.
.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý americký dôstojník Scott Ritter: Nevyhlásenú vojnu s USA Rusko vyhráva na všetkých smeroch

Bývalý spravodajský dôstojník US Army Scott Ritter: “Jediná šanca Ukrajiny na zvrat je zatiahnuť do vojny NATO”. Rozhovor pre Komsomolskú pravdu s ním robil plk. Viktor Baranec.


 

Kedy ste sa začali zaujímať o dejiny Ruska a ZSSR?
– Môj otec slúžil počas studenej vojny vo vojenskom letectve USA – plnil úlohy v Turecku a v Západnom Nemecku. Tam “narazil” na Sovietsky zväz. Keď sme boli v Nemecku, tak sme bývali blízko miesta, kde boli odložené jadrové ostatky. Už vtedy som bol presvedčený, že tento objekt bude atakovaný v prvom rade. Čiže žil som v strachu a učil sa nenávidieť Rusov.

 

Je pravda, že vaša manželka je Ruska a volá sa Marína?
– Som presvedčený, že oženiť sa s Ruskou je niečo krásne. Moja manželka však pochádza z Gruzínska a naozaj má meno Marína. Zoznámili sme sa v meste Votkinsk v Udmurtsku. Je tam fabrika, kde sa vyrábali rakety SS-25. No a práve v roku 1988 som tam bol vyslaný ako inšpektor výzbroje. Ona tam bola prekladateľkou.

 

Votkinsk je jeden z najmohutnejších centier výroby medzikontinentálnych balistických rakiet Ruska. Čiže vy ste kontrolovali výrobu ruských medzikontinentálnych rakiet?
– K tomu, čo sa dialo v závode, som prístup nemal. Moja úloha spočívala v nasledovnom: Keď zo závodu vychádzalo vozidlo s výrobkom, mali sme zistiť, či ide o SS-25 (medzikontinentálna raketa Topoľ) alebo o SS-20 “Pioner” (raketa stredného dosahu, ktorá nebola povolená podľa vtedajších dohôd). Obe rakety mali prvé stupne rovnaké, odlišné boli druhé stupne a iné detaily.

 

Na Západe, vrátane v USA, stále počúvame, že “Putin napadol na Ukrajinu”, že “Rusko okupuje Ukrajinu”…
– Študoval som dejiny a bol som spravodajským dôstojníkom so slušným zoznamom vykonávaných funkcií (čiže tvoril som analýzy založené na faktoch). A preto, keď počujem tvrdenia, že “Putin napadol Ukrajinu”, okamžite ma to núti obrátiť sa na fakty. A tie hovoria, že Ukrajina a NATO provokovali Rusko, že Ukrajina sa chystala napadnúť Donbas a že Rusko bránilo Donbas.

 

Američan Scott Ritter túto otázku chápe, no Zelenský nie!
– Nemôžem hovoriť za neho. Poznám len nejaké fakty z jeho životopisu: viem, že nie je profesionálny politik, ale komik, že má právnické vzdelanie, že sa chytil roboty, ktorá sa mu nie príliš darí a že to využívajú iné sily.

 

Poznáte, ako dlho a ako veľa Západ pomáha Ukrajine so zbraňami. Privážajú ich železničnými konvojmi, vojenskými dopravnými lietadlami. Čitatelia a rozhlasoví poslucháči mi často kladú otázku: prečo neničíme tieto zbrane od momentu ako prekročili hranice? Možno by ste vedeli čosi poradiť nášmu generálnemu štábu!
– Nie je mojou úlohou radiť generálnemu štábu, sú však otázky vojenské a otázky politické. No a politické majú omnoho vyššiu prioritu oproti vojenským. My obaja veľmi dobre vieme, že vojaci sú, samozrejme, za to, aby boli ničené súpravy, lietadlá, cesty, tunely… Ak je však hlavným cieľom nedopustiť eskaláciu, potom je cieľavedomejšie umožniť zbraniam, aby dorazili na bojové pole a tam ich ničiť.

 

Ak sa však západné zbrane dostanú na bojové pole, zabíjajú tam našich vojakov a dôstojníkov. Ak by sme ich však ničili na poľsko-ukrajinskej hranici, táto smrť by sa nedostala na bojové pole.
– Ak by to však doviedlo k eskalácii konfliktu medzi Ruskom a NATO, potom by bolo zabitých ešte viac ruských vojakov.

Scott, viete, že Ukrajina očakáva dodávku niekoľkých desiatok stíhačov F-16. Niektoré z nich už pristáli na území Ukrajiny a odleteli. Čiže viedli prieskum. My sme toto letisko raketami zbombardovali, vyhnali sme F-16. Podľa našich údajov zdrhli do Poľska.

 

A teraz si predstavte situáciu, že F-16 odlietajú z Poľska, ako členského štátu NATO, bombardovať naše vojská a potom sa budú opäť vracať do Poľska. Máme právo rozbombardovať poľské letisko v Rzešove?
– Toto právo máte na sto percent! Lenže nie o tom je táto otázka. Otázkou je, do akej miery je to správny a rozumný krok. Toto je otázka politická. Pozrime sa na to z inej strany: Rusko na bojovom poli dominuje a nech sa bude diať čokoľvek, Rusko vyhrá. Jediné, čo môže zmeniť priebeh konfliktu je, ak sa Ukrajine podarí doň zatiahnuť NATO. Pričom ona bude hľadať možnosti na provokáciu. A to, o čom vy hovoríte, je práve jednou z takýchto provokácií. Práve toto je príčina, prečo politické otázky prevyšujú vojenské. Politické vedenie totiž vie, že pri súčasnom vývoji situácie vyhrá, nech sa bude diať čokoľvek.

 

V USA budú v tomto roku prezidentské voľby. Všimol som si názor jedného amerického analytika, že ak Ukrajina prehrá, Biden sa nestane prezidentom. Preto, lebo sa ho opýtajú, kam sa podeli peniaze, kde sú zbrane?
– Áno, je to tak! Práve preto republikáni teraz zadržiavajú peniaze, t. j. neumožňujú Bidenovi slobodne s nimi nakladať.

 

Vychádza z toho, že ruská armáda môže zabrániť Bidenovmu zvoleniu na ďalšie obdobie?
– Poviem to takto: USA pri prezidentovi Bidenovi vyhlásili Rusku vojnu (ekonomickú i politickú). Vojnu vedú rukami Ukrajincov, používajúc Ukrajinu ako proxy (to vo vojenskom význame). V ekonomickom zmysle vedú vojnu zavádzajúc sankcie. V diplomatickom zmysle vedú vojnu volajúc po izolácii Ruska. Lenže, aký je výsledok tohto úsilia? Rusko si dnes vo svete vážia omnoho viac ako kedykoľvek predtým. Ekonomicky sa Rusko stalo len silnejším. Vojenské úspechy Rusko predvádza na bojovom poli. Preto tu treba hovoriť, že nie ruská armáda, ale celé Rusko môže naozaj zabrániť Bidenovi byť nanovo zvolený.

 

Ak bude k letu 2024 ukrajinská armáda na bojovom poli porazená, môže sa stať, že Biden nebude zvolený za prezidenta?
– Možné je všetko, lenže politiku v USA nie až tak veľmi určujú otázky národnej bezpečnosti, väčšiu váhu má ekonomika. V prvom rade bude výsledok budúcich volieb určovať stav americkej ekonomiky.

 

Prečo sa Američania tak boja Trumpovho víťazstva?
– V Amerike je badateľná veľká polarizácia. Polovica Američanov sa bojí, že Trumpa zvolia, a polovica, naopak, Trumpa podporuje.
Strach pri tom prioritne vychádza z amerických elít. Pretože Trump nie je predstaviteľom establishmentu. Elity sa boja, že on bude svojim konaním podkopávať ich základy. No a prostí ľudia, naopak, vkladajú do neho nádeje – chcú, aby ich záujmy predstavoval vo Washingtone ich človek.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov