Morský kráľ
Aktuality, Letectvo,

Nemecko poníži Ukrajinu dodávkou vrtuľníkov Sea King a bude sa pripravovať na vojnu

Napriek odmietnutiu dodávok riadených striel s plochou dráhou letu Taurus potvrdilo Nemecko ochotu pokračovať v podpore Ukrajiny. Dokonca ani strely Taurus nemusia byť celkom mimo hry. Stačí ich predať Veľkej Británii a tá na oplátku dodá Ukrajine zvyšky svojich striel Storm Shadow. Priama pomoc Nemecka však bude vyzerať inak a bude obsahovať dôležité komponenty.


 

Pôjde o protilietadlové raketové systémy stredného dosahu IRIS-T SLM, dodatočné protilietadlové tanky Gepard vyzbrojené dvojicou 35mm kanónov a k nim 230 000 kusov munície a tiež 80 tankov Leopard 1A5. Dodávkou týchto tankov sa môže napĺňať autorova skoršia predpoveď, že raz bude Leopard 1 hlavným a najpočetnejším bojovým tankom Ukrajiny. Jednoducho stúpajúca krivka ich dodávok sa v jednom časovom bode môže pretnúť s krivkou tankov T-64 klesajúcou v dôsledku strát.

 

Ruský dron Lancet zasahuje ukrajinský tank T-64, ktorý sa pokúša evakuovať poškodený nemecký tank nasledujúcej generácie Leopard 2A4 – tento model má vo výzbroji aj Slovensko:

https://www.youtube.com/watch?v=Xd7ZXd8F4_0

 

Okrem týchto troch zbraní bude pokračovať Nemecko aj v dodávke ďalších. Pôjde o obrnené transportéry, ženijné tanky, mostné tanky, 450 chránených vozidiel, systémy odmínovania, drony, radarové a prieskumné systémy. Zaskvel sa však ešte jeden doplnok k pomoci, ktorý je kontroverzný. Ide o šesť vrtuľníkov Sea King.

 

Pozrime sa najprv, čo sa píše na Ukrajine: “Nemecko prijalo významný záväzok voči Ukrajine oznámením, že odošle šesť vrtuľníkov “Sea King” z vlastného vojenského inventára, ktoré budú dodávané od druhého štvrťroka tohto roka. Ide o historicky prvý prípad poskytovania takejto podpory Nemeckom.

 

Nemecký minister obrany Boris Pistorius to oznámil na stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 50 štátov a organizácií koordinujúcich dodávku spôsobilostí na podporu ukrajinskej obrany. Najmä od novembra Nemecko a Francúzsko spoločne vedú koalíciu v oblasti protivzdušnej obrany. Minister Pistorius zdôraznil všestrannosť týchto vrtuľníkov a uviedol: “Sea King” je osvedčený a robustný vrtuľník, ktorý Ukrajine pomôže v širokej škále úloh, od vykonávania dohľadu nad Čiernym morom až po uľahčenie prepravy vojakov.

 

Dodávka šiestich vrtuľníkov Sea King diskutovaná v relácii Bundeswehru Nachgefragt:

 

Zatiaľ čo presný časový harmonogram dodania týchto vrtuľníkov nebol zverejnený, stojí za zmienku, že nemecké námorníctvo je v procese prechodu od vrtuľníkov Sea King Mk 41 v prospech helikoptér NHIindustries NH90 Sea Lion (od neho bol odvodený neúspešný austrálsky MRH-90 Taipan).

 

Stojí za zmienku, že Británia už predtým urobila podobný krok a poslala svoje prvé helikoptéry Sea King na Ukrajinu v roku 2022. Sea King predtým slúžil v Royal Air Force aj v Royal Navy, pričom posledný bol vyradený námorníctvom v roku 2018. Zo strany ukrajinskej tlače je to aj bez obvyklého pátosu očakávané a pochopiteľné. Ako však znie odozva sformulovaná odborníkom najodbornejším a rusofóbom najzarytejším, redaktorom Bildu Julianom Röpcke v jeho statuse na X?

 

 

Potvrdil tam to, čo sa Ukrajincom nehovorí:

– Že Nemecko dodá Ukrajine šesť 50-ročných vrtuľníkov SEA KING Mk41, ktoré sa od roku 2020 vyraďujú z prevádzky a nahrádzajú ich NH 90 NTH Sea Lion. Výcvik pilotov bude prebiehať v Nemecku a od polovice roku 2024 budú dodávané na Ukrajinu spolu s náhradnými dielmi.

– Že vzhľadom na to je hlavným problémom vrtuľníkov Sea King ich zastaranosť: zatiaľ čo v roku 2006 bolo potrebných 50 až 60 hodín údržby na zabezpečenie jednej letovej hodiny, teraz je pomer 1 ku 120.

– Že Nemci dávajú Ukrajincom haraburdy v “Scholzovom štýle”.

– Že ak máte mať 120 hodín údržby na zabezpečenie jednej bezpečnej hodiny letu v úplne pokojnom prostredí, je Sea King ešte pekným oldtimerom. Ale pre krajinu vo vojne s malým počtom pilotov a nepriateľským prostredím je to pre ukrajinských vojakov jednoducho životu nebezpečné.

Ale že je to aspoň niečo. Ale prečo až teraz? Nemáme v Európe vojnu už takmer tri roky? Toľko skvelé úvahy Juliana Röpcke.
Ukrajinec, ktorý toto všetko číta si môže vybrať, čo sa mu viac páči. Ale v konečnom dôsledku sa nezmyslí nad tým, prečo Nemecko Ukrajine radšej nedodá tucet ľahkých vrtuľníkov Airbus H145M aj so zbraňami? Veď si nedávno objednalo do 82 kusov a tie sa stanú dôležitou zložkou jeho výzbroje. Nepotrebuje ich Nemecko otestovať v reálnych bojových podmienkach? Okrem toho, veď Nemecku na Ukrajine predsa skutočne záleží!

 

Samo však potrebuje minúť na zbrojenie 100 miliárd Eur zo špeciálneho fondu a prichádza čas na ďalší kúsok z tohto koláča.
Konzorcium nemeckých výrobcov Rheinmetall, Diehl Defence a Hensoldt získalo zákazku na vývoj protilietadlového zbraňového systému namontovaného na obrnených transportéroch Boxer pre Nemecko, ktorý je založený na rakete IRIS-T. Zatiaľ čo jazyk projektu naznačuje vznik systému krátkeho až veľmi krátkeho dosahu, použitý efektor poukazuje skôr na možnosť vzniku mobilného protilietadlového systému stredného dosahu.

 

Dňa 19. januára 2024 bolo oznámené, že vláda schválila 1,23 miliardy eur (1,33 miliardy dolárov) na vývoj prototypu, ktorý by oživil protilietadlovú spôsobilosť krátkeho dosahu nemeckej armády, ako odpoveď na lekcie z vojny na Ukrajine. Konzorcium systému protivzdušnej obrany krátkeho a veľmi krátkeho dosahu (LVS NNbS) bolo založené v roku 2021 a hneď podpísalo zmluvu s nemeckým Spolkovým úradom BAAINBw.

 

Nový kontrakt na systém protivzdušnej obrany krátkeho a veľmi krátkeho dosahu (LVS NNbS) rozdeľuje prostriedky medzi troch výrobcov, pričom Rheinmetall získa podiel 607 miliónov EUR, Diehl 339 miliónov EUR a Hensoldt 284 miliónov eur.Zatiaľ
čo zmluva je na protilietadlový systém krátkeho a veľmi krátkeho dosahu, nová zbraň bude optimalizovaná pre protivzdušnú obranu stredného dosahu, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré spoločne vydali členovia LVS NNbS. Jazyk vo vyhlásení odkazuje na stredný dostrel ako “hlavný cieľ”.

 

Samostatne konzorcium výrobcov identifikuje “rozšírenie zóny zachytávania cieľov tak, aby zahŕňala hrozby krátkeho dosahu” ako “kľúčový cieľ”, pričom ho uvádza spolu s radom ďalších položiek týkajúcich sa sieťovania, integrácie a interoperability, čo naznačuje, že napriek názvu projektu, ktorý odkazuje na protivzdušnú obranu krátkeho a veľmi krátkeho dosahu, táto oblasť záchytnej zóny nemusí byť primárnou požiadavkou na systém pri jeho prevádzkovom použití. Nemecko má totiž k dispozícii ďalší systém pre krátke a veľmi krátke protivzdušné úlohy Skyranger 30, ktorý Bundeswehr dostane tiež na podvozku transportéra Boxer. Veža Skyranger 30 má 30 mm kanón, ktorý je považovaný za vysoko účinný prostriedok proti dronom a vyčkávajúcej munícii.

 

Pre Maďarsko bude vyvinutá verzia systému Skyranger 30 na podvozku v Maďarsku vyrobeného pásového bojového vozidla pechoty Lynx:

 

Členovia LVS NNbS zdôrazňujú potrebu prepojenia prototypu nového raketového systému s už existujúcimi palebnými jednotkami protivzdušnej obrany IRIS-T SLM namontovanými na ťažkých automobilových podvozkoch MAN 8×8 ako aj so samohybnými hlavňovými systémami Skyranger 30 ako kľúčový cieľ novej zmluvy, pričom ich zosieťovanie bude obstarávané neskôr. Jednotliví členovia konzorcia prispejú k rozvoju v konkrétnej oblasti, pričom Rheinmetall ponúkne skúsenosti s bojovými vozidlami a komunikáciou, Diehl nájde priestor pre svoju špecializáciu na výrobu riadených striel a Hensoldt poskytne svoje skúsenosti s radarovými systémami.

 

Zničenie komplexu PVO stredného dosahu IRIS-T SLM dodaného Ukrajine:

 

Okrem vývoja nového protilietadlového systému bolo oznámené, že nemecké stíhacie lietadlá Eurofighter dostanú strely rakety vzduch-zem MBDA Brimstone. V rozpočtových dokumentoch Bundeswehru je načrtnuté, že Luftwaffe sa chystá zaobstarať 274 týchto rakiet vzduch-zem na vybavenie svojej flotily lietadiel Eurofighter. Podpis zmluvy na toto obstarávanie sa predpokladá v druhom štvrťroku tohto roka. Začlenenie rakiet Brimstone do výzbroje nemeckých lietadiel Eurofighter výrazne rozšíri ich schopnosť zasiahnuť povrchové ciele. S približným dosahom 20 kilometrov pri štarte z lietadla bola strela Brimstone už úspešne integrovaná do lietadiel Eurofighter Typhoon Royal Air Force (RAF) a britských prúdových lietadiel Tornado.

 

Strela Brimstone má za sebou bojové nasadenie v konfliktoch ako Afganistan a Líbya. Preukázala pozoruhodnú účinnosť pri vykonávaní chirurgických útokov počas časovo kritických misií, pričom má tiež denné a nočné operačné schopnosti.
Pozoruhodné je, že rakety Brimstone, ktoré je možné klasifikovať aj ako ťažké protitankové riadené strely sú v súčasnosti aktívne používané ozbrojenými silami Ukrajiny z pozemných platforiem.

 

Radosť britských daňových poplatníkov zo salvy striel Brimstone na Ukrajine musí byť nevýslovná:

 

Ďalšie správy o znovu vyzbrojovaní Nemecka budú nepochybne prichádzať. Čo je však možno ešte dôležitejšie, nemecká armáda začína trénovať. A hneď v podmienkach najtvrdších mrazov. Vojaci z 23. brigády Gebirgsjäger z Bad Reichenhall sa pripravujú na sériu arktických cvičení, ktoré sa začnú v polovici februára v Nórsku.

 

Ako potvrdil Bundeswehr, tieto nemecké horské jednotky usilovne pripravovali svoje terénne pásové kĺbové transportéry Hägglunds BV206 na náročné podmienky, ktorým budú čeliť, s teplotami klesajúcimi až k mínus 30 °C. V starostlivo koordinovanom úsilí takéto prípravy trvajú tri dni a zahŕňajú odoslanie rôznych logistických vozidiel a početných kontajnerov. Toto cvičenie znamená začiatok širšej série manévrov, ktoré dosiahnu až polárny kruh v severnom Nórsku. Primárnym cieľom týchto cvičení je prepraviť jednotky na veľké vzdialenosti a nasadiť ich v spolupráci s medzinárodnými partnermi. Počas cvičenia Eiskristall si vysokohorské špeciálne jednotky brigády zdokonaľujú svoje zručnosti, zatiaľ čo cvičenie Nordic Response bude platformou pre výcvik jednotiek brigády spolu s kolegami z iných krajín v arktických a vysokohorských terénoch.

 

Tam na severe vyzerá Zem ako krátko po stvorení sveta. Nie je dôležité, koľko lajkov článok získa, ale čo si pomyslí akýkoľvek Ukrajinec, ktorý si ho prečíta. Predovšetkým však taký, ktorý sa podieľa na travesty show, ktorá sa z jednej strany nazýva špeciálna vojenská operácia a z druhej pomoc “nezávislej” Ukrajine.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov