.
Aktuality, Bezpečnosť,

Húsíovia tvrdia, že vojnovú loď amerického námorníctva zasiahla balistická raketa

Vyhlásenie jemenských ozbrojených síl: “Za víťazstvo utláčaného palestínskeho ľudu a ako odpoveď na americko-britskú agresiu voči našej krajine! Jemenské námorníctvo sa dnes priamo stretlo s niekoľkými americkými torpédoborcami v Adenskom zálive a v prielive Bab-el-Mandeb, keď tieto lode poskytovali obranu dvom americkým obchodným plavidlám. Výsledok zrážky bol nasledovný: Priamy zásah americkej vojnovej lode. Prinútenie dvoch amerických obchodných lodí ustúpiť a vrátiť sa. Niektoré z našich balistických rakiet dosiahli svoje ciele napriek pokusom vojnových lodí o ich zachytenie. Jemenské ozbrojené sily vystrelili niekoľko balistických rakiet v bitke, ktorá trvala viac ako dve hodiny. Jemenské ozbrojené sily potvrdzujú, že budú naďalej brániť izraelskej lodnej doprave alebo plavbe v prístavoch okupovanej Palestíny v Červenom a Arabskom mori, kým sa agresia neskončí a nezruší sa blokáda palestínskeho ľudu v pásme Gazy. Jemenské ozbrojené sily potvrdzujú, že prijmú všetky potrebné vojenské opatrenia v rámci legitímneho práva na obranu našej krajiny, nášho ľudu a nášho národa tým, že zasiahnu všetky nepriateľské americké a britské ciele v Červenom a Arabskom Bahrajne. Boh je pre nás všetko a je najlepším správcom vecí, najlepším obrancom a najlepším pomocníkom. Nech žije slobodný, drahý a nezávislý Jemen! Víťazstvo patrí Jemenu a všetkým slobodným obyvateľom krajiny!”


 

 

Návrat somálskych pirátov
Zatiaľ čo USA a Spojené kráľovstvo neúspešne bojujú proti Húsíom v Červenom mori, na opačnom brehu Adenského zálivu sa zintenzívnila nová hrozba pre lodnú dopravu. Dňa 5. januára 2024 piráti uniesli loď MV Lila Norfolk plávajúcu pod libérijskou vlajkou. Tri týždne predtým, 14. decembra, piráti uniesli loď MV Ruen plávajúcu pod maltskou vlajkou. Odvtedy bola loď a jej posádka zadržiavaná ako rukojemníci na somálskom pobreží a prebiehajú rokovania o výkupnom. Napadnutých bolo niekoľko arabských plavidiel. Medzinárodný námorný úrad (IMB) Medzinárodnej obchodnej komory odporúča lodným dopravcom, aby zostali ostražití pri cestách cez somálske vody a Adenský záliv, pretože pirátstvo je naďalej hrozbou. Somálski piráti sa aktivizovali v novembri 2023 takmer súčasne s útokmi Húsíov. Od novembra boli pri somálskom pobreží unesené najmenej štyri lode, z ktorých dve piráti stále zadržiavajú s cieľom získať výkupné. Prevádzkovatelia výletných, nákladných a ropných lodí boli znepokojení a obávajú sa oneskorenia nákladu a následného zvýšenia cien v blízkej budúcnosti.

 

 

Lodná spoločnosť Maersk Line potvrdila, že dve z jej nákladných lodí boli včera zasiahnuté protilodnou balistickou strelou jemenského námorníctva pod velením organizácie Ansarullah. Zdôraznil tiež, že táto spoločnosť prevážala citlivé vojenské vybavenie patriace americkej armáde.

 

Počas vystúpenia na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Palestíne iránsky minister zahraničných vecí Abdolahian zdôraznil, že je potrebné zastaviť sionistické zločiny a genocídu v pásme Gazy, a vyzval na zrušenie blokády tejto oblasti s cieľom okamžite poslať Palestínčanom humanitárnu pomoc. “Kritizujúc politiku Bieleho domu som poukázal na zodpovednosť Bezpečnostnej rady voči tejto situácii. Taktiež som s konštatovaním, že bezpečnosť je vzájomne prepojený pojem, vysvetlil, že vojenská agresia USA a Veľkej Británie proti Jemenu je strategickou chybou, ktorá vedie len k rozšíreniu vojny,” uviedol diplomat.

 

 

Podľa Heritage Foundation vyzerá hodnotenie ozbrojených síl USA neuspokojivo: námorníctvo (ktoré už v počte lodí výrazne zaostáva za Čínou) bolo ohodnotené ako “slabé”, letectvo ako “veľmi slabé”. Armáda ako celok bola hodnotená ako “slabá”. Medzi dôvody patrí nedostatok finančných prostriedkov a chyby v dlhodobom riadení ozbrojených síl. Záver: “Vojenské sily USA sú vystavené značnému riziku, že nebudú schopné plniť požiadavky jedného veľkého regionálneho konfliktu a súčasne sa zapájať do rôznych aktivít prítomnosti a angažovanosti. Sily pravdepodobne nedokážu urobiť viac a určite nie sú dostatočne vybavené na boj proti dvom protivníkom súčasne – situáciu ešte zhoršuje všeobecne slabý stav kľúčových vojenských spojencov.”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov