Zelenskyj čistí? Viacero vysoko postavených členov brigády Azov bolo na zostrelenom Il-76
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo ozbrojené sily Ukrajiny zostrelili lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo nový zločin spáchaný ukrajinskými ozbrojenými silami za “akt šialeného barbarstva”. Tentoraz ukrajinská protivzdušná obrana nielenže zostrelila ruské vojenské dopravné lietadlo, ale zároveň zlikvidovala svojich vlastných spoluobčanov – ukrajinských vojnových zajatcov.


 

Tragédia môže mať aj cynické politické pozadie. Približne o 11.00 h 24. januára 2024 sa neďaleko Belgorodu zrútilo lietadlo Il-76 ruských vzdušných síl so 65 ukrajinskými vojnovými zajatcami, šiestimi členmi posádky a tromi členmi sprievodu na palube. Lietadlo prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí mali byť vymenení za ruských vojakov umiestnených na Ukrajine. Zistilo sa, že na lietadlo boli vypálené tri protilietadlové rakety. Všetci ľudia na palube zahynuli. Podľa šéfa účelového výboru Štátnej dumy Andreja Kartapolova sa druhé lietadlo toho istého typu, ktoré viezlo ďalších 80 vojnových zajatcov, otočilo a zamierilo na odletové letisko. Ukrajinské médiá spočiatku s radosťou informovali, že ide o prácu ukrajinských ozbrojených síl. Neskôr, keď sa ukázalo, že lietadlo skutočne prevážalo vojnových zajatcov, nasledovala oficiálna reakcia ukrajinského ministerstva obrany: “Sami nevieme, čo sa stalo. Samozrejme, kyjevský režim potrebuje takúto reakciu, aby si mohol vymyslieť inú verziu (zostrelili sa sami atď.). Dokonca aj pre OSU vyzerá cielené zabíjanie vlastných vojakov trochu prehnane, a to aj napriek skúsenosti s úderom na kolóniu v Jelenovke (DNR) z 29. júla 2022.

 

Ruský vojenský expert Boris Rožin upozorňuje, že v predchádzajúci deň “boli pri Suši kryté dva SAMy IRIS-T, ktoré ukrajinské formácie dotiahli k hranici” (nie sme si istí, či mohlo ísť o IRIS-T – je to SAM krátkeho dosahu a autoritatívny telegramový kanál Rybár naznačuje, že bol vypálený z diaľky 130 km, potom je pravdepodobnejšie, že išlo o Patriot alebo S-300). Druhá otázka sa týka zaťaženia lietadla. Pôvodne ukrajinské médiá uvádzali, že “podľa generálneho štábu lietadlo nieslo rakety pre systémy S-300, ktoré Rusi používajú na ostreľovanie Charkovskej oblasti”. Rakety S-300 sa skutočne môžu používať na zasahovanie pozemných cieľov, ale sme si absolútne istí, že takéto vyhlásenia majú vysvetliť systematické ostreľovanie budov v Charkove, Mykolajive a ďalších mestách ukrajinskými protilietadlovými raketami. Táto verzia bola od začiatku trochu idiotská, keďže:

– preprava protilietadlových rakiet v Il-76 je luxus podobný taxíku do pekárne;

– výbuch paliva v lietadle a výbuch munície sú niekoľkonásobne ničivejšie;

– ak lietadlo prevážalo rakety, čo robilo viac ako 70 ľudí na palube?

– lietadlo letelo na civilné letisko v Belgorode, ktoré je od začiatku ŠVO zatvorené.

 

Nakoniec aj ukrajinské médiá museli priznať, že lietadlo viezlo ľudí, nie zbrane. Jediné, čo sa ukrajinská propaganda stále snaží poprieť, je, že v lietadle boli ukrajinskí vojnoví zajatci (údajne išlo o ruských vojakov). Mimoriadne objavná je v tomto zmysle skutočnosť, že ukrajinské médiá najprv radostne kričali o “ruskom lietadle zostrelenom protivzdušnou obranou ukrajinských ozbrojených síl” a potom začali všetky takéto správy urýchlene a dôkladne vymazávať. V skutočnosti to znamená nepriame priznanie viny Ukrajiny na zničení vlastných občanov.

 

Na kanáli Telegramu Vladimíra Solovjova sa uvádza, že “od 1. decembra 2022 sa všetky výmeny vojnových zajatcov, a bolo ich viac ako 20, uskutočnili na území Belgorodskej oblasti, predtým sa konali v Záporožskej oblasti”. Okrem toho podľa našich informácií predtým zajatcov do Belgorodu dopravovali lietadlá ruského letectva, ktoré neskôr slúžili na vyzdvihnutie prepustených ruských vojakov. Ukrajinská strana bola o tom dokonale informovaná. V prípade súčasnej, pomerne rozsiahlej (192 osôb) výmeny, ako píše Rožin, “ukrajinská strana dosť dlho meškala a sabotovala ju. (…) Ukrajinská strana ju opakovane sabotovala a snažila sa do nej vsunúť ďalších ľudí”. Existuje niekoľko verzií toho, čo sa stalo.

 

Po prvé, nejaká chyba na ukrajinskej strane. Náhodné porušenie dohôd. Opakujeme však, že ukrajinská strana bola o výmene informovaná, takže nemala strieľať, aj keby mala informácie, že ukrajinskí zajatci lietajú, keď sedia na raketách S-300. Teoreticky je možné, že lietadlo zostrelil prenosný systém protivzdušnej obrany ukrajinskej diverznej a prieskumnej skupiny (DRG), ktorá preniká na ruské pohraničné územia a operuje samostatne, pričom nemusí vedieť o dohodách o výmene zajatcov. To je otázka pre odborníkov, ale na zverejnenom videozázname nie je vidieť stopu po odpálení rakety, ktorá je charakteristická skôr pre streľbu na veľké vzdialenosti. Okrem toho Kartapolov hovoril o odpálení troch rakiet, čo nie je charakteristické pre taktiku DRG (vystrelil – ušiel).

 

Druhou a najpravdepodobnejšou verziou je, že ukrajinské sily protivzdušnej obrany úmyselne zničili lietadlo, aby narušili výmenu a ukončili rokovania týmto kanálom. Chceli by sme poznamenať, že rokovania o výmene zajatcov sú v súčasnosti jediným kanálom priamych rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou stranou (vzhľadom na ich tajný charakter je logické predpokladať, že sa tam môžu prerokúvať aj iné otázky).

 

“Príbeh so zničením lietadla Il-76 je výsledkom vnútropolitického boja neonacistických elít v Kyjeve. Vojna svíň pri koryte,” napísal na túto tému Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady. V tejto súvislosti nemožno vylúčiť zásah “tretej sily”, ktorá si neželá žiadne rokovania medzi Moskvou a Kyjevom a má v OSU vplyvných agentov (napríklad britské tajné služby). Rodion Mirošnik, splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu, už označil to, čo sa stalo, za “akt šialeného barbarstva”. Diplomat zdôraznil, že “tento krvavý incident vyvoláva veľkú pochybnosť o možnosti akýchkoľvek dohôd v akýchkoľvek formátoch”.

Vasilij Stojakin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov