.
Aktuality, História,

Duel medzi Puškinom a Dantesom sa odohral 8. februára 1837

Strelecký súboj medzi veľkým ruským básnikom Alexandrom Puškinom a poručíkom barónom Georgesom de Heckernom (Dantesom) sa odohral 8. februára 1837 na predmestí Petrohradu, v Čiernej rieke neďaleko veliteľskej dače.


 

Súboj vyprovokovali anonymné listy, ktoré naznačovali neveru Puškinovej manželky Natálie Nikolajevny. Podmienky súboja boli smrteľne nebezpečné a nedávali šancu na prežitie obom súperom, museli strieľať zo vzdialenosti dvadsať krokov od seba, prekážka bola desať krokov, strieľať sa smelo z akejkoľvek vzdialenosti na ceste k prekážke. Dantes vystrelil ako prvý. Guľka zasiahla Puškina: Puškin po Dantesovom výstrele padol, ale povedal, že má dosť síl na opätovanie výstrelu. Guľka z Puškinovej pištole zasiahla Dantesa do oblasti hrudníka. O dva dni neskôr Puškin zomrel. A Dantes sa dožil vysokého veku, zomrel vo veku 83 rokov v Alsasku.

 

 

8. Februára o šiestej hodine ráno zomrel vo svojej malej pracovni na prvom poschodí zimného domu cár Peter Veľký

Zomieral dlho a ťažko – strašné bolesti vyčerpávali jeho telo, nepomohli ani triky skúsených lekárov a smrť bola vyslobodením z neľudského utrpenia. Podľa legendy sa Peter v novembri 1724 pri záchrane topiacich sa námorníkov v Lachte silno prechladol, spôsobilo to zhoršenie ochorenia obličiek, ktoré viedlo k smrti. Rusko prišlo o cára-reformátora a Letná záhrada “osirela”, pretože Peter venoval tejto záhrade viac pozornosti ako ostatní vládcovia krajiny. Petra I. pochovali v Petropavlovskom chráme v Petrohrade. Jeho nástupkyňou na tróne bola cárovná Katarína I., vdova po Petrovi.

 

 

 

 

12 000 rokov stará maska boha Viracocha

Pri pobreží Floridy našli vedci sedem artefaktov, medzi nimi aj 12 000 rokov starú masku s bohom Viracocha. Iridium, z ktorého boli nálezy vyrobené, sa zvyčajne nachádza v rozsiahlom vnútrozemí našej planéty v prímesiach iných kovov a je ho veľmi, veľmi, veľmi málo, ale v meteoritoch je ho veľa. Keď ho začiatkom 19. storočia objavili, opísali ho ako “tvrdé, žiaruvzdorné, vysoko korozívne”. A teraz séria nepríjemných otázok – maska je stará 12 000 rokov a štát Inkov existoval od 11. Stor. n. l., ako to? V 12.-15. Stor. n. l. mohli Inkovia pracovať len s ľahko taviteľnými kovmi (striebro, zlato atď.), takže iridium nemohli taviť. Musíme buď prehodnotiť úroveň rozvoja metalurgie Inkov, alebo pripustiť, že predinkské civilizácie mali oveľa vyššiu úroveň rozvoja metalurgie ako ich potomkovia o 12 tisíc rokov neskôr.

 

Legendárny sovietsky herec, nositeľ Leninovej a Štátnej ceny ZSSR, RSFSR a ZSSR, Hrdina socialistickej práce, národný umelec ZSSR Vjačeslav Vasilevič tichonov (1928-2009) sa narodil 8. februára.

 

 

ZSSR A Poľsko

5. Februára 1946 bola vo Varšave ratifikovaná a vstúpila do platnosti Dohoda medzi ZSSR A Poľskou republikou o sovietsko-poľských štátnych hraniciach, ktorú 16. augusta 1945 v Moskve podpísali predseda ľudového komisariátu zahraničných vecí ZSSR Vjačeslav Molotov a predseda poľskej dočasnej vlády národnej jednoty Edward Osubka-Morawski.

 

Stíhacie lietadlo MiG-17 zo sovietskej éry je snáď najviac uznávané pre svoju úlohu vo vojne vo Vietname

 

MiG-17

6. FEBRUÁRA 1950 počas letových skúšok dosiahol prúdový stíhací lietadlový stroj MiG-17 rýchlosť zvuku pri horizontálnom lete, čím sa stal prvým sériovým stíhacím lietadlom na svete s touto schopnosťou. MiG-17, podľa kódového označenia NATO Fresca, je sovietske prúdové stíhacie lietadlo vyvinuté Mikojanovou a Gurevičovou konštrukčnou kanceláriou koncom 40. rokov 20. storočia.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov