.
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Kuriozity z ukrajinského bojiska. Drony a riadené strely

Rusi ukoristili riadenú strelu Neptun. Nová ukrajinská riadená strela s plochou dráhou letu padla čiastočne neporušená do rúk Rusom. Stalo sa údajne v Rostovskej oblasti na brehu Azovského mora, ktoré je na Slovensku málo známe. Má charakteristiky vnútrozemského mora s maximálnou hĺbkou len 14 metrov a priemernou 8 metrov. Napriek tomu je to extrémne cenný prírodný zdroj a miesto výskytu nerastných surovín. Jeho malá hĺbka v érach moderných vojen umožňovala získať vzorky nepriateľskej techniky a to sa zopakovalo aj teraz. Vytiahnutá bola strela R-360 Neptun, ktorá zdieľa niektoré charakteristiky sovietskej riadenej strely s plochou dráhou letu Ch-35. Z nej bola vyvinutá, vizuálne sa však odlišuje, hlavne tvarom hlavných krídel, čo uľahčuje jej identifikáciu.


 

Neptun nájdený na brehu Azovského mora:

 

Súbežne, ale vzniká množstvo opodstatnených otázok, ktoré si zatiaľ ani sami Ukrajinci radšej nekladú, nehovoriac o Rusoch.
Týkajú sa aj skutočných výkonov tejto strely. Do nich netreba započítať len základné charakteristiky efektora, ale aj systému pobrežnej obrany zem-loď. Každopádne by strela R-360 Neptun mala vážiť 870 kg, z čoho 150 kg pripadá na bojovú hlavicu. Jej dĺžka je 5,05 metra a má priemer bez pevných krídel 38 cm. Skladovaná je kontajneroch s priemerom asi 60 cm, ktoré sú prevážané po štyroch kusoch na bojových odpaľovacích (8×8), resp. transportných (6×6 bez žeriavu) alebo transportno-prebíjacích vozidlách na báze Tatra T-815-7 (8×8 so žeriavom), ktoré v procese vývoja nahradili domáci KrAZ. Strela je poháňaná dvojprúdovým motorom Motor Sič MS400, ktorý je malý a má suchú hmotnosť 85 kg, pritom ťah 3,96 kN. Strela je samozrejme podzvuková, malo by ísť o zhruba rýchlosť 900 km/h. Dolet je zaujímavá otázka lebo sa udával na 7-280 km, pri letovej výške 3-10 metrov.

 

Aj vďaka podvozkom s priechodnosťou je možné údajne počítať s odpálením strely do 25 kilometrovej vzdialenosti od línie pobrežia. Pripusťme, že dolet je 300 km pre pôvodnú strelu R-360 zaradenú spolu so systémom do služby v roku 2021 a bojaschopnú pravdepodobne až tesne po začiatku špeciálnej vojenskej operácie. V apríli 2023 sa potom objavili správy, že by mala byť pripravovaná verzia strely schopná útočiť na stacionárne pozemné ciele a hovorilo sa aj o dolete 360 km. Ak sa mala dostať strela na pobrežie Azovského mora v Rostovskej oblasti, je zbytočné špekulovať o jej cieli. Podstatné je, že sa tam dostala, pravdepodobne na hraniciach svojich možností. A cez ruskú protivzdušnú obranu, ktorá ju priamo nezostrelila. Rusom tu pravdepodobne niečo uniká a uvidíme, aký bude konečný účet striel Neptun v tejto vojne. Tiež by bolo zaujímavé vidieť púť, akou sa video o náleze strely v Rusku dostalo pred piatimi dňami na ukrajinský portál Militarnyi Videonews.

 

2. FPV dron v čelnom skle Kamazu

Frontové šťastie stálo pri vodičovi ruského nákladného automobilu Kamaz. Na jeho vozidlo zaútočil ukrajinský FPV dron a zasiahol čelné sklo kabíny, v ktorom uviazol, nevybuchla však ním prepravovaná nálož. FPV útočia na logistické vozidlá ruskej armády, keďže predstavujú oproti obrnenej technike mäkšie ciele. Zároveň je logistika hrdlom fľaše ruskej armády, ktorá sa sústreďovala na stavbu bojových útvarov a podcenila tylové zabezpečenie. Zničením jednotlivých vozidiel sa dá dosiahnuť značný efekt, časté útoky FPV dronov však môžu mať za následok aj presun logistického úsilia na noc alebo podmienky zlej viditeľnosti. Tento nedostatok ukrajinských dronov sa netýka Rusov. Tí predbehli Ukrajincov v množstve produkovaných FPV dronov, najmä vďaka úsiliu dobrovoľníkov a objavili sa už ich verzie so senzormi nočného videnia. Obyvatelia východného Slovenska by sa mali zaujímať, či sa poistka na čelné sklo vzťahuje aj na FPV drony v prípade, ak by sa Ukrajinci pokúsili alternatívne zaradiť do výcviky ich operátorov veľa mrkvy.

 

Vodič ruského Kamazu nemusí hľadieť na tachograf, čaká na návštevu pyrotechnikov:

https://www.youtube.com/watch?v=jKunnThyjo0

 

3. Nový ukrajinský kamikadze dron v hĺbke ruského teritória

Dňa 1.2.2024 sa uskutočnil útok ukrajinských kamikadze dronov dlhého doletu na ciele v Ruskej federácii, pričom sa tieto po prvýkrát od začiatku vojny objavili v regióne Nižného Novgorodu. Zhruba 20 km južne od Kstova bol objavený pravdepodobne ukrajinský kamikadze dron odvodený od typu PD-2, ktorý zase vizuálne pripomína turecký dron Bayraktar TB2. Má tiež tlačný motor a ovládacie plochy vynesené za tlačnú vrtuľu na rovnobežných pylónoch sú tvarované do obráteného písmena V. Informácie o takomto drone sa objavili už v novembri 2023 s tým, že by mal mať dolet 1000 km. Analýza dát z útokov dňa 1.2.2024 poukazuje na to, že drony prekonali vzdialenosť presahujúcu často výrazne 850 kilometrov, pri zachovaní letovej výšky nie vyššej ako 50 metrov. Táto strategická voľba letovej výšky bola urobená so zámerom zabezpečiť, aby drony ostali neodhalené ruskými systémami protivzdušnej obrany.

 

Ruské spravodajstvo o náleze ukrajinského dronu v regióne Nižného Novgorodu tvrdí, že bol zneškodnený systémami rádiolektronického boja:

 

4. Neznámy (ukrajinský) dron zaútočil na rafinériu v Jaroslavli

Dňa 29.1.2024 sa uskutočnil ďalší zo série ukrajinských útokov na ropné rafinérie v Ruskej federácii, pravda, tentokrát neúspešný. Použitý dron nie je známy a podľa gubernátora Jaroslavľskej oblasti Michaila J. Jevrajeva bol podobne ako neskôr dron v Nižnom Novgorode rušený systémami rádioelektronického boja, ktoré mu znemožnili zasiahnuť zjavný cieľ – hydrokrakovaciu jednotku rafinérie. Tá sa tiež nachádza 700 km od predpokladaného najbližšieho miesta vypustenia v prípade, že by dron vzlietal z teritória pod kontrolou Kyjeva. Lenže to nie je pravdepodobné. Existuje tu skôr možnosť, že bol vypustený členmi piatej kolóny v Rusku alebo diverzantmi. Svedčí o tom jeho fotografia.

 

Ukrajinci zverejnili po neúspešnom útoku na rafinériu v Jaroslavli sarkastické video, v ktorom tvrdia, že dron prelietal priamo nad Kremľom počas svojej cesty na cieľ. V čase 01:41 nastupuje fotografia dronu v areáli rafinérie, z ktorej je možné odhadnúť jeho malé rozmery. To spochybňuje možnosti, že by letel 700 km a viac priamo z Ukrajiny.

 

5. Civilná obrana proti dronom

Dňa 2.2.2024 sa ruský prezident V. Putin stretol s účastníkmi fóra „Všetko pre víťazstvo” v areáli zbrojovky AO Tulatočmaš. Boli preberané rôzne podnety najmä na zlepšenie bojaschopnosti ruských vojsk, napríklad zavedenie ohňovzdorných kombinéz pre tankistov vychádzajúcich zo skúseností motošportu, problematika systémov REB, vojenskej medicíny a podobne. Jednu z otázok zadával aj člen vývojového tímu aplikácie, ktorú si môžu bežní Rusi stiahnuť do mobilov s OS Android. Tá je príbuzná ukrajinskej aplikácii použitej na zvýšenie obranyschopnosti pred prostriedkami vzdušného napadnutia s účasťou civilného obyvateľstva. Úlohou používateľa aplikácie je zaznamenať let nepriateľského vzdušného objektu a odoslať o tom správu. Z rôznych hlásení sa vygeneruje včasné varovanie pred útokom a pravdepodobná trasa letu. Podľa vývojára si aplikáciu stiahlo 350 000 Rusov, ktorí zaslali 2000 hlásení, čo prispelo k zostreleniu 10 dronov. Následne má byť aplikácia rozšírená o možnosti navigácie do miesta najbližšieho úkrytu v prípade vzdušného poplachu alebo delostreleckého ostreľovania civilných oblastí. Tiež o spojenie s núdzovými linkami. Je to svojim spôsobom pripustenie si problému, ak sa o tom bolo potrebné zmieniť sa prezidentovi na stretnutí, záznam z ktorého sa stal neskôr verejným.

 

Záver

Bez múzy aj závratného vypätia, aký proukrajinský článok sa tu podaril! Ale nepodáva objektívny obraz reality. Je známa kvantitatívna aj kvalitatívna prevaha Ruska v oblasti FPV a kamikadze dronov, ako aj riadených striel. Čo znižuje dominanciu je spôsob ich použitia. Ukrajinci sa snažia odhadnúť slabé a citlivé miesta ruských ozbrojených síl a hospodárskej infraštruktúry. Tie potom napadnúť tým, čo je k dispozícii. Všetky tunely na Ukrajine sú priechodné, všetky mosty cez Dneper stoja. S výnimkou tých, čo slúžili na zásobovanie ruských vojsk na jeho pravom brehu. Údajne však mal byť zasiahnutý kumbál nejakého ukrajinského živnostníka, ktorý sa na sociálnych sieťach chválil tým, že opravuje drony ukrajinskej armáde. Ak je to pravda, natíska sa otázka, kto je tu väčší idiot. Autor sa však nesnaží povedať, že je inteligentnejší ako Ukrajinci alebo Rusi, len si robí predstavu o tom, ako premýšľajú.

 

Nasledujúce video obsahuje polhodinový zostrih útokov ruských kamikadze dronov na ukrajinské ciele. Aktuálne sa pravdepodobne pripravuje na bojové použitie nový Lancet s odlišnou konfiguráciou pohonu a HD navádzaním do momentu zásahu. Po získaní nejakých normálnych podrobností to bude zaradené do ďalšieho článku.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0nNzAl9tD9I

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov