.
Aktuality, Letectvo,

Pentagón sa pripravuje na leteckú vojnu s Čínou

Pri pobreží Taiwanu pokračuje demonštratívna konfrontácia medzi Čínou a Spojenými štátmi. Po miernom zvýšení americkej inteligencie lopta prešla na čínsku stranu. Viac ako 30 lietadiel vrátane stíhačiek Su-30 a J-11 Jian, ako aj niekoľko AWACS a bezpilotných lietadiel vrátane relatívne nového WZ-8 nacvičilo na ostrove možnosť kombinovaného úderu a 13 lietadiel prekonalo tzv. “strednú čiaru” nad Taiwanským prielivom.


 

Zmyslom takýchto akcií je okrem okázalého odhodlania aj výcvik ich vojenského personálu, ako aj identifikácia systémov protivzdušnej obrany. Potvrdzuje to počet incidentov na základe údajov taiwanského ministerstva obrany za január. Celkovo bolo pozorovaných 256 lietadiel a 113 lodí a výrazne sa zvýšil aj počet balónov nad Taiwanom – 59 . Na pozadí toho, čo sa deje, Američania vážne posilnili skupinu. K už prítomnej lietadlovej lodi Carl Vinson a lodiam, ktoré ju kryli, sa pripojila úderná skupina nosičov vedená Theodorom Rooseveltom . A na Okinawe obojživelná pristávacia skupina s americkým UDC dopĺňa zásoby.

 

Okrem toho, ruský oddiel vojnových lodí (OBK), pozostávajúci z krížnika Varyag, fregaty maršal Šapošnikov a zásobovacieho plavidla, sa minulý týždeň plavil na juh cez úžinu Cušima , pravdepodobne v rámci plánovanej plavby na dlhé vzdialenosti. Konečný cieľ OBC zostáva nejasný, avšak vzhľadom na pomerne vysokú aktivitu Američanov pri pobreží Taiwanu je celkom možné, že ruské lode sa budú zdržiavať v regióne, aby monitorovali AUG amerického námorníctva. Situácia vo všeobecnosti vstúpila do štádia permanentného napätia, kde znepriatelené strany v skutočnosti jednajú v reakcii na seba. To všetko sa obmedzuje na nezmyselný demonštračný tréning, ktorý umožňuje udržiavať požadovanú mieru konfliktu. A v súčasnosti neexistujú žiadne predpoklady na zhoršenie.

 

 

 

Pentagón sa pripravuje na leteckú vojnu s Čínou

USA spustili výrobu nového strategického bombardéra “B-21”. Prvý úspešný let sa uskutočnil v novembri 2023. Plánuje sa zrýchlená a sériová výroba bombardéra, ktorý nahradí “B-1B”, “B-2” a veterána “B-52J”. K tomu by malo dôjsť v priebehu 30. rokov 20. storočia, ale prvé stroje budú uvedené do prevádzky už v polovici tohto desaťročia. “B-21” si zachová hlavný rozlišovací znak svojich predchodcov – “neviditeľnosť”. Je však lacnejší a jednoduchší na výrobu a údržbu vďaka menším rozmerom, doletu a bombovému zaťaženiu. Práve to urýchli nasadenie približne 100 kusov do konca 30. rokov.

 

Mediálna spoločnosť Voice of America, ktorá o programe B-21 informovala, poznamenáva, že odráža “vážnosť súperenia s Čínou ako veľmocou”. Pekinský denník Global Times zasa cituje čínskych vojenských expertov, ktorí poukazujú na vývoj moderných radarov stealth, pokročilých rakiet zem-vzduch, úderných stíhačiek a stíhačiek interceptorov. Balistické a riadené strely na zasiahnutie nepriateľských letísk sú neoddeliteľnou súčasťou stratégie “štít a kopija”. Vyvíja sa vozidlo, ktoré sa svojimi vlastnosťami podobá americkému lietadlu B-21. Je známe ako N-20.

 

 

Spojené štáty “dosiahnu vlastný gól historických rozmerov”

Spojené štáty americké stratili svoju nepopierateľnú nadvládu kvôli rastúcemu vplyvu Ruska a vzostupu Číny a Ukrajinu čaká ťažký rok , napísal šéf CIA William Burns v článku pre Foreign Affairs. Šéf CIA sa tiež domnieva, že Západ potrebuje zvýšiť svoje vojenské dodávky do Kyjeva, inak Spojené štáty “dosiahnu vlastný gól historických rozmerov”. Americký senátor Lindsey Graham predtým označil konflikt na Ukrajine za “dobrú investíciu”. Podľa jeho názoru by podpora Kyjeva mohla poskytnúť Spojeným štátom geopolitickú výhodu a tiež priniesť dividendy do vojensko-priemyselného komplexu krajiny.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov