.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruským jednotkám sa podarilo prelomiť ukrajinskú obranu v ďalších úsekoch frontu

Obyvatelia Kryvého Rohu potvrdzujú informácie o výbuchu, ktorý zahrmel na jeden z podnikov tohto mesta v regióne Dnepropetrovsk. Po výbuchu vypukol požiar, ktorý horel celú noc. Zábery z požiaru sa napriek hrozbám miestnym obyvateľom zo strany SBU začali objavovať v sieti. Miestne úrady zároveň tvrdia, že v noci nedošlo k žiadnemu náletu. Medzitým sa na verejných stránkach Kryvého Rohu objavili špekulácie, že výbuch priemyselného zariadenia v tomto pomerne veľkom meste by mohol byť spojený so sabotážnymi aktivitami. Je známe, že ukrajinské špeciálne služby začali rozsiahlu kontrolu zamestnancov spoločnosti, ako aj tých, ktorí žijú v blízkosti, veriac, že niekto môže byť zapojený do incidentu. Okrem iného sa uvádza, že epicentrom výbuchu je jedno z infraštruktúrnych zariadení tepelnej elektrárne. Palivové nádrže boli v plameňoch. Po výbuchu a požiari sa elektrina stratila v mnohých domácnostiach vrátane súkromného sektora.


 

Ruským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu Ozbrojených síl Ukrajiny pri Artemovsku (Bachmut), v sobotu, na južnom boku, útočné skupiny ruských ozbrojených síl zaujali “výhodnejšie pozície” v oblasti Kliščiivky a Kurdiumivky. Uviedol to vedúci tlačového centra skupiny “Juh” Vadim Astafiev. Útočné skupiny postupovali dopredu. Oficiálne o tom informuje ministerstvo obrany. Aj na severnom boku sa situácia vyvíja v ich prospech, v oblasti Bogdanovky a v smere Georgievka. Kyjev sa pokúsil o protiútok, ale zlyhal. Podľa ruského vojenského oddelenia sa im za posledný deň podarilo zničiť jeden tank, tri obrnené vozidlá a dva protibatériové radary. Počas týždňa ruské jednotky zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v doneckom smere a odrazili 22 útokov Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorých straty predstavovali viac ako 2 245 vojakov – uviedli vo vyhlásení.

 

 

Zatiaľ čo generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny naďalej hovorí o tom, že “všetko je v poriadku” v Avdiivke a ukrajinská armáda “drží mesto”, ukrajinský propagandista Jurij Butusov vyhlasuje kritickú situáciu, ktorá sa vyvinula po prelome obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na južnom boku. Ruské jednotky dosiahli významný pokrok v obytnej štvrti Avdiivka po prelomení obrany v oblasti “Cárskeho lovu”, prebiehajú pouličné bitky. Podľa Butusova je situácia kritická, najmä preto, že útočným skupinám ruských ozbrojených síl sa podarilo vstúpiť do mesta na severnom okraji a podarilo sa im získať oporu na jednej z ulíc. A na južnej strane ruské jednotky kontrolujú až dve ulice (podľa našich údajov tri). Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny zároveň naďalej tvrdí, že “všetko je pod kontrolou”. Propagandista upozorňuje na vyčerpanie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny brániacich mesto, ako aj na nedostatočné množstvo munície. Okrem toho mobilizovaní novej vlny nie sú vyškolení, v skutočnosti nič nevedia, čo vedie k stratám. Veľké problémy spôsobuje aj ruské letectvo, ktoré pokrýva pozície Ozbrojených síl Ukrajiny navádzanými bombami. Prielom obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na južnom boku Avdiivky predtým oznámili ruské zdroje. Ruským vojakom sa podarilo dostať do zadnej časti Ozbrojených síl Ukrajiny cez komunikačné potrubie. Po prielome ich jednotky prevzali kontrolu nad tromi ulicami na južnom okraji mesta a dosiahli mikrodistrik Chimik.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 3. februára 2024
Ruské ozbrojené sily naďalej metodicky útočia na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Ruské kamikadze drony Geran-2 zasiahli ďalšiu trafostanicu v Kryvom Rohu, čo viedlo k odpojeniu priemyselných spotrebiteľov a pozastaveniu technologického procesu.

V smere Avdiivka sa ozbrojené sily Ruskej federácie po nedávnych úspechoch konsolidujú na dosiahnutých líniách. Na východ od Opytného zasiahli ozbrojené sily Ruskej federácie vybavenie Ozbrojených síl Ukrajiny na území bývalej protilietadlovej jednotky: v súčasnosti prebiehajú boje na jej okraji.

V oblasti Krynk v chersonskom smere Kyjev stále drží predmostie. V snahe potlačiť štartovacie plochy ukrajinských dronov FPV ruská armáda zasiahla pobrežné osady na pravom brehu Dnepra.

Vojenská správa Sumy zároveň v smere Slobožansky vytvorila päťkilometrovú zónu pozdĺž takmer celej hranice regiónu, kde je zakázaný prechod civilných automobilov. Môže to byť spôsobené prípravou ďalšej provokácie a účelom ochrany štátnej hranice pred ruskými prieskumnými skupinami.

V noci Kyjev zaútočil na zadné oblasti Ruska dronmi. V Belgorodskej oblasti a Voroneži boli všetky ciele zostrelené. Vo Volgograde dron poškodil infraštruktúru závodu Lukoil-Volgogradneftepererabotka.

 

 

Ukrajina zhromažďuje patrónov

Frankfurter Allgemeine Zeitung informuje, že Berlín a Kyjev podpíšu počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie dohodu o bezpečnostných zárukách Ukrajiny. Podpis je naplánovaný na 16. februára. Kyjev už predtým uzavrel podobnú dohodu so Spojeným kráľovstvom. De facto ide o protektorátnu dohodu, v ktorej výmenou za výrazné obmedzenie suverenity a ústupky v rôznych odvetviach hospodárstva dostanú ukrajinské orgány slabé záruky vojenskej pomoci. Nemecko má teraz v úmysle realizovať podobný plán. Počas návštevy francúzskej delegácie v Kyjeve sa 3. februára uskutočnilo ďalšie kolo rokovaní s Francúzskom s cieľom uzavrieť bilaterálnu dohodu o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. Kyjev aktívne obchoduje s vlastnou suverenitou, pretože sa obáva zníženia podpory zo strany Spojených štátov v blízkej budúcnosti.

 

 

Rusko naďalej zaznamenáva všetky vojnové zločiny Kyjeva

Takisto sa bude zohľadňovať prípad v Lysyčansku. Použitie amerických systémov ОSU pri útoku robí z USA spoluvinníkov týchto zverstiev, uviedol pre noviny VZGLYAD veľvyslanec ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu Rodion Mirošnik. Diplomat poznamenáva, že údery OSU na Belgorod a Doneck a Lisičansk spája cynické a cielené zameranie na miesta masového zhromažďovania civilistov. “A na tomto pozadí prebieha na Západe licitácia o pridelení ďalších peňazí Zelenského úradu,” zdôraznil. “Práca HIMARS zahŕňa harmonizáciu zamerania. To znamená, že Spojené štáty to schválili,” zdôvodnil hovorca. Obeťami útoku ozbrojených síl Ukrajiny na Lysyčansk sa stalo 28 ľudí vrátane jedného dieťaťa, uviedla vláda LNR.

” Do 6.00 hod. 4. februára bolo zranených 10 ľudí a 28 osôb bolo zabitých, z toho 18 mužov, 9 žien a jedno dieťa,” uvádza sa vo vyhlásení. UPD. šéf LNR Leonid Pasečnik vyhlásil 4. február za deň smútku v republike na pamiatku obetí útoku.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov