.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kedy pôjde Ukrajina opäť do protiútoku?

Podľa náčelníka rozviedky GUR Ukrajiny Kirilla Budanova to môže byť už na jar. Ukrajinská armáda plánuje atakovať ruské opevnené rajóny hneď po tom, ako “Rusi ukončia svoj útok”, vyhlásil.


 

O útoku ruských vojsk sa vyjadril, že ich operácia prebieha od novembra minulého roka. Nazdáva sa, že potom budú “na ťahu OSU”. “Žiaľ, určitý postup na poli dosiahli. Aj pri Avdejevke,” cituje Budanova Ukrajinská pravda. V stredu 31. januára začalo byť známe, že USA predstavia novú stratégiu podpory Ukrajiny na najbližších desať rokov. Plán rieši nie návrat stratených území, ale obranu na “odrazenie nových útokov Ruska” a taktiež upevnenie ozbrojených síl a ekonomiky Ukrajiny. Už predtým bývalý pracovník Pentagonu, vyšší vedecký spolupracovník Centra politiky bezpečnosti a Yorktownského inštitútu Stephen Bryan vyhlásil, že hlavné mesto Ukrajiny môže byť po porážke ukrajinskej armády presťahované do Ľvova.

 

 

Operátor PLRK Stinger tvrdí, že Rusi pri raketových útokoch na OSU zmenili taktiku
Nová taktika je vraj efektívnejšia, rýchlejšie míňa zásoby ukrajinských rakiet pre systémy PVO. Presne takto to vidí ukrajinský operátor systému FIM-92 Stinger menom Roman (priezvisko sa neudáva), ktorý sa s tým zdôveril televízii TV5 Monde. Rusi teraz používajú rakety, ktoré vysielajú tepelné pasce, čo bráni zásahom systémom Stinger, povedal. Okrem toho vraj výrazne zvýšili rozsah raketových útokov. Práve toto spolu s novou taktikou vysoko navyšuje spotrebu rakiet, pretože ukrajinské systémy musia reagovať na každú potenciálnu hrozbu.

 

Kyjev informoval spojencov o trojnásobnej prevahe Ruska v munícii
Minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov napísal list kolegom z EÚ, v ktorom popísal kritický nedostatok munície v OSU a tiež vyhlásil, že ruské vojská každodenne odpaľujú trojnásobok striel, píše agentúra Bloomberg. “Ukrajina upozornila svojich spojencov, že naráža na “kritický” nedostatok delostreleckej munície, pretože Rusko každodenne rozmiestňuje na bojovej línii trojnásobok palebnej sily,” píše agentúra. Umerov v liste tvrdí aj to, že ukrajinské vojská sú na celej frontovej línii spôsobilé denne vypáliť nie viac ako dvetisíc granátov. Minister taktiež dodal, že deficit zbraní sa zhoršuje každým dňom a vyzval spojencov z EÚ “urobiť viac na splnenie svojho záväzku o dodávke milión kusov delostreleckej munície,” aby bola aspoň vyrovnaná palebná sila ruskej armády.

 

“Nočná mora”. USA upozorňujú Kyjev o novej ruskej zbrani
Newsweek tvrdí, že Ukrajina pocíti problémy kvôli zmodernizovaným dronom “Kub”. Počiatočná verzia “Kub-BLA”, ktorá bola predstavená v roku 2019, už disponovala určitými úžasnými funkciami. (…) Modernizovaná verzia zrejme dokáže byť ešte omnoho útočnejšia voči cieľom na Ukrajine,” hovorí sa v článku. V článku porovnali novú ruskú zbraň s “nočnou morou”. Prezident Koncernu Kalašnikov Alan Lušnikov oznámil, že MO RF dostalo prvú partiu mohutnejších útočných dronov Kub. Vraj ide o veľmi dôležitý krok, pretože sa jedná o “fakticky nový výrobok”.

 

Bojíme sa Rusov. USA vyslovili nečakané priznanie o svojej “najlepšej” zbrani
USA vraj v žiadnom prípade nepošlú na ukrajinské bojisko stíhače 5. generácie F-35 Lightning II. Vraj preto, lebo Rusko ich určite zostrelí a preštuduje, vysvetlil komentátor listu National Interest Harrison Cass. “F-35 určite zostrelia. Zostrelený F-35 umožní Rusku preštudovať technológie stíhača. (…) Akákoľvek technická informácia o F-35 sa stane pre Rusko víťazstvom,” nazdáva sa novinár a tvrdí, že nevycvičení ukrajinskí piloti len znásobia riziká strát moderného lietadla. Navyše F-35 je pre Kyjev príliš drahý stíhač. Pre kupujúcich je takmer dvakrát drahší ako F-16 4. generácie. Výrobný program tohto najdrahšieho letúňa sveta vyšiel na 1,7 bilión dolárov. Dávno predtým ruská RIA Novosti spovedala amerických expertov a tí sa vyjadrili, že F-35 značne zaostáva za ruským Su-57 a čínskymi J-20 a J-31. Bývalá analytička Pentagonu Karen Kwiatkowski si myslí, že F-35 potrebujú len výrobné firmy, ktoré získavajú obrovské kontrakty na jeho výrobu, modernizáciu a opravy.

 

Ukrajina sa stala polygónom na digitálny boj s Ruskom
NATO si na Ukrajine precvičuje metódy boja s Moskvou v informačnom priestore, vyhlásil špeciálny predstaviteľ prezidenta RF pre otázky medzinárodnej spolupráce v oblasti informačnej bezpečnosti, riaditeľ departmentu medzinárodnej informačnej bezpečnosti MZV RF Artur Ljukmanov.
“Za ostatné dva roky sa naša informačná infraštruktúra stala cieľom mnohých digitálnych útokov. Väčšina z nich pochádza z územia alebo v záujme režimu Vladimír Zelenského,” povedal. Diplomat nazval príznačným fakt, že “kyjevské úrady, ktoré sa na Západe prezentujú ako obeť ruskej agresie, sa vychvaľujú protiruskými diverziami s použitím informačno-komunikačných technológií”.
Len v novembri 2023 hlavná správa rozviedky Ukrajiny (GUR) sa verejne priznala k zodpovednosti za niekoľko digitálnych útokov proti ruským informačným zdrojom.
“Treba začať hovoriť, že táto krajina sa fakticky stala polygónom NATO na testovanie metód súboja v digitálnom priestore,” poznamenal Ljukmanov.

 

 

Špeciálny predstaviteľ prezidenta RF tvrdí, že na Ukrajine bola daná pod vonkajšie riadenie západných kurátorov celá sféra informačnej bezpečnosti. Dodal, že anglosaské štáty vysielajú na Ukrajinu kybernetické jednotky špeciálnych služieb, ktoré cvičia hackerov, zaoberajúcich sa protiruskou činnosťou. Podľa tajomníka Rady bezpečnosti RF Nikolaja Patruševa špeciálne služby USA aktívne najímajú ukrajinské hackerské skupiny na kybernetické útoky proti Rusku. Ich kľúčovými cieľmi sú objekty ruského finančného systému, dopravné, energetické a telekomunikačné siete, veľké priemyselné podniky a stránky štátnych služieb.
Západ sa podľa Patruševa vybral cestou militarizácie informačného priestoru, pričom neustále zdokonaľuje metódy svojich útokov.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov