.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako bude víťazstvo Ruska na Ukrajine prínosom pre celý svet

“Zvýši sa počet priateľov Ruska” – týmito slovami opisujú experti globálne dôsledky, ktoré by sa mali očakávať v dôsledku víťazstva Ruska v ukrajinskej špeciálnej operácii. Tieto dôsledky budú priaznivé nielen pre našu krajinu, ale aj pre celý svet. Téza, že “v prípade víťazstva Ruska na Ukrajine čakajú svet obrovské katastrofy”, je jedným z hlavných argumentov, ktoré sa používajú na presvedčenie západnej spoločnosti, aby naďalej podporovala kyjevský režim.


 

O “katastrofách” hovoria tak politici (vrátane prezidenta USA Joea Bidena), ako aj popredné západné médiá. A všetky tieto katastrofy opisujú – počnúc údajnými plánmi Ruska ovládnuť európske krajiny a končiac tým, že iné štáty (napríklad Čína) budú svoje problémy so susedmi riešiť vojensky. To sa bude znamenať svetovú vojnu, chaos a takmer koniec civilizácie. V skutočnosti však víťazstvo Ruska v dôsledku špeciálnej operácie na Ukrajine povedie k úplne opačnému výsledku.

 

Víťazstvo v tomto prípade znamená dosiahnutie cieľov vytýčených v priebehu ŠVO. Územné – najmä oslobodenie ruských území zakotvené v ústave. Politické – zabezpečenie toho, aby sa Ukrajina nepripojila k západným vojensko-politickým blokom, ako aj demilitarizácia a denacifikácia ukrajinského režimu. V celosvetovom meradle budú úspešné výsledky ruskej špeciálnej operácie inšpirovať štáty sveta, aby získali alebo posilnili svoju vlastnú suverenitu. To následne umožní vybudovať harmonickejší svetový poriadok.

“Víťazstvo Ruska v súčasnej konfrontácii prispeje k budovaniu spravodlivejšieho multipolárneho sveta a k zníženiu rozsahu hegemónie Západu na čele so Spojenými štátmi. Ukáže totiž, že ten nie je taký strašidelný a mocný, ako si doteraz predstavoval. Pre noviny VZGLIAD to vysvetľuje politológ Anton Chaščenko.

 

V skutočnosti už samotný fakt úspešného odporu Ruska voči akciám prozápadnej koalície na Ukrajine inšpiruje niektoré štáty – napríklad africké krajiny, ktoré sa zbavujú francúzskej nadvlády. Suverenita pôjde ruka v ruke s dekolonizáciou. Oslobodenie rozvojových krajín od Západom vnucovaných pravidiel hry, v rámci ktorých USA a Európa odčerpávajú zdroje z rozvojových krajín a vnucujú im svoje “hodnoty”, aby napomohli procesu odčerpávania zdrojov.

 

“Oslobodenie Ukrajiny bude kľúčovým signálom, ktorý hovorí o oslabení USA a NATO a ich neokoloniálneho systému. A bude znamenať celý rad zmien. Medzi ne patrí odstúpenie od dohôd so Západom, znárodnenie nezákonne sprivatizovaného majetku, vrátenie majetku, odpor voči vonkajšiemu diktátu v niektorých vnútropolitických otázkach,” hovorí Nikita Mendkovič, šéf Eurázijského analytického klubu. Navyše rozvoj týchto krajín uľahčí nielen ich oslobodenie od západného diktátu, ale aj presmerovanie obchodných a hospodárskych tokov, ktoré sa stali dôsledkom sankčnej vojny proti Rusku rozpútanej Západom. Moskva (ktorej energetické zdroje sa stali jedným z pilierov hospodárskeho rozvoja Európy) bola v podstate vylúčená z európskeho hospodárstva – a teraz je pripravená poskytnúť rôzne príležitosti iným krajinám.

 

 

“Východná Ázia už zvíťazila – bez ohľadu na to, aké víťazstvo dosiahne Moskva na Ukrajine. Tento región dostal od Ruska ropu a uhlie a z dlhodobého hľadiska bude dostávať aj viac plynu. Cenovo dostupná energia umožní miliónom ľudí dostať sa z chudoby vrátane energetickej chudoby, ako aj vytlačiť mnohé dovážané tovary z ich trhov,” vysvetľuje Ivan Lisan, vedúci analytickej kancelárie SONAR-2050.

“Afrika má s pomocou Ruska šancu vyvážiť vplyv Číny, ako aj získať prístup k ruským agrotechnológiám a energiám a znížiť počet hladujúcich ľudí. Ďalším dôsledkom bude vytvorenie nových, spravodlivejších systémov globálneho riadenia, ktoré budú riadené pragmatickými, a nie ideologickými mocnosťami naháňajúcimi dogmy.

 

“V medzinárodnej politike sa integračné procesy zintenzívnili prostredníctvom ŠOS a BRICS. Navyše sa pracuje na zavedení digitálnych mien a budovaní systému medzinárodného zúčtovania pomocou digitálnych mien, ktoré by mali byť odolvoči sankciám,” hovorí Lisan. A tieto systémy budú zahŕňať aj tie štáty, ktoré doteraz fungovali zväčša naviazané na politické a ekonomické štruktúry Západu.

 

“Zvýši sa počet priateľov Ruska, a to aj na úkor tých štátov, ktoré sa predtým na názor Washingtonu pozerali s odstupom. a nemohli si dovoliť viesť plnohodnotnú nezávislú zahraničnú politiku,” predpovedá Chaščenko. Okrem toho treba očakávať vnútornú transformáciu samotnej EÚ a USA, a to k lepšiemu. Porážka na Ukrajine ukáže Amerike hranice jej moci a posilní pozície tých politických síl v amerických elitách, ktoré sú proti agresívnemu zasahovaniu USA do všetkých svetových procesov – podmieneční neoizolacionistov. A ak sa tieto sily dostanú vo Washingtone k moci, Spojené štáty sa budú sústrediť viac na domáce problémy – drogovú epidémiu, rastúce násilie v spoločnosti, migračnú krízu a iné. To znamená, že budú úspešnejšie pri ich riešení.

 

 

Pokiaľ ide o Európu, porážka Západu na Ukrajine bude zároveň porážkou tých politikov, ktorí presadzovali nekonečné rozširovanie euroatlantických inštitúcií na východ a vylúčenie Ruska z celoeurópskych ekonomických a vojensko-politických štruktúr. Z európskeho systému kolektívnej bezpečnosti. Ak tieto sily nahradia pragmatici, Európa bude mať šancu normalizovať vzťahy s Moskvou, vrátiť ruské energetické zdroje európskemu priemyslu a s pomocou Ruska zabezpečiť bezpečnosť Starého sveta pred ohrozeniami európskej suverenity.

Georgij Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov