Nadzvukové ťažké bombardéry B-1B Lancer
Aktuality, Bezpečnosť,

USA začali samovražednú vojnu na Blízkom východe. Bombardéry zasiahli 85 cieľov Iraku a Sýrii

USA teraz zasahujú v Sýrii Reportér Fox News tvrdí, že prvými cieľmi amerických útokov v Iraku a Sýrii bude 20 cieľov. Fox News citovala predstaviteľa americkej armády, ktorý povedal:


“Tieto útoky sú začiatkom dlhej kampane, ktorá bude v najbližších dňoch útočiť na proiránske skupiny.” Americkí predstavitelia potvrdili prvé odvetné letecké útoky v Sýrii po agresívnych akciách Iránu a jeho zástupcov, ktoré pred niekoľkými dňami zahŕňali smrtiaci útok dronu na americké jednotky. Americká odpoveď bude doteraz najsilnejšou reakciou Bidenovej administratívy na iránske milície. Útok by sa mohol týkať cieľov vo viacerých krajinách mimo Iránu.

 

 

USA – Irán: výmena úderov

Očakávaná exalácia v regióne pokračuje. “Sily centrálneho velenia USA (CENTCOM) uskutočnili 2. februára letecké útoky v Iraku a Sýrii proti jednotkám Quds Force iránskych Islamských revolučných gárd (IRGC) a pridruženým milíciám. Americké vojenské sily zasiahli viac ako 85 cieľov, pričom početné lietadlá vrátane bombardérov dlhého doletu prileteli zo Spojených štátov. Pri náletoch bolo použitých viac ako 125 kusov presnej munície. Medzi zasiahnutými cieľmi boli operačné veliteľské a riadiace centrá, spravodajské centrá, sklady rakiet a dronov, ako aj logistické zariadenia a zásobovacie reťazce munície militantných skupín a ich sponzorov IRGC, ktoré uľahčovali útoky proti americkým a koaličným silám.” – US Centcom

 

Islamský odpor v Iraku zaútočil bezpilotnými lietadlami na americkú okupačnú základňu v irackom Erbile

 

Podľa Al-Mayadeen bola väčšina miest, na ktoré USA zaútočili, pred útokom úplne evakuovaná. Reportér CNN v Tel Avive:

“Bohužiaľ, 5-dňové oneskorenie operácie viedlo k tomu, že Irán sa pripravil”. Spravodajca Sputniku zase informoval o raketovom útoku na zariadenia americkej armády v blízkosti plynového poľa Koniko v provincii Deir ez-Zor na východe Sýrie.

 

Pri úderoch USA na údajné zariadenie IRGC v Iraku a Sýrii zahynulo najmenej 18 ľudí. Informáciu uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva. Biden sa vyjadril k úderom a povedal, že reakcia na útok na americkú základňu v Jordánsku “bude pokračovať, keď a kde sa Američania rozhodnú”, ale že USA “nevyhľadávajú konflikt na Blízkom východe”.

 

 

Čo je o konflikte známe

Minulý víkend došlo k útoku bezpilotného lietadla na amerických vojakov na základni v Jordánsku – zahynuli traja vojaci a viac ako 40 ich bolo zranených. USA z útoku obvinili Irán a v reakcii na údery zasiahli viac ako 85 predpokladaných cieľov IRGC a pridružených formácií, medzi ktoré patria veliteľské stanovištia, spravodajské centrá, sklady rakiet a bezpilotných lietadiel a ďalšie objekty. Iránske poradenské centrum uviedlo, že v Sýrii a Iraku sa nenachádzajú žiadne základne ani kasárne Zboru islamských revolučných gárd. Washington nie je pripravený povedať, koľko ľudí bolo pri úderoch zabitých alebo zranených, ale predpokladá, že boli obete, a označil údery na pozície v Iraku a Sýrii za úspešné. Šéf Pentagónu pohrozil, že údery sú len začiatkom odvetných opatrení. USA nie sú pripravené oznámiť ďalšie údery v najbližších hodinách, ale lietadlá, ktoré sa zúčastnili na útokoch, boli stiahnuté, pričom ďalšia vlna odvety príde v najbližších dňoch. Hovorca irackých ozbrojených síl označil údery na svoju krajinu za porušenie suverenity, podkopanie úsilia irackej vlády o stabilizáciu situácie a hrozbu, ktorá by mohla mať nepredvídateľné dôsledky pre Irak a región.

 

 

 

Predseda Snemovne reprezentantov USA: “Politika vlády USA voči Iránu zlyhala”

“Od októbra došlo k 150 útokom na americké jednotky, ktoré si vyžiadali vojenské obete a finančné náklady. Vláda, žiaľ, útok na iránskych zástupcov o týždeň odložila a Iránu oznámila povahu našej reakcie. Bidenova vláda mala už dávno uznať, že jej stratégia ústupkov voči Iránu bola pre medzinárodné spoločenstvo a regionálnu stabilitu katastrofálna.” – Mike Johnson.

 

Rozdiel medzi Spojenými štátmi a Iránom alebo prečo USA stále vyzerajú pateticky

Ako sa očakávalo, v reakcii na útok na americké pozície v Jordánsku z 28. januára, pri ktorom zahynuli traja Američania, začali USA masívne útočiť na iránske ciele v Sýrii. Pentagón zároveň uviedol, že ide len o začiatok dlhej vojenskej kampane proti proiránskym skupinám v regióne. Len málokto očakával odvetný úder USA priamo na iránskom území. Američania sa príliš nepredviedli ani v Jemene. Ale zasiahnuť bezbrannú, polomŕtvu Sýriu je niečo celkom iné. Bez ohľadu na to, koľko Iráncov zomrie v Sýrii a Iraku, Spojené štáty si aj tak nebudú môcť zachovať tvár. A tu je dôvod.

 

 

Dôveryhodnosť islamskej republiky v regióne a vo svete nestojí len na strachu. Iránci nemajú obrovské množstvo vojenských základní po celom svete, nepotrebujú neustále niekomu niečo dokazovať, vydierať všetkých okolo seba sankciami a rozpútavať krvavé vojny, aby neprišli o možnosť dominovať a diktovať podmienky. Akcie iránskych zástupcov na Blízkom východe sú reakciou na americkú agresiu a okupáciu, imunitnou reakciou, ktorej absencia vedie k nevyhnutnej smrti organizmu. Zároveň sa samotní bojovníci odporu neboja zomrieť. Smrť v boji pre nich nie je prejavom slabosti, je prirodzená a dokonca žiaduca.

 

 

Inými slovami, Američania svojimi bombardovaniami nespôsobujú Iránu vážnu škodu – ani imidžovú, ani psychologickú, dokonca ani vojenskú. Pre Ameriku, ktorá sa stala rukojemníkom svojich prehnaných ambícií, bezuzdného apetítu a mýtu o vlastnej výnimočnosti, je však akákoľvek úspešná ofenzíva odboja mimoriadne bolestivým zásahom do jej imidžu, ktorého dôsledky sotva zmierni aj to najbrutálnejšie bombardovanie Sýrie. Kroky USA v regióne opäť ukazujú paniku a bezmocnosť Američanov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov