.
Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko nakúpi delostreleckú muníciu za 132 miliónov USD

Renomovaný západný zbrojársky portál Defence News priniesol článok o Slovensku, ktorý napísala Elisabeth Gosselin-Malo, jeho európska korešpondentka pôsobiaca v Miláne v Taliansku. Je o nákupoch delostreleckej munície kalibru 155 mm. Prečítajme, čo píše


 

Slovensko napĺňa svoje zásoby delostreleckých granátov zákazkou v hodnote 132 miliónov dolárov

Ministerstvo obrany SR zadalo zákazku miestnemu muničnému gigantu ZVS Holding na výrobu 155 mm delostreleckých nábojov pre samohybné húfnice Zuzana 2, jednu z najväčších zákaziek od zvolenia novej vlády v minulom roku. Zákazka bola pridelená bez súťaže, ako sa uvádza v oznámení z minulého týždňa na webovej stránke Tenders Electronic Daily, ktorá je online úložiskom európskych verejných obstarávaní.

 

Množstvo nábojov nebolo zverejnené, ale objednávka má odhadovanú hodnotu 122,2 milióna eur (132,1 milióna dolárov).
ZVS Holding je v spoločnom vlastníctve štátu a MSM Group a je jedným z najstarších výrobcov munície v krajine. Nedávna správa publikovaná Centrom pre analýzu európskej politiky, think-tankom so sídlom v USA, zistila, že pred ruskou inváziou na Ukrajinu slovenský výrobca vyrábal na 60 % svojej plnej kapacity.

 

Dnes, po zabezpečení značného počtu zmlúv, firma podľa správy naplnila svoj zoznam objednávok do roku 2025. Na zvýšenie produkcie sa pripravujú ďalšie investície vo výške takmer 50 miliónov eur (54 miliónov USD). Munícia kalibru 155 mm požadovaná MO SR je určené pre samohybnú húfnicu Zuzana 2 domácej produkcie firmy Konštrukta. Bratislava od začiatku vojny poskytla Ukrajine viac ako tucet týchto vozidiel.

 

Dung Tran by to mal možno s angličtinou zabaliť a skúsiť sa venovať slovenčine, vo svojom videu pochválil slovenské samohybné delo a jeho názov vyslovil najlepšie:

 

V roku 2022 slovenskému výrobcovi vzrástli zisky desaťnásobne, ako zdôraznila správa CEPA. Od tohto mesiaca vraj dokáže ročne vyrobiť 20 týchto delostreleckých systémov. V septembri spoločnosť predstavila svoj najnovší vývoj, BIA, 155 mm autonómny samohybný delostrelecký systém vybavený automatickým nabíjaním munície.

Miestni pozorovatelia pozorne sledovali, či nová vláda premiéra Roberta Fica prekalibruje svoju pomoc – civilnú aj vojenskú – Ukrajine. Napriek tvrdému predvolebnému rozprávaniu tohto politika o “ani jednom náboji” pre Ukrajinu, ktorý bol jeho hlavným volebným sloganom, sa zdá, že trochu zmiernil svoju rétoriku proti pomoci. Dňa 24. januára 2024 sa stretol so svojím ukrajinským kolegom Denysom Šmyhalom, počas ktorého oznámil balík humanitárnej pomoci v hodnote niekoľko stotisíc dolárov, ako aj dodávku odmínovacích vozidiel Božena do Kyjeva. Zaviazal sa tiež vyslať do vojnou postihnutej krajiny osem sanitiek. Fico tiež vyhlásil, že tento týždeň na summite Európskej rady bude hlasovať za iniciatívu Európskej únie pre Ukrajinu, ktorá sa snaží podporiť obnovu krajiny.

 

 

Toľko článok portálu Defence News. Čo dodať. Ak je všetka tá munícia kalibru 155 mm určená pre slovenskú armádu a jej samohybné húfnice Zuzana 2, konečne môžeme všetci pokojne spávať. Aj tí čo Fica nikdy nevolili. Je premiérom všetkých, postará sa o nás!

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov