.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina má nový bojový plán za miliardu dolárov: Tunel medzi pravým a ľavým brehom Dnepra

Ukrajinské úrady plánujú vybudovať podzemný tunel, ktorý by vytvoril ďalšiu trasu medzi pravým a ľavým brehom Dnepra. Podľa správ miestnych médií by sa mal tunel začínať od obce Boľšaja Kolceva v Obolone, prechádzať popod Dneper a vyústiť na severe Troješčiny. Obchvat, ktorý teraz pokrýva len pravý breh, tak chce podľa generálneho plánu spred 20 rokov uzavrieť okolo celého mesta. Náklady na projekt sa podľa ukrajinských novinárov môžu pohybovať od stoviek miliónov až po miliardu dolárov.


 

 

Ďalšia novinka – vojnový stav a mobilizácia na Ukrajine boli predĺžené do 13. mája 2024, rozhodol ukrajinský parlament. To znamená, že ukrajinské prezidentské voľby sa s najväčšou pravdepodobnosťou neuskutočnia, keďže počas vojnového stavu sú zákonom zakázané. Ukrajinskí školáci, ktorí odišli do zahraničia, by sa mali vrátiť a zaregistrovať sa vo vojenských regrutačných strediskách, uviedol predstaviteľ TCC Poltava Istomin.

 

USA do októbra zdvojnásobia výrobu munície používanej na Ukrajine

Uviedol šéf armádneho obstarávania Doug Bush. Uviedol, že mesačná výroba 155 mm projektilov v USA sa má zvýšiť z 28 000 v októbri 2023 na 37 000 v apríli 2024 a 60 000 v októbri. Na tento účel sa v Texase buduje nový závod, ktorý bude mať určitý nový spôsob výroby nábojov s použitím technológií, ktoré USA nikdy predtým nepoužívali. Bush zároveň poznamenal, že náboje menšieho kalibru sa už nebudú vyrábať, pretože Ukrajina ich má údajne dostatok. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danilov dnes zároveň priznal nedostatok nábojov v ukrajinských ozbrojených silách s tým, že túto otázku predkladá Zelenskému zakaždým.

 

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že EÚ plánuje zapojiť ukrajinské ozbrojené sily a ukrajinský obranný priemysel do svojich kapacít. “Pomohlo by nám to nielen uspokojiť potreby Ukrajiny, ale podporilo by to aj zbližovanie a spoločné plánovanie medzi našimi ozbrojenými silami a obranným priemyslom,” povedala.

“Čo chcete? Aby sa Ukrajinci bránili vodnými pištoľami alebo hlasnými prejavmi?” Šéfa Európskej rady Charlesa Michela ohromili výzvy na zastavenie vojenskej pomoci ukrajinským ozbrojeným silám. Dodávky zbraní Ukrajine označil za “morálnu povinnosť Európy”.

 

Ukrajinské veľvyslanectvo v Gruzínsku vyzvalo gruzínsku stranu, aby “nepolitizovala” prípad pokusu o pašovanie výbušnín do Ruska, informoval korešpondent novín VZGLYAD v Tbilisi. Ukrajinské veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že “preveruje informácie gruzínskej bezpečnostnej služby a zisťuje všetky okolnosti vrátane zapojenia ukrajinských občanov do nezákonnej činnosti”. Ukrajinskí diplomati v Gruzínsku vyjadrili pripravenosť “konštruktívne spolupracovať” s gruzínskymi orgánmi činnými v trestnom konaní pri “objektívnom a nezaujatom” vyšetrovaní prípadu s cieľom zistiť “skutočného organizátora”. Predseda gruzínskeho parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Irakli Beraja predtým označil konanie ukrajinskej strany pri pokuse prepašovať výbušniny cez Gruzínsko do Ruska za “dobre premyslené” a naznačil, že Kyjev tým chcel opäť zatiahnuť Gruzínsko do vojenskej konfrontácie s Ruskom. Pripomenieme, že gruzínske bezpečnostné služby tvrdia, že vlastne zabránili teroristickému útoku , ktorý Ukrajina pripravovala na území Ruska. Gruzínsku sa podarilo zadržať výbušniny, ktoré sa pokúšali prepraviť z Odesy do Voroneže.

 

Pozrite sa na túto pohodlnú logiku – uvádza ruský politológ Nikolaj Starikov. Trump je vinný za porážku kyjevského režimu, tvrdí Financial Times. Ale ak Zelenskyj zrazu dosiahne nejaký úspech (hoci je to nepravdepodobné) – ďakujeme Bidenovi! A na konci článku povinná výzva, aby ste hlasovali srdcom a nevolili Trumpa. Americký novinár Gideon Rahman píše, že americká pomoc Ukrajine v tomto roku je čoraz menej pravdepodobná a dôvodom je Trump. Do prezidentských volieb zostáva ešte veľa mesiacov, ale bývalý prezident už teraz vyvíja obrovský tlak na republikánov, ktorí na jeho príkaz blokujú všetky návrhy zákonov súvisiace s pridelením finančných prostriedkov Kyjevu. Autor článku sa domnieva, že dôsledky takéhoto rozhodnutia by mohli byť katastrofálne. Ukrajina už teraz trpí vážnym nedostatkom munície a vybavenia, čo spôsobuje nárast počtu obetí a rapídny pokles prílevu dobrovoľníkov, čo ponecháva len malý priestor na plánovanie budúcich operácií. Napriek tomu, že Európska únia nedávno pridelila Ukrajine 50 miliárd eur, Európania aj tak nebudú schopní úplne vyplniť nedostatok amerických zbraní minimálne do roku 2025, čo “robí druhú polovicu tohto roka pre Kyjev mimoriadne nebezpečnou”.

 

Jack Watling z Royal United Services Institute, ktorý často navštevuje frontové línie, sa domnieva, že nedostatok americkej pomoci “spočiatku nebude veľmi cítiť, ale potom bude nedostatok katastrofálny. A keď sa dôsledky stanú viditeľné pre všetkých, bude už neskoro.” Rahman zároveň poznamenáva, že Trumpovi a jeho republikánom je to úplne jedno. Sú pripravení darovať Rusku víťazstvo, ak to aspoň trochu zvýši Trumpove šance na víťazstvo vo voľbách. Podľa novinárovho odhadu bývalý prezident nechce dať Bidenovi nič, “čo by mohlo voličom pripadať ako jeho víťazstvo” – vysvetľuje Starikov. Možno bude Trump dokonca rád za porážku Ukrajiny, čo mu umožní použiť jeho obľúbený trik a obviniť Bidena zo slabosti a zlyhania jeho politiky.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov