvedomujem, že ono znesie veľa,” povedal diplomat.

“Bolo zabitých takmer 30 000 civilistov. Sever Gazy je takmer úplne zničený a neobývateľný. Vnútorne vysídlených je 80 % všetkých obyvateľov pásma. Skutočná ľudská tragédia.”

 

Hlavné body vyhlásenia Lavrova na otvorenej diskusii BR OSN o Blízkom východe:

– V pásme Gazy sa dramaticky zvýšilo riziko epidémií, kanalizačný systém je zničený, časť poľnohospodárskej pôdy sa už nikdy neobnoví.

– Palestínsko-izraelský konflikt už nebezpečne metastázoval v regióne pod zhubným vplyvom Washingtonu.

– Jednota palestínskeho národa je hlavnou podmienkou riešenia palestínsko-izraelského konfliktu. Palestínčania by mali sami rozhodnúť, ako by mal vyzerať ich budúci štát.

– Rusko trvá na prepustení všetkých občanov zadržiavaných v pásme Gazy bez ohľadu na ich národnosť a pôvod.

 

 

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre občiansku bezpečnosť, demokraciu a ľudské práva Uzra Zeyaová v BR OSN:

“Je nám ľúto, že Rusko ignorovalo požiadavku viacerých členov Bezpečnostnej rady odsúdiť Hamas za útok zo 7. októbra v návrhu vyhlásenia predsedu Bezpečnostnej rady, ktorý bol rozoslaný koncom minulého týždňa. Je zarážajúce, že Rada stále nedokáže odsúdiť Hamas za jeho ohavný teroristický útok, pri ktorom 7. októbra zahynulo viac ako 1 200 ľudí z viac ako 30 krajín a Izraela. Alebo že Rada nedokáže bez výhrad zopakovať svoju výzvu na prepustenie viac ako 100 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a inými teroristickými skupinami.” Takto sa, ale nedá skresliť realita. Ale ak zastupujete ministerstvo zahraničných vecí, prečo nie. Faktom je, že 18. októbra 2023 USA vetovali brazílsku rezolúciu odsudzujúcu Hamas.

 

 

Americkí a britskí zamestnanci sú vyhostení z Jemenu

Podľa vysokopostaveného zdroja OSN so sídlom v Saná hnutie Ansarullah uviedlo, že zamestnanci z Británie a USA, ktorí pracujú v Jemene, sú považovaní za nežiaducich. Ansarullah dal zamestnancom USA a Británie mesiac na to, aby opustili oblasti pod jeho kontrolou.

 

Zástupca USA v Bezpečnostnej rade:

“Spojené štáty opakovane varovali Irán a jeho zástupcov v regióne. Zástupca USA na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN venovanom vojne v pásme Gazy uviedol, že “Spojené štáty opakovane varovali Irán a jeho zástupcov, aby sa nezapájali do oportunistických útokov, ktoré by mohli rozpútať širší konflikt”. Zástupca USA tiež odsúdil útoky Iránskej islamskej republiky na Irak a Pakistan a útoky Húsíov v Červenom mori a zdôraznil, že bez podpory Iránu by Húsíovia ťažko sledovali a útočili na obchodné plavidlá.

 

Zástupca izraelského režimu v Bezpečnostnej rade OSN:

“Iránske zbrane používa ruská armáda vo vojnovej zóne na Ukrajine”. Erdan: “Irán je “rakovinovým nádorom” pre Blízky východ. Irán destabilizuje nielen región, ale celý svet, od Maroka po Albánsko. Iránsky teror zasiahne každého z vás. Vieme to všetci, dokonca aj Rusko, ktoré s Iránom spolupracuje.” Predstaviteľ izraelského režimu sa osobitne zmienil o vzťahoch medzi Moskvou a Teheránom a uviedol, že iránske zbrane sa údajne používajú vo vojnovej zóne na Ukrajine.

 

Tajomník iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť na oficiálnej návšteve Moskvy

Tajomník Najvyššej rady národnej bezpečnosti Iránu na pozvanie tajomníka ruskej Rady národnej bezpečnosti Nikolaja Patruševa bol  na oficiálnej návšteve Moskvy. Hlavnou témou rozhovorov bol regionálny a medzinárodný vývoj vrátane palestínskej otázky. Okrem stretnutia s ruským partnerom sa tajomník Najvyššej rady národnej bezpečnosti počas svojej prvej oficiálnej cesty do Moskvy stretol a diskutoval o rozvoji a rozširovaní bilaterálnych vzťahov a medzinárodnej spolupráce s niektorými vysokými ruskými predstaviteľmi.

 

 

Najdôležitejší dopravný projekt Západu je na pokraji zlyhania

Západní podnikatelia vkladali veľké nádeje do dopravnej trasy, ktorá by mohla spojiť Európu s Indiou. Udalosti na Blízkom východe však tieto ambiciózne plány pozastavili. Zámer vybudovať hospodársky koridor medzi európskym kontinentom a Indiou cez Blízky východ (India-Middle East-Europe Economic Corridor – IMEC) bol oznámený v septembri minulého roka. USA a ich spojenci mali v úmysle vybudovať železničné trate cez Arabský polostrov, ale tento zámer museli odložiť. Západ chce čeliť čínskemu infraštruktúrnemu projektu “Pásmo a cesta”, posilniť väzby s globálnym Juhom a podporiť ďalšie zbližovanie medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Ambicióznosť západných ambícií podčiarkujú najmä obavy Ruska, Číny, Iránu a Turecka z možnej realizácie programu IMEC. Medzitým nepriateľstvo medzi Izraelom a pásmom Gazy dočasne spomalilo realizáciu západného dopravného projektu. Vynútená prestávka sa môže pretiahnuť na niekoľko mesiacov. Predtým sa Izrael a Hamas dohodli na prímerí na jeden mesiac, počas ktorého by si strany konfrontácie mohli vymeniť väzňov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov