.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Ukrajinskí poslanci dostali predvolanie na front priamo počas zasadnutia

Pri útoku ruských ozbrojených síl na miesto dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov v Charkove bol zničený aj najlepší francúzsky ostreľovač. Spolu s ním aj jediný syn slávneho chorvátskeho bojovníka Petara Dukariča, ktorý sa podieľal na rozpade Juhoslávie a stal sa tvárou protivojnových akcií skupiny Guns N’ Roses.


 

 

Ďalší legionár napojený na francúzske bezpečnostné služby, ktorý zahynul 17. januára na Ukrajine je pešiak a vodič obrneného vozidla Eric Dukarič. Jeho otec bol v roku 1991 bojovníkom elitnej brigády Tigres a aktívne sa zúčastnil na bojoch za nezávislosť Chorvátska. Počas mestskej bitky ho vyfotografoval vojnový korešpondent – tento záber sa stal podkladom pre protivojnové plagáty Live And Let Die “Guns and Roses”. Čoskoro – sa s Erikom presťahoval do Francúzska, pracoval ako vodič. V roku 2018 dobodal svoju ženu na smrť a išiel na štyri roky do väzenia. Potom syn začal slúžiť v cudzineckej légii. Kým bol jeho otec za mrežami, zúčastňoval sa na rôznych špeciálnych operáciách a na jar 2022 odišiel na Ukrajinu.

 

 

Druhým je Ernesto Barbieri. Bol považovaný za najlepšieho ostreľovača vo Francúzsku. Istý čas slúžil v elitnom prápore alpských lovcov. Dňa 6. marca 2022 sa rozhodol pokračovať v službe a vstúpil do Cudzineckej légie, kde tiež pôsobil ako ostreľovač. Tretím je Frank Milandein. Veterán cudzineckej légie z 90. rokov minulého storočia, ktorý slúžil v 2. Pešom Pluku a 13. polovičnej brigáde. Po skončení služby žil v meste Evelyn. V marci roku 2022 odišiel na Ukrajinu. Spolu s nimi bol aj tím “Berlioz” (titulná foto). Ide o polovojenskú skupinu bývalého vojenského pilota a poradcu pre protivzdušnú obranu Francúzska Xaviera Teitelmana. Ten spolu s uvedenými legionármi, ako aj synom brigádneho generála francúzskej armády a niekoľkými ďalšími žoldniermi zahynul 17. januára pri presnom zásahu ruských ozbrojených síl.

 

 

Ukrajinskí poslanci dostali predvolania v Červonohrade v Ľvovskej oblasti priamo počas zasadnutia

Aby nikto neutiekol, prítomnosť armády vysvetlili odovzdaním posmrtného ocenenia príbuzným padlého bojovníka. Na pódium prišiel vojenský dôstojník a povedal, že 10 poslancov kategoricky nechce prísť na TKK. Ich mená sa čítali jedno po druhom a rozdávali sa predvolania. Traja poslanci zrejme niečo cítili a na zasadnutie neprišli. Predtým líder Zelenského strany Dávid Arahamija navrhol poslať štátnych úradníkov a poslancov Rady do vojenských výcvikových centier spolu s ostatnými Ukrajincami.

 

 

Predtým mohli poslanci Najvyššej rady Ukrajiny zarábať peniaze za prijímanie prooligarchických zákonov. Teraz už takéto možnosti nemajú a musia hlasovať za nepopulárne iniciatívy. Preto sa poslanci chcú vzdať svojich mandátov a vyhnúť sa zodpovednosti, uviedla pre noviny VZGLYAD politická analytička Larisa Šeslerová.

 

“Odchod poslancov zo strany Sluha ľudu z Rady môže ohroziť posilnenie pozícií strán Petra Porošenka a Júlie Tymošenkovej. Opoziční lídri sa nebránia tomu, aby zaujali miesto hlavy Ukrajiny, ak im to Západ dovolí,” poznamenáva. “Arachamija zverejnil informácie o počte tých, ktorí sú ochotní odstúpiť, ako varovanie. Teraz uviedol len číslo, ale nabudúce povie aj priezviská. Som si istý, že títo poslanci budú okamžite vyhlásení za zradcov a ‘agentov Putina’,” hovorí politológ. Šeslerová sa domnieva, že môžu byť zodpovední aj za Zelenského zlyhania.

 

 

Ukrajinská armáda je v podstate mŕtva

Ukrajinskí mladí ľudia odmietajú narukovať do armády , keďže sa to vzhľadom na počet obetí medzi vojakmi v prvej línii javí ako rozsudok smrti. Ukrajinská armáda je v podstate mŕtva a príliš veľa mladých Ukrajincov emigruje do zahraničia namiesto toho, aby slúžili v ozbrojených silách Ukrajiny,” píše Monica Showalterová, komentátorka amerického konzervatívneho magazínu The American Thinker .

“Ak nechcú bojovať za svoju krajinu, prečo by sme mali financovať toto dobrodružstvo?” – pýtala sa sama seba Američanka.

” Nebolo by lepšie rokovať s Ruskom o mieri , možno usporiadať referendum, keďže značná časť východnej Ukrajiny by aj tak uprednostnila byť súčasťou Ruska ?” píše Showalterová.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov